Seçimlerin Kazananı BDP ve MHP Olacak - Son Dakika
Güncel

Seçimlerin Kazananı BDP ve MHP Olacak

Seçimlerin Kazananı BDP ve MHP Olacak

Çözüm sürecinde yaşanan belirsizlik BDP ve MHP'nin oylarının artmasında en büyük etken olarak görülüyor.

26.02.2014 08:30  Güncelleme: 08:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, 30 Mart yerel seçimleri öncesi tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla başlayan dalgalanma, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının yayınlanmasıyla farklı bir boyut kazandı.

SES KAYDININ YANSIMASI

Seçimlere yaklaşık 1 ay kala siyaset arenasında yaşanan bu dalgalanmanın partilerin oy oranlarına yansımaları da merak ediliyor. Yapılan son seçim anketlerinde AK Parti'nin oy oranında belli bir düşüş gözlenmezken, Başbakan Erdoğan ve oğluna ait olduğu iddia edilen ses kaydının oy oranlarını nasıl etkileyeceği merak konusu.

AK PARTİ OY KAYBI YAŞIYOR

Radikal gazetesinden Futa Keyman'ın yapmış olduğu analize göre; Başbakan Erdoğan liderlikte, AK Parti toplumsal destekte, belli oranda oy kaybı yaşıyor. Başbakan hala en beğenilen ve güvenilen lider ama sürekli puan kaybediyor. AK Parti'yse yüzde 5-6 oranında oy kaybı yaşıyor gözüküyor.

KILIÇDAROĞLU GERİLİYOR

İlginç olan, CHP'nin oylarını beklendiği kadar yükseltememesi (1-3 puan). Dahası, Kemal Kılıçdaroğlu, liderik sıralamasında, 2'den 3. sıraya düşmüş gözüküyor. Önemli ve popüler belediye başkan adaylarına rağmen, İstanbul ve Ankara'da oy oranları, beklenen kadar yükselmiyor.

BAHÇELİ YÜKSELİŞTE

Buna karşın, Devlet Bahçeli liderlik sıralamasında ikinci konuma çıkarken, MHP de toplumsal desteğini sürekli yükseltiyor (2-4 puan). Yaşanan iktidar kavgası, MHP'ye ciddi yarıyor. 2015'te, MHP oy oranının yüzde 18-20'ye çıkabileceği olasılığı abartma gözükmüyor. Bahçeli ve MHP, bu seçimlerin asıl galibi olabilir. Aynı olasılık, bölgesel ölçekte, BDP için de geçerli. BDP, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yükseliyor ve AK Parti'ye karşı gücünü arttırıyor. BDP'nin yükseliş eğilimi 30 Mart'tan sonra da sürecek gözüküyor.

MHP'NİN OYLARI ARTIYOR

MHP ve BDP'deki yükselişin, iktidar kavgası kadar çok önemli bir nedeni de 'çözüm süreci'nde yaşanan sahipsizlik.
Gerek, iktidar kavgası girdabına girmiş AK Parti'nin çözüm sürecini kendi haline bırakması gerekse de özellikle milliyetçi alanda, bu sürecin asıl kazanan tarafının BDP olduğu algısının güçlenmesi, MHP'nin oylarının artmasına ciddi katkı veriyor.

MHP ve BDP: Bu birbirine zıt iki parti, çivisi çıkmış Türkiye siyasetinin yeniden şekillenmesinde kritik aktör olma konumuna her geçen gün biraz daha yükseliyorlar. 1990'lar Türkiyesi, yolsuzluk-iç savaş girdabında, çivisi çıkmış ülke görüntüsündeydi. 1999 seçimlerinin kazananıysa DSP ve MHP olmuştu.

Bugünün iktidar savaşının şekillendirdiği seçimlerde, MHP ve BDP, nicel anlamda birinci ve ikinci parti olmasalar da 'nitel siyasi etki temelinde' asıl galipler konumunda olabilirler.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Seçimlerin Kazananı BDP ve MHP Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • FUNDA ÜNAL: BDP HALT YEMİŞ... BEN DOĞULUYUM BIR TANE BDP YE VERECEK ADAM YOK... AMA SONUNA KADAR MHP'YE VERECEKLERDİR... 124 37 Yanıtla emre kaya: senin doğuyla alakan yok, oylar BDP ye 0 0 mslm: Senin doğulu olman birşey değiştirmez,anlayabilsen orda doğu ve güneydoğu derken krüt seçmenleri kastediyor ha kürtsen ve mhp diyorsan olmadığın bir ırkın milliyetöiliğini savunuyorsan zaten sende ne akıl ne de beyin var demektir.Aslında senin gibilerinin seçme ve seçilme hakkı bile olmaması lazım. 0 0
  • gül: oylar AK PARTİ'ye 44 61 Yanıtla
  • adam: mhp gerisi yalan 38 34 Yanıtla
  • cesur: bahçelinin oyu yükselişteyse bu şu an yaşananlardan daha vahim. 17 54 Yanıtla
  • Leo: Nah Bdp olacak (: 43 28 Yanıtla pırsgrek: zorunamı gitti leo musun teo musun insan olmadığın kesin 0 0 sessiz: nah meclisede girer demiştiniz ama girdi 0 0
  • ERHAN25: MHP GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR 47 23 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement