Seçim Sonrası Gerginlikler - Son Dakika
Yerel

Seçim Sonrası Gerginlikler

Mahalli idareler seçimleri sonrası itiraz ve oyların yeniden sayımı sürecinde, özellikle BDP'nin seçimi kaybettiği bazı şehirlerde partililer gerginliği sokaklara taşıdı.

02.04.2014 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mahalli idareler seçimleri sonrası itiraz ve oyların yeniden sayımı sürecinde, özellikle BDP'nin seçimi kaybettiği bazı şehirlerde partililer gerginliği sokaklara taşıdı.

Doğu ve Güneydoğu'daki bazı iller başta olmak üzere çeşitli şehirlerde seçim sonuçlarına itiraz eden partilerin taraftarları, taşkınlık çıkarıp dükkan ve iş yerlerine zarar verdi. Özellikle BDP'nin seçimi kaybettiği yerlerde sonuçlara tepki gösteren partililerin sokak eylemleri nedeniyle güvenlik görevlileri yoğun tedbirler aldı.

Şanlıurfa

Ceylanpınar'da AK Parti ile BDP adayları arasında geçen seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre az bir oy farkıyla AK Parti kazandı. Bunun üzerine çıkan gerginlik iki gün boyunca devam edince, ilçede bir ay boyunca gösteri yürüyüş ve toplantı yasağı ilan edildi. Dünkü yoğun eylemlerde ciddi zarar gören, 650 kişinin eğitim gördüğü bir okul bugün tatil edildi. Bazı kamu binaları ciddi oranda zarar gördü. İlçede gözaltına alınan 40'a yakın kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. İlçede durum şu an sakin.

Viranşehir'de de AK Parti ile BDP arasında geçen seçimi küçük az farkla BDP kazandı. Oylarının yakıldığını iddia eden BDP'liler eylemler gerçekleştirdi. AK Parti ilçe binasına gece molotoflu saldırı düzenlendi. İlçedeki gerginlik şu saatlerde durulmuş görünüyor.

Akçakale ilçesinde ise AK Parti ile MHP arasında geçen seçim yarışını AK Parti kazandı. Bölgeye başkanı tebriğe giden 2 AK Parti milletvekili ile MHP'liler arasındaki sözlü tartışmada silahlar kullanıldı. Rastgele açılan ateşlerde yaralanan olmadı, ilçede durum sakin.

AK Parti ile BDP'nin çekiştiği ilçeler arasında yer alan Birecik'te seçimi AK Parti; Bozova ilçesinde ise BDP kazandı. Her iki ilçede de dün, gün boyunca gerginlikler yaşandı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde de seçim sonucuna itiraz eden CHP yönetimine destek veren bir grup, taşkınlık çıkarttı. Çıkan olaylarda emniyet müdürlüğü binasının camları kırıldı. Bu ilçedeki seçimi AK Parti adayı kazanmıştı.

Iğdır ve Kars

Iğdır'da seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından bir grup, bazı iş yerlerine taşlı saldırıda bulundu. Valilik Yolu Caddesi'nde toplanan grup, AK Parti Iğdır İl Başkan Yardımcısı Ergün Aras'a ait iş yerine taş ve sopalarla saldırdı. Bu sırada çevredeki bazı dükkanlar da zarar gördü. Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. MHP Iğdır Belediye Başkan adayı Gündüz Güneş de bölgeye gelerek, gruptakilerle konuştu. Gürbüz'ün konuşmasının ardından grup dağıldı.

Yine seçim günü, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çıkan bıçaklı kavgada, eşiyle Sarıkamış Devlet Hastanesinden çıkan Medeni Öztoprak, burada yüzleri kapalı bir grubun saldırısına uğradı. Olayda Öztoprak bıçakla yaralanırken, eşi de darbedildi.

Muş ve Bitlis

Muş'ta, AK Parti Belediye Başkanı adayı Feyat Asya'nın seçimi kazandığının açıklanması üzerine 30 Mart gecesi BDP'li bir grup kent merkezinde izinsiz gösteri yaptı. Polise taş ve havai fişeklerle saldıran gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulunuldu.

Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde de AK Parti adaylarının seçimi kazandığını öğrenen BDP'li gruplar taşkınlık çıkardı. 30 Mart akşamı Tatvan'da yaşanan olaylarda AK Parti İlçe Teşkilatı ile seçim irtibat bürosunun, iş yerlerinin ve bazı okulların camlarını kıran göstericiler, polisin müdahalesiyle dağıtıldı.

Ahlat'ta, seçimi az bir oy farkıyla kaybeden ve İlçe Seçim Kurulu tarafından seçimi hangi partinin kazandığına dair resmi bir açıklama yapılmadığını öne süren BDP'liler, 3 günden bu yana eylemlerine devam ediyor. İlçe merkezinde çıkan olaylarda çok sayıda iş yeri ile kamu binasının camlarını kıran ve büyük çaplı hasar veren göstericilere, çevre illerden gelen takviye polis ekipleri müdahalede bulundu.

24 kişinin gözaltına alındığı olayların ardından BDP'li bazı milletvekilleri ve parti yöneticileri de ilçeye giderek halkı sağduyuya davet etti. İlçede gerginliği tırmandırmanın hiç kimseye fayda sağlamayacağını belirten BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, İlçe Seçim Kurulu tarafından kendilerine seçimle ilgili herhangi bir tutanak verilmediğini, bunun da dedikodulara sebep olduğunu ve gerginliği artırdığını iddia etti.

Tokat

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti'nin adayı Kazım Misafir, bin 410 oy alarak kazandı. MHP'nin adayı Kübra Sever Taşkıran ise bin 360 oy aldı.

Seçimin ardından, Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde önceki gün kadınların tartışması sonrası MHP'li ve AK Partili iki grup arasında çıkan kavgada 8 kişi yaralandı. Bu kavganın ardından gerginlik yaşanan ilçede, dün Taşkıran'ın seçim midibüsünün taşlanması sonucu 4 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, yeniden belediye başkanı seçilen Kazım Misafir ve MHP'nin adayı Taşkıran'ın babası Ali Sever ile görüşerek, herkesi sağduyuya davet etti. Misafir ve Sever de birlik ve beraberlik mesajları vererek, ilçedeki gerginliğin sona ermesini diledi. Yaşanan gerginlik nedeniyle güvenlik tedbirlerinin artırıldığı Yeşilyurt'ta, bugün sakin bir havanın hakim olduğu belirtildi.

Bayburt

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde Belediye Başkanlığını MHP adayı Haşim Şentürk'ün kazanması sonrası, AK Parti tarafından İlçe Seçim Kuruluna yapılan itiraz üzerine oylar yeniden sayıldı. İlçe Seçim Kurulu, dün gece AK Parti'nin adayı Şükrü Yayan'ın 3 oy farkla seçimi kazandığını açıkladı.

Bu durum üzerine MHP İl Başkanı Suat Doğan, sabah saatlerinde Bayburt Adliyesine gelerek, İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu. Yaklaşık 100 kişilik MHP'li grup, Bayburt Adliyesi önünde toplandı. Polis çevrede güvenlik önlemi aldı.

Batman

Batman'da BDP, Kozluk ve Hasankeyf ilçelerindeki seçim sonuçlarına itiraz etti. Aralarında BDP Milletvekili Ayla Akat Ata'nın da bulunduğu bir grubun İl Seçim Kurulu önündeki bekleyişi sürüyor.

Kozluk ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı M.Veysi Işık, Hasankeyf ilçesinde de başkanlığı AK Parti adayı A.Vahap Kusen kazandı. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Seçim Sonrası Gerginlikler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement