Seçim Barajı Düşerse 3 Parti Daha Milletvekili Çıkarır - Son Dakika
Güncel

Seçim Barajı Düşerse 3 Parti Daha Milletvekili Çıkarır

Seçim Barajı Düşerse 3 Parti Daha Milletvekili Çıkarır

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı, barajın düşmesi halinde İşçi Partisi, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi'nin milletvekili çıkaracağını savundu.

02.10.2013 11:30  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HABERLER.COM/ ÖZEL Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Demokratikleşme Paketi'nin açıklamasının ardından Türkiye yeni bir sürece girdi. Pakette dikkat çeken yeniliklerden biri de seçim barajının düşürülmesi.

3 FARKLI ALTERNATİF

Başbakan Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'yle seçim sistemini 3 farklı alternatifi tartışmaya açacaklarını belirterek, siyasi partilere hazine yardımını yüzde 3'e çekeceklerini söyledi. Buna göre; 2015'te ya da daha önce yapılacak genel seçimlere yeni seçim sistemiyle gideceğiz. Bu değişiklik AK Parti, CHP, MHP ile BDP üzerinde farklı etkiler yaratacak nitelikte. Yeni seçim sistemini, mevcut sistemin ve %10 seçim barajının korunması, %5 barajlı, 5'li gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi, barajı olmayan dar bölge seçim sistemi arasındaki tercih belirleyecek.

ANKETÇİLER YENİ SİSTEMİ YORUMLADI

Seçimler öncesi Türk siyasetinin nabzını tutan anket şirketleri de yeni seçim sistemine göre yol haritalarını belirledi. Konuyla ilgili SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayraktar ve GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen yeni sistemin doğuracağı sonuçları yorumladı.

BDP 4 İLDE EN ŞANSLI PARTİ

Dar bölge seçim sisteminde MHP'nin büyük bir oy kaybına uğrayacağını savunan Mustafa Şen, "Bu sisteme göre yüzde 1 alan da milletvekili çıkarabilir. Dar bölge sisteminde BDP'nin milletvekili sayısı artabilir. İstanbul'da bazı yerlerde BDP herkesten çok oy alabilir. Tunceli'de BDP ile CHP arasında büyük bir çekişme olur. Bu ilde BDP şanslı konuma gelebilir. Diyarbakır'da Hakkari'de Bingöl'de de BDP en şanslı parti konumuna gelebilir. Seçmen mevcut sistemde yukarıdaki partilere yükleniyor. seçim barajının düşürülmesi küçük partilerin işine yarayacak. Bu da en çok MHP'ye zarar verecek. Bazı MHP'li seçmenler AK Parti kazanmasın diye CHP'ye oy verecek. Aslında sıfır baraj demek belediye seçimleri demek" ifadelerine yer verdi.

3 PARTİYE MİLLETVEKİLİ ÇIKARMA ŞANSI

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayraktar da yeni seçim sisteminin doğrucağı sonuçları şöyle yorumladı: "Demokratikleşme Paketi'nde en olumlu bulduğum şey seçim sistemiyle ilgili öneriydi. Başbakan Erdoğan burada meydan okudu. 'Ben 50 alıyorum. 45 alsam ne olacak' dedi. İşçi Partisi, Refah Partisi, Büyük Birlik Partisi. Bunlar milletvekili çıkarabilme ihtimali olan partilerdir. Kimsenin hesaplamadığı bir şey var. Başbakan Erdoğan da bunu hesaplamamıştır. Siz barajı 5'e 3'e ya da sıfıra indirdiğinizde küçük partilerin hepsi potaya girecek. Mesela Refah Partisi yüzde 7'lere çıkabilecek istihdama sahip bir partidir. Ve bu oyu AKP'den alır direk. 2009 seçimlerinde yüzde 5 aldı Saadet Partisi. Dolayısıyla siz barajı indirdiğinizde küçük partiler oylarını artıracaktır."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Seçim Barajı Düşerse 3 Parti Daha Milletvekili Çıkarır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement