Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınları İçin İş Kurası Çekildi - Son Dakika
Güncel

Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınları İçin İş Kurası Çekildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen kura töreninde, 4 bin 325 şehit yakını, gazi ve gazi yakını çeşitli kamu kurumlarına atandı.

17.03.2015 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen kura töreninde, 4 bin 325 şehit yakını, gazi ve gazi yakını çeşitli kamu kurumlarına atandı.

Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının istihdamına ilişkin Meyra Palace Hotel'de düzenlenen kura törenine, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu da katıldı.

Bakan İslam, konuşmasına bu törenin şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının istihdamına ilişkin yapılan üçüncü kura töreni olduğunu belirterek başladı.

Milletlerin kaderlerini etkileyen, tarihlerinde dönüm noktası sayılan çok önemli olaylar olduğunu belirten İslam, "Bu hafta içinde 100. yılını kutlayacağımız Çanakkale Zaferi de bu müstesna zamanlardan biridir" dedi.

İbn-i Haldun'un "coğrafyanın kader olduğunu" hatırlattığını aktaran İslam, "Türkiye de bizim kaderimizdir. Bu topraklarda yaşamanın, bu topraklara layık olmanın bir bedeli vardır. Bu topraklar, gelecek nesillere bırakılmak üzere bizlere verilen bir emanettir" diye konuştu.

Bu milletin her bir ferdinin, bu topraklar için al bayrağın her zaman dalgalanması için canını vermek de dahil her türlü fedakarlığa hazır olduğunu vurgulayan Bakan İslam, "Bu anlayışıyla, bu vatanı bizlere emanet eden Çanakkale şehitlerimiz başta olmak üzere, tüm şehitlerimizin aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor ve kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Fedakar gazilerimize şifalar ve hayırlı ömürler diliyorum" dedi.

-"Sosyal yardımların kapsamını genişlettik"

Bakanlık bünyesinde kurulan Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığının, şehit yakınlarının ve gazilerin eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal güvenliğe kadar pek çok alanda ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet ürettiğini belirten İslam, şehit yakınlarının ve gazilerin haklarının düzenlenmesi amacıyla hazırlanan kanunun 2 Ağustos 2013'te TBMM'de kabul edilmesiyle istihdam konusunda birtakım yeniliklerin getirildiğini anımsattı.

Bakan İslam, şunları kaydetti:

"Böylece terörle mücadele kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınlarına tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık. Hayatını kaybeden er ve erbaşların anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartını kaldırdık. Ayrıca anne ve babaya ödenen maaşa bir alt taban getirdik. Terör nedeniyle şehit veya gazi olmuş erbaş ve erlerimize veya onların yakınlarına aylık bağlanırken, eğitim durumuna bakılmaksızın maaşlarında iyileşme yaptık. Bakım desteğini iki katına çıkardık. Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteğinin köy koruyucuları ile sivil vatandaşlara da verilmesini sağladık."

Sosyal yardımların kapsamını genişlettiklerini, şehit yakınları ve gazilere herhangi bir sosyal güvenceleri olup olmadığına bakılmaksızın sosyal yardım yapabilme imkanı getirdiklerine değinen İslam, "Terör eylemlerinin ortaya çıkartılması veya bertaraf edilmesine sağlanmasında yardımcı olanlardan hayatını kaybeden veya yaralanan sivil vatandaşlarımızın hakları itibariyle terörle mücadele kanunu kapsamına alınmalarını sağladık" dedi.

Terör olayları sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla malul olanlara ise tazminat hakkının yanında maaş hakkı da getirdiklerini aktaran İslam, vazife ve harp malullüğü kapsamındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara istihdam hakkı sağladıklarını söyledi.

-"10 bin 613 hak sahibi istihdam hakkı elde etmiş olacak"

İstihdama yönelik ilk kura işlemlerinin 27 Temmuz 2014'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirildiğini, 3 bin 527 hak sahibi vatandaşın atamasının yapıldığını anımsatan İslam, ikinci kura töreninin ise Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla 2 Ekim 2014'te gerçekleştirildiğini ve 2 bin 760 hak sahibinin atandığını kaydetti.

İslam, "İlki Ramazan Bayramı, ikincisi Kurban Bayramı arifesinde gerçekleştirilen bu iki atama dönemi ile 6 bin 287 vatandaşın istihdam hakkından yararlanması sağlanmış oldu. Bugün yine bir bayram arifesinde gerçekleştireceğimiz üçüncü kura töreninde ise 4 bin 325 hak sahibinin atamasını sağlamış olacağız. Böylece 10 bin 613 hak sahibi istihdam hakkı elde etmiş olacak" diye konuştu.

