Seçim Hükümeti Oyları Nasıl Etkiler? İşte 5 Şirketin Sonuçları - Son Dakika
Güncel

Seçim Hükümeti Oyları Nasıl Etkiler? İşte 5 Şirketin Sonuçları

Seçim Hükümeti Oyları Nasıl Etkiler? İşte 5 Şirketin Sonuçları

Davutoğlu geçici hükümeti kurdu. 11 AK Partili, 11 bağımsız, 1 MHP'li ve 2 HDP'li ismin yer aldığı kabinenin partilerin oylarını nasıl etkileyeceğini anketçiler değerlendirdi.

29.08.2015 15:05  Güncelleme: 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyasetin gündeminde MHP'li Tuğrul Türkeş'in ve HDP'den 2 milletvekilinin AK Parti'nin kuracağı seçim hükümetinde yer almayı kabul etmesi var. Şimdi herkes Türkeş'in MHP'nin kemikleşmiş milliyetçi seçmenini AK Parti'ye götürüp götürmeyeceğini, HDP'nin hükümete bakanlık vermeyi kabul etmesinin seçimler üzerindeki etkisini tartışıyor.

ANKETLERDE SON DURUM

Seçim hükümetinin kuruluşunun ardından şimdi Türkeş'in MHP'nin kemikleşmiş milliyetçi seçmenini AK Parti'ye götürüp götürmeyeceği ve HDP'nin hükümete bakanlık vermeyi kabul etmesinin etkisini tartışılıyor. Peki anket şirketleri ne diyor? Habertürk gazetesine konuşan anket şirketi yetkililerinin açıklamaları şöyle:

"SIRF TÜRKEŞ GEÇTİ DİYE..."

ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar: MHP'den AK Parti'ye sırf Türkeş geçti diye bir oy kayması olmaz. Bugünkü fotoğrafta MHP'de yüzde yarım puanlık bir düşüş görüyoruz, bu da çok büyük bir değişiklik değil. Erken seçimde AK Parti ve HDP için sonucun farklı olmayacağını, CHP'nin de oyunu biraz artıracağını düşünüyorum. "HDP, Batı'daki oy kaybını Güneydoğu'daki Kürtler arasındaki kenetlenmeden dolayı kapattı." diyebiliriz. HDP'nin oylarını artırdığını düşünmüyorum. Demirtaş'ın PKK'ya silah bırakma çağrısı ve Türkiyelileşme politikasını devam ettirmesi, seçim hükümetinde yer almaları, HDP lehine olumlu bir hava yaratabilir.

"HDP'NİN OYU AZ DA OLSA GERİLEYECEK"

A&G Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gür: Koalisyon tartışmalarındaki belirsizlikten ve MHP'nin seçim hükümetine bakanlık vermeyeceğini açıklamasından dolayı, tepki amaçlı AK Parti'ye bir geçiş var. Türkeş'in tavrı geçişi kolaylaştırır. AK Parti'ye giden oylardan daha çok MHP içinde bir liderlik problemi olacak gibi görünüyor. HDP, silahların susması çağrısı yaparken, diğer yandan da geçici hükümete bakanlık vermeyi kabul ederek siyaseten doğru adımlar atıyor. Çatışma ortamından dolayı HDP'nin oyunun az da olsa gerilediğini görüyoruz fakat bu baraj problem doğurmuyor.

"SÜREKLİ BİR OY GEÇİŞİ VAR"

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: MHP, azınlık hükümetine destek vermemesi, seçim hükümetini AK Parti hükümeti gibi görerek yer almaması, Türkeş'in olayındaki reaksiyonu ile üç hata yaptı. Bu üç olayın MHP tabanına bir travma yaşatacağını düşünüyorum. MHP ve AK Parti arasında sürekli bir oy geçişi var. Bu hatalar, tabanda bir kısım daha oy kaymalarına sebep olacaktır. Yaşananlar, HDP'nin oy oranı üzerinde herhangi bir etkiye sebep olmaz. CHP ve MHP bu durumdan olumsuz etkilenebilir. HDP'de değişiklik görünmüyor.

"OYLARINI KORUYAN TEK PARTİ AK PARTİ'DİR"

GENAR Şirketi Başkanı İhsan Aktaş: Tuğrul Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesinin ve ileride AK Parti'ye geçmesinin AK Parti oylarını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Seçim hükümetine MHP ve CHP'nin bakanlık vermeyeceğini açıklaması seçmende bu partilerin uzlaşmaya yanaşmadığı algısı oluşturdu. Bu da AK Parti için bir avantaj. Bu seçimde HDP önceki motivasyonunda olmayacak ve oy kaybını da beraberinde getirecektir. AK Parti, oylarının yüzde 100'ünü koruyan tek parti.

"TÜRKEŞ MİLLİYETÇİ OYLARI AK PARTİ'YE ÇEKEBİLİR"

SONAR Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayrakçı: Tuğrul Türkeş'in AK Parti'nin teklifini kabul etmesi, milliyetçi oyları AK Parti'ye çekebilir diye düşünüyorum. Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesi ve olası bir durumda AK Parti'ye geçişi sonrası yapacağı açıklamalar da çok önemli. Tuğrul Bey çıkıp "Benim babamdan gördüğüm, MHP'nin eski geleneğinden gördüğüm milliyetçi yaklaşımları AK Parti'de görüyorum" derse, bu AK Parti'ye giden milliyetçi oyların hızını da artırır.

Son Dakika Güncel Seçim Hükümeti Oyları Nasıl Etkiler? İşte 5 Şirketin Sonuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (164)

  • kemalettin tuğcu: dördü de yalan atmış. onlar korkuyorsa ben doğru olanı söyliyeyim. akp%37, chp%28, mhp%14, hdp%16 230 11 Yanıtla
  • Size sesleniyorum: Akılsızlara soruyorum. Akpartiden başka şu anda ülkeyi yönetecek parti var mı? 105 60 Yanıtla
    Devrim: Kes sesini bal gibide var sen bilemezsin at görüşlü 4 1
  • ARKADAŞIM: Yahudi ermeni bu adamları istemiyorsa o zaman sonuna kadar akparti diyorum 109 49 Yanıtla
  • VATAN SEVDALISI: AK PARTİDEN ŞAŞMAYIN VATAN İÇİN 106 43 Yanıtla
  • Çokta fifi: Bi işim var olursa hırsızlara olmazsa MHP ye oyum 118 22 Yanıtla
  • Uğur: Şehidleride unutamıyoruz nankörler sizi 137 1 Yanıtla
  • Saim: MHP ye vereceğim bu kez. AKP çok şımarık davranmaya başladı. 62 48 Yanıtla
  • Zaza: Yinede mhpe 53 55 Yanıtla
  • Osmanlı : hastahanenin unundeki kuyrukları unuttunuzmu nankörler herzaman akp 49 38 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement