Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı - Son Dakika
Güncel

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla törenler yapıldı.

18.03.2016 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla törenler yapıldı.

Bursa'daki ilk tören, Hamitler Şehitliği'nde gerçekleştirildi.

Vali Münir Karaloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile diğer askeri ve sivil erkanın katıldığı tören, şehitliğe çelenklerin bırakılmasıyla başladı.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere Türk bayrağı çekildi.

Protokol üyeleri, Şehitlik Defteri'nin imzalanmasının ardından şehit mezarlarını ziyaret edip karanfil bıraktı.

Pınarbaşı Şehitliği'ndeki törende ise Karaloğlu ve beraberindekiler, şehit mezarlarına karanfil bırakıp dua etti.

Eskişehir

Eskişehir'de, Kanlıpınar Şehitliği'ndeki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı.

Vali Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver'in şehitliğe çelenk bırakmasının ardından dua edildi.

Tuna, Şehitlik Defteri'ni imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada, şehitliğin en yüksek makam olduğunu ifade etti.

Şehitleri bin yıldır bağrında saklayan bu topraklarda, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü belirten Tuna, "Milli Mücadele'de vatanımızı canavarlar gibi parçalamaya çalışan düşmanlara bu aziz vatanın namusunu çiğnetmediğimiz gibi bugün de vatanımızı bölmeye, kahraman vatan evlatlarımızı öldürmeye yeltenen hainlere göz açtırmayacağız." dedi.

Şehit mezarlarının gezilmesi ve dua edilmesiyle sona eren törene Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Vali Yardımcıları, askeri erkan, kamu kurum amirleri, Türkiye Şehit, Malulü Dul ve Yetimler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hacı Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Balıkesir

Balıkesir'de, Garnizon Şehitliği'ndeki tören, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şubesi adına şehitliğe çelenk bırakılmasıyla başladı.

Öğretmen Yarbay Veysel Balcı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, 18 Mart'ın, oğullarını asker ocağına yollayan aziz şehit anaları ve babaları ile şehit eş ve çocuklarının gurur günü olduğunu dile getirdi.

Bu tarihin, barutun kan, kanın can ile buluştuğu, vatan, millet ve bayrak uğrunda destanlaştığı gün olduğunu vurgulayan Balcı, "Bugün Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalacağının tüm dünyaya ispatlandığı gündür. Bugün, zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan kahraman Türk ordusunun aziz Türk milleti tarafından kucaklandığı gündür." diye konuştu.

İl Müftü Yardımcısı Necati Kara'nın dua ettirmesi ve protokol üyelerince Şehitlik Defteri'nin imzalanmasının ardından şehit mezarlarına çiçek bırakıldı.

Törene, Vali Mustafa Yaman, AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan, Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral İshak Dayıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Kütahya

Kütahya Hava Şehitliği'nde, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Vali Şerif Yılmaz, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Celal Başoğlu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şube Başkanı Asım Okat tarafından anıta çelenkler bırakıldı.

Törende konuşan Hava Piyade Yüzbaşı Halil İbrahim Özdemir, Türkiye'nin bağımsızlığı uğruna hayatlarını seve seve feda eden şehitleri şükranla andıklarını söyledi.

Bugünün, yurdun her karış toprağında ölümsüzlük şerbetini içenlerin Hakk'a yürüdükleri gün olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bugün, Malazgirt'te, Kosova'da, Niğbolu'da, Mohaç'ta, Yemen'de, Galiçya'da, Kafkasya'da, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da, Kocatepe'de, Kore'de ve Kıbrıs'ta, yurdumuzun her karış toprağında ölümsüzlük şerbetini içenlerin Hakk'a yürüdükleri gündür. Bugün, 'Şehitlik, askerin son rütbesidir' deyip oğlunu tertemiz alnından öperek son yolculuğuna uğurlayan ana ve babaların günüdür. Bugün, barutun kanla, kanın canla, canın vatanla, vatanın bayrakla destanlaştığı gündür. İşte bu sebepledir ki 18 Mart, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'Şehitler Günü' olarak kabul edilmiştir."

Tören, Kur'an-ı Kerim okunması ve şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Bilecik

Bilecik'teki etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak tarafından çelenklerin bırakılmasıyla başladı.

Üsteğmen Ali İmdi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, gurur ve