Şehit yakınları ve gazilerin, milletin emaneti olduğunu ifade eden İslam, bu emanete sahip çıkmanın da yine devlet ve millet olarak temel görevleri olduğunu söyledi.

Bu görevi layıkıyla yerine getirmek için çaba sarfedeceklerini belirten İslam, sözlerini "Yaptığımız tüm hizmetlerin, sizlerin yaptığı fedakarlık karşısında yetersiz olduğu bilinciyle sizlere en iyi hizmeti sunmak için tüm bakanlığımız bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da seferber olacaktır. Bu vesileyle bugün istihdam hakkını elde eden şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımızı tebrik ediyorum. Hayırlı ve huzurlu bir çalışma hayatı ve güzel bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum" diyerek tamamladı.

-"Yapmamız gerekenler boynumuzun borcu"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de konuşmasında Anadolu'da annelerin çocuklarını "Hu hu bir Allah, sen iyilikler ver Allah. Sen iyilikler verirsen, yavrum büyür inşallah" ninnisiyle büyüttüğünü, çocuğu askerlik çağına geldiği zaman ise "Haydi oğlum, haydi git, ya gazi ol ya şehit ol" diye Peygamber ocağına uğurladığını ifade etti.

Çelik, "Şehadet haberini aldığı zaman  da 'Vatan sağolsun' diyen bir medeniyetin mensuplarıyız. Tarih boyunca milletimizi ayakta tutan anlayış, işte bu anlayıştır. Hiç kuşku yok ki ateş düştüğü yeri yakar. Ancak öyle acılar vardır ki, hem Allah katında hem de milletimizin kalbinde müstesna bir yere sahiptir" dedi.

Bu topraklar için toprağa düşenleri, bedenini bu ülkeye feda eden yiğitleri bu milletin asla unutmadığını, unutmayacağını vurgulayan Çelik, şunları ifade etti:

"Şehitlerimizin ruhunu incitecek, gazilerimizin boynunu bükecek hiçbir icraatın içinde olmadık, olamayız, olmayacağız. Başımızı yastığımıza koyduğumuzda rahat uyuyabiliyorsak, şehitlerimizi ve gazilerimizin fedakarlığı sayesinde olduğunu bilincindeyiz. Bu fedakarlığın, bu fani dünyada hiçbir karşılık bulamayacağını da belirtmek istiyorum. Onların hatıralarını yaşatmak ve emanetlerine sahip çıkmak için bizim yapmamız gereken çok şey olduğunun bilincindeyiz. Yapmamız gerekenler de bizim boynumuzun borcudur."

Bu atama ile son 9 ayda 10 bin 611 bin kişinin kamuda istihdam edildiği bilgisini paylaşan Çelik, Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla 2014 yılı içinde 1 milyon 400 bin istihdam gerçekleştirildiğini belirtti.

Çelik, "Ama bu program sayesinde geçekleşen istihdam tüm o 1 milyon 400 bin kişinin istihdamını geride bırakacak son derece anlamlı bir program olduğu için bakanlık olarak büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz" dedi.

Yürekteki yangını söndürmenin imkanı olmadığını ifade eden Çelik, bu atamalarla yüreklere bir nebze de olsa su serpilmişse kendilerini mutlu addettiklerini söyledi.

-"Bana ışık ve güç olacaktır"

Törene katılan Gazi Yusuf Akkuş da üzerine şanlı Silahlı Kuvvetlerin üniformasını giyip yemin ettiğinde 16, harp sahasında ettiğim yemine sadık kalarak, canını feda etmek için ileri atıldığında 23 yaşında olduğunu söyledi.

Akkuş, "Mertebelerin en yücesi olan şehadet mertebesine erişemesem de çok şükür iki güzelden birisi olan gazilik mertebesine nail oldum. İki yıl gibi sancılı bir tedavi sürecinin ardından bağlandığım koltuk değneklerinden kurtularak tekrar yürümeye başladım" dedi.

Bugünkü atama grubuna dahil olduğunu belirten Akkuş, "Bugün atanacağım görev, her nerede ve ne şekilde olursa olsun, sahip olduğum vatana hizmet bilinci, bu görevi en iyi şekilde icra etmem için bana ışık ve güç olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, bakanlar İslam, Çelik ve Öztürk'ün sahneye gelmesiyle atamalar yapıldı. Kura sonucunda bin 400'ü kadın, 2 bin 925'i erkek olmak üzere toplam 4 bin 325 kişi iş sahibi oldu.

Atama sonuçları, Devlet Personel Başkanlığı'nın internet sitesinden öğrenilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınları İçin İş Kurası Çekildi - Son Dakika


Advertisement