Sedef, İnce Dokunuşlarla Sanata Dönüşüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Sedef, İnce Dokunuşlarla Sanata Dönüşüyor

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen ve ahşapla buluşarak göz kamaştırıcı ürünlerde kullanılan sedef, Gaziantepli ustaların ellerde ince dokunuşlarla hayat buluyor.

03.07.2016 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADSIZ GÜNEBAKAN - İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen ve ahşapla buluşarak göz kamaştırıcı ürünlerde kullanılan sedef, Gaziantepli ustaların ellerde ince dokunuşlarla hayat buluyor.

Osmanlı el sanatlarında önemli bir yere sahip olan sedef işlemeciliği, genellikle kadınların gösterdiği ilgi sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. Takılardan süs eşyalarına, dekorasyondan hediyeliklere kadar pek çok alanda yer alan sedefler, zorlu süreçlerin ardından ahşaba işleniyor. Sedefle süslenen sandık, sandalye, rahle ya da tespih gibi ürünlerle kolye, bileklik ve küpe gibi takılar, ince ince işlemelerin ardından tezgahtaki yerini alıyor.

Sedef işlemeciliği ustası Şerafettin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri sedef işlemeciliği işiyle uğraştığını belirterek, "Babamdan devraldığım bu işi, 30 yıldan fazla zamandır yapıyorum. Yaptığımız eserleri Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiyoruz." dedi.

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan çıkarılan sedefin ilk önce kaynatılarak temizlendiğini belirten Demir, ustalık isteyen sedef işinin detaylarını şöyle anlattı:

"Sedef kurumaya bırakılır. Kuruyan sedefler, kerpetenle küçültüldükten sonra zımparayla şekli verilir. Daha sonra sedef, usta ellerde ince dokunuşlarla ahşap zemine konulur. Sandalyeden sehpaya, sandıktan, rahleye, bastondan, tespihe kadar, aklınıza gelebilecek tüm ahşap ürünlerde kullanılabilir."

Son zamanlarda sedefe olan ilginin arttığını vurgulayan Demir, "Özellikle bayramın yaklaşmasıyla turistik yerlerdeki satıcılardan gelen talep arttı. O nedenle bugünlerde biraz daha yoğun çalışıyoruz. Genel olarak ise son yıllarda sedefe olan ilginin arttığını söyleyebiliriz." dedi.

"Her bütçeye uygun"

Sedef ustalarından Ahmet Bıyık da sedefin çok dayanıklı bir ürün olduğunu söyledi.

Yüz yıl öncesinde yapılan ve günümüze kadar sağlamlığını korumuş olan sedef eserler bulunduğunu vurgulayan Bıyık, "Denizden çıkarılan sedef, 500 santigrat dereceye kadar ısıya dayanabilir. Hatta biz sedefe rengini yüksek ısıyla veririz. Sedef işlemeciliği aslında Osmanlı döneminde daha yaygın kullanılmış bir sanat. Günümüzde ilgisi azalsa da kaybolmuyor. Toplumda sedef ürünlerinin pahalı olduğu algısı var ama aslında her bütçeye uygun sedef eserleri bulunabilir. İşçiliğine ve üründeki sedefe göre fiyat değişir. Uygun fiyatlarda olan ürünlerimiz de var." diye konuştu.

Özellikle turistik bölgelerden ürünlerine daha çok talep olduğunu aktaran Bıyık, "Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla tatil yerlerindeki hareketliliğin artması bekleniyor. Yine aynı zamanda Gaziantep'e de yoğun ziyaretçi bekliyoruz. O nedenle üretimlerimiz önceki aylara kıyasla daha fazla. İnşallah bayram istediğimiz gibi geçer." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sedef, İnce Dokunuşlarla Sanata Dönüşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı
    13:48 Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı

    Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünü yaptığı 'Sanata Dair' karma sergisi, Büyük Çamlıca Camisi sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Sergide, ev hanımı sanatçılar tarafından yapılan modern çalışmaların yanı sıra klasik suluboya, hat, minyatür, çini, gravür, yağlıboya ve kolajların da yer aldığı 300'den fazla eser sergileniyor. Sergi, 27 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.


Advertisement