Şehirder: "Raci Alkır İsmi Yaşatılsın" - Son Dakika
Yerel

Şehirder: "Raci Alkır İsmi Yaşatılsın"

Şehirder: "Raci Alkır İsmi Yaşatılsın"

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, üç sene önce kaybettiğimiz Erzurum’un “Türkü Paşa”sı Raci Alkır’ın adının şehir merkezinde bir bulvara, kültür evine veya okula verilerek yaşatılması gerektiğini söyledi.

14.12.2014 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, üç sene önce kaybettiğimiz Erzurum'un "Türkü Paşa"sı Raci Alkır'ın adının şehir merkezinde bir bulvara, kültür evine veya okula verilerek yaşatılması gerektiğini söyledi.

Başkan Ertaş'ın açıklaması şöyle: "Yedi göbek Erzurumlu olan Raci Alkır'ı halkımız "Türkü Paşa, Tatyan Baba" olarak tanır, bilir. "Alvarlı Efe" olarak ün salan Muhammed Lütfi Efendi'nin gazellerini TRT repertuarına kazandırarak Alvarlı Efe'nin tanınmasına katkı sağlamıştır. Öyle ki Alvarlı Efe'nin eserlerini seslendirdiği "Klasikler" albümü 2002'de Vatikan'da Aziz Ron Calli anısına düzenlenen törende çalındı.2005'te Kültür Bakanı Atilla Koç'un desteği ile İlahiler adlı 15 parçalık albüm çıkardı. Özellikle tatyanlar ve gazelleriyle dinleyicilerin gönlünde taht kuran Raci Alkır'ın adının en azından Erzurum Güzel Sanatlar Lisesi'ne verilmesini öneriyoruz.

16 Aralık 2011'de kaybettiğimiz usta sanatçımız, folklor elçimiz Raci Alkır adına şehirde vefatının üçüncü senesinde bir etkinlik yapılmamış olması da halkımızı üzmüştür. Bilhassa yerel yöneticilerimizden Raci Alkır adının yaşatılması doğrultusunda kararlar almalarını bekliyoruz."

THM REPERTUVARINA 80 ESER KAZANDIRDI

Raci Alkır, Muhammed Lütfi Efendi'nin eserlerini seslendirdiği 'Klasikler' albümü 2002 yılında Vatikan'da Aziz Ron Colli anısına düzenlenen bir törende çalınmasının ardından Türkiye'de tekrardan büyük ilgi gördü. Bu ilginin yardımıyla sanatçı 2005 yılında 3 yıldır hastalığı yüzünden tedavi görmesine rağmen dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç'un desteği ile İlahiler adlı 15 parçalık bir albüm çıkarmıştır.

Türk Halk Müziği repertuvarına 80'e yakın eser kazandıran Raci Alkır hayatı boyunca 7 plak, 2 kasar ve 2 CD yayınlamıştı - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehirder: 'Raci Alkır İsmi Yaşatılsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement