Şehit yakınları için binlerce mektup yazıldı - - Son Dakika
Güncel

Şehit yakınları için binlerce mektup yazıldı -

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Projesi" kapsamında, hastanede hayatını kaybeden 5 bin 3 şehit için mektup yazıldığını söyledi.

19.08.2014 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Projesi" kapsamında, hastanede hayatını kaybeden 5 bin 3 şehit için mektup yazıldığını söyledi.

Gürkan, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinde, projeye ilişkin düzenlenen toplantıda, 1889'da yapılan Edirne Asker Hastanesinin, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı'nın Makedonya, Romanya, Galiçya ve Çanakkale cephelerinde yaralanan askerlerin tedavisi açısından önemli bir işlev gördüğünü belirtti.

Tarihi hastaneye yakın bir tarlada mezarlar tespit edildiğini ve şehitlik kurmak için proje hazırladıklarını ifade eden Gürkan, "Çanakkale'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği Edirne'de yapılacak. Tespit edilen 5 bin 3 şehidimiz var. Oradaki şehitlerimizin o dönem soyadı kanunu olmadığı için genellikle lakaplarıyla baba adları ya da adlarıyla biliyoruz" diye konuştu.

Gürkan, şehitlerin doğduğu yerlerin belli olduğunu ve proje komisyonunun, doğdukları köy, belde ve ilçelere gönderilmek üzere 5 bin 3 mektup yazdığını dile getirdi.

Mektubun köylerde muhtara, ilçelerde belediye başkanına iletileceğini aktaran Gürkan, amaçlarının şehitlerin hayatta olan yakınlarına ulaşmak ve şehitliği ziyaret etmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.

Gürkan, Mimar Taner Tuna'nın şehitliğin projesini hiç bir ücret almadan çizdiğini, şehitlikteki abidenin ortasından bakıldığında Selimiye Camisi'nin görülebileceğini anlattı.

Gürkan, şehitliğin temelinin 19 Eylül'de, TBMM'nin Mustafa Kemal Atatürk'e "gazilik" unvanını verdiği gün atılacağını kaydetti.

- Yurt dışındaki şehit aileleri

Proje Komisyon Başkanı Faruk Çiftçi ise hastanede hayatını kaybeden şehitlerin bazılarının doğum yerinin yurt dışı olduğunu ve Dimetoka, Selanik, Serez, Manastır, Kırcaali, Bosna-Hersek, Romanya ve Kosova'ya da mektup göndereceklerini söyledi.

Çiftçi, Suriye ve Filistin doğumlu şehitler de olduğunu ancak oradaki yakınlarına ulaşma sorununa henüz bir çözüm üretemediklerini belirtti.

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Daynışma Derneği Başkanı Ali Vardar da şehitlik sayesinde ecdadın, atalarının Edirne'de yattığını bileceğini vurguladı.

Şehit yakınları için binlerce mektup yazıldı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehit yakınları için binlerce mektup yazıldı - - Son Dakika


Advertisement