Seferihisar'ın Gizli Doğası Keşfedildi - Son Dakika
Güncel

Seferihisar'ın Gizli Doğası Keşfedildi

Seferihisar\'ın Gizli Doğası Keşfedildi

Türkiye’de ilk defa Seferihisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Seferihisar Doğa Mirası’ projesi ile doğanın gizemli türleri keşfedildi.

27.06.2014 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk defa Seferihisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Seferihisar Doğa Mirası' projesi ile doğanın gizemli türleri keşfedildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu çalışmanın sonuçları hem ilçemiz doğasını yaşatmak için bize rehberlik edecek hem de umarım diğer ilçeler için de bir örnek olacak. Ne kadar değerli bir hazine üstünde oturduğumuzu gördük. Biz bu çalışmayı yapmasaydık hem atalarımıza ihanet etmiş hem de geleceğe bir miras bırakmamış olacaktık" dedi.

Seferihisar Belediyesi Mart 2013'te Seferihisar'daki doğal zenginliğin anlaşılması, belgelenmesi ve Seferihisar halkı ile paylaşılması için, Seferihisar Doğa Mirası Projesi'ni başlattı. Seferihisar Belediyesi'nin destekleriyle Seferihisar Doğa Okulu'nun danışmanlığı ile yürütülen proje ile ilçedeki büyük memeli hayvanlar, kuşlar ve bitkiler araştırıldı.

Pek çok bilim insanın görev aldığı proje, Seferihisar Çocuk Belediyesi'nde yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı.

Projenin Türkiye'de ilk defa Seferihisar'da yürütüldüğünü söyleyen Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, "Bu çalışma Türkiye için imece oldu. Yapılan çalışmalar sonunda Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan pek çok bulgu elde edildi. Örneğin boz yelkovan adlı kuş türünün Türkiye'deki üreme kolonisi Sığacık Körfezi'nde keşfedildi. Aynı zamanda Seferihisar'ın kara leylek, yılan kartalı ve tepeli karabatak için önemli bir üreme bölgesi olduğu anlaşıldı ve toplam 83 kuş türünün yuva kurduğu tespit edildi. Bitkiler açısından da ciddi bulgular elde edildi. Proje öncesinde kaydedilmiş bitki türü 246 iken, bu sayı 551'e yükseldi. Kıvırcık lale, mazı meşesinin yanı sıra 18 orkide türü tespit edildi. Memeli hayvanlar da bu çalışma kapsamında ele alındı. 2 bin 175 fotokapan günü boyunca 6348 kayıt elde edildi. Aslında Hindistan kökenli olan oklu kirpinin Seferihisar'da yaşadığı ortaya kondu ve toplam 9 büyük memeli türü ilk kez tespit edildi" dedi.

"ATALARIMIZA İHANET ETMİŞ OLACAKTIK"

Seferihisar Doğa Mirası projesi hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "Bu çalışma ile ne kadar değerli bir hazine üstünde oturduğumuzu gördük. Artık bu hazinenin bilincindeyiz. Bu hazineyi nasıl koruyacağımızı da öğrendik. Biz bu çalışmayı yapmasaydık hem atalarımıza ihanet etmiş hem de geleceğe bir miras bırakmamış olacaktık. Bugün dünya sağlıklı ve zengin bir doğayı yüksek yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediyor. Bu nedenle ilçemizde yaşayan tüm canlıları da birer Seferihisarlı ve hemşehrimiz olarak görüyoruz. Onların varlığı Seferihisar kimliğinin vazgeçilmez bir parçası. Doğa Mirası Projesi ile Türkiye'de ilk defa bir ilçe belediyesi doğadaki canlı türlerini böylesine derinlemesine araştırdı. Bu çalışmanın sonuçları hem ilçemiz doğasını yaşatmak için bize rehberlik edecek hem de umarım diğer ilçeler için de bir örnek olacak" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Seferihisar'ın Gizli Doğası Keşfedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement