Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi" - Son Dakika
Güncel

Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi"

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Saroz Körfezi açıklarında "Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi" gerçekleştirildi.

09.03.2016 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Saroz Körfezi açıklarında "Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi" gerçekleştirildi.

Çanakkale Boğaz Komutanlığı Nara İskelesi'nden sabah saatlerinde hareket eden gemi, Şehitler Abidesi önünde selamlama yaptı.

Daha sonra çalışma bölgesinde planlama kapsamında önceden belirlenen mevkiye bırakılan eğitim mayınları, "TCG Akçakoca" mayın avlama gemisi tarafından tespit edildi.

Uzaktan kumandalı Mayın Teşhis ve İmha Aracı (PAP) tarafından yeri belirlenen bir mayın, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından yerleştirilen düzenek ile imha edildi.

Erdek Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat komutasında icra edilen taktik eğitimine, "TCG Akçakoca", "TCG Ayvalık", "TCG Anamur", "TCG Erdek" mayın avlama gemileri ile "TCG Sığacık" ve "TCG Sapanca" mayın tarama gemileri katıldı.

11 Mart'ta tamamlanacak taktik eğitimi kapsamında, bölgeye bırakılacak mayınlar belirlenerek imha edilecek.

Çevre hassasiyeti nedeniyle düşük miktarda patlayıcı kullanılıyor

Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, eğitim faaliyetlerini takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, mayın tehdidinin önemi açısından mayın harbi tarihine bakıldığında, en çarpıcı olayların başında 7-8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'na dökülen 26 mayın ve onun yaratmış olduğu etkinin geldiğini belirtti. Dökülen 26 mayının 1'inci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdiğini anlatan Polat, "Bu harekat, halen Belçika'daki NATO mayın harbi mükemmeliyet merkezinde örnek olarak gösterilmektedir. Bugün bize bu övüncü yaşatan başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu harekata katılan şehit ve gazilerimizi şükranla anmak istiyorum" diye konuştu. Polat, mayın harbinin halen önemini koruyan çok önemli bir harp olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Deniz mayını infilak ettiğinde yüksek tonajlı gemilerin dahi omurga hattından kırılarak batmasına neden olacak kadar yüksek miktarda patlayıcı içermektedir. Su altında gizlendiği için tespit edilmesi ve sakınması oldukça zor olan sinsi bir silahtır. Aydın sınıfı gemilerimiz bugün birçok bahriyelinin imrenerek başarılarını izlediği yüksek teknolojiye sahiptir. Gemilerimiz tarafından icra edilen imha faaliyetleri deniz canlılarına ve tarihi dokuya zarar vermeyecek miktarda patlayıcı kullanarak gerçekleştirilmektedir. Elimizde mevcut patlayıcılar ile normal şartlarda yapılacak mayın imhası çok yakın çevrede deprem olarak hissedilmektedir. Ancak çevre hassasiyetimiz nedeniyle düşük miktarda patlayıcı ile bu tür faaliyetler icra edilmektedir."

"Harbin gidişatına etki edecek bir olgu"

1'inci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Zafer Gülbahar ise mayın avlama harekatı hakkında bilgi verdi.

Albay Gülbahar, mayın avlama planlamasında en çok üzerinde durulan hususun bilimsel bilgi olduğunu vurguladı.

Eğitimlerde, bölgede harekat icra edecek geminin verilen sürede ulaşabileceği azami temizlik yüzdesinin hesaplandığını ve iz planı oluşturulduğunu anlatan Gülbahar, şunları kaydetti: "Bu plan oluşturulurken veya gemi iz üzerinde ilerlerken yapılacak bir hata, temizlenmesi emredilen sahada bir mayının gözden kaçırılmasına, dolayısıyla çok sayıda kişinin ölümüne mal olabilecektir. Diğer savaş gemilerimizin rotalarını temizlemek veya temizleyememek, duruma göre harbin gidişatına etki edecek bir olgudur. Gemilerde bulunan donanımların teknolojiye ayak uydurması gerektiği gibi personelin de bilgi ve beceri yönünden bu donanımları etkin bir şekilde kullanabilecek seviyede bulunması gerekmektedir. Mayın gemilerimizde görevli personelin, dikkatli, donanımlı ve askerlerin ruhunda bulunan üstün cesaret ve feragat sahibi kişiler olması büyük önem arz etmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi' - Son Dakika

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

  • Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı
    11:42 Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı

    Kemer'de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı. Kemer Kaymakamlığı'nın destekleriyle Kemer Belediyesi ana sponsorluğunda 20-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışlara Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan 85 sporcu katılacak.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ataşehir Belediyesi 23 Nisan'da Çocuklara Özel Etkinlikler Düzenliyor
    11:37 Ataşehir Belediyesi 23 Nisan'da Çocuklara Özel Etkinlikler Düzenliyor

    Ataşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak çocuklar için birbirinden eğlenceli etkinlikler hazırladı. Atapark'ta düzenlenecek bayram kutlamasında sokak oyunları, gösteriler, yarışmalar ve birçok etkinlik yer alacak.


Advertisement