Sebze Ve Meyvelerde 'Künye' Dönemi Başladı - Son Dakika
Güncel

Sebze Ve Meyvelerde 'Künye' Dönemi Başladı

Sebze Ve Meyvelerde \'Künye\' Dönemi Başladı

ŞASEMKOM Başkanı Faruk Akbaş, yeni çıkan Künye Sistemi hakkında, "Uygulaması mümkün olmayan masa başında hazırlanmış bir kanun. Hiç kimse kabul etmiyor çünkü Türkiye gerçeklerine uymuyor" dedi.

22.09.2016 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künyelere ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künyelerde ürünün miktarı, nereden geldiği, üretici bilgileri ve üretim tarihi gibi bilgiler künyede yer alacak. Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Gazete İpekyol'a yaptığı açıklamada, "Uygulaması mümkün olmayan masa başında hazırlanmış bir kanun." dedi.

TASARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Kullanılacak Künyelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Tasarıya göre, künyelerde ürünün üretim tarihi, ithal edilmişse ithal tarihi, adı, cinsi ve türü, ülkeye girdiği gümrük kapısının bulunduğu yer, gideceği yer, üretici bilgileri, miktarı, araç bilgileri, sertifika bilgileri yer alacak.. Ürünle ilgili künyelerin, üzerindeki bilgilerin okunabilir ve sorgulanabilir punto büyüklüğünde ve aralığında basılması gerekecek. Böylece tüketici aldığı ürünü künyeye bakarak görmüş ve öğrenmiş olacak. Künye sistemi ile üretici ve tüketici arasındaki karaborsacılık engellenecek.

AKBAŞ: TÜRKİYE GERÇEKLERİNE UYMUYOR
ŞASEMKOM Başkanı Faruk Akbaş, kararın sadece masa üstünde hazırlanana bir taslak olduğunu ve asla uygulanamayacağını ifade etti. Akbaş, "Uygulaması mümkün olmayan masa başında hazırlanmış bir kanun. Kaldı ki künye uygulaması yeni değil 2011 yılından beri yürürlükte ama uygulaması mümkün olmadı olmazda. Hiç kimse kabul etmiyor çünkü Türkiye gerçeklerine uymuyor. Bunun mümkün olması için tüm ürünlerin üretim bölgesinde serada veya tarlada ambalajlanması lazım. Hâlbuki üretilen ürünler hallere veya depolara gelip harmanlandıktan ayrıştırıldıktan sonra sevkiyatı yapılıyor. Tüm bunların yanında en önemlisi denetim. Ürünlerin normal denetimi yapılamazken künye uygulaması bir hayalden öte değildir. Asla uygulanamaz" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sebze Ve Meyvelerde 'Künye' Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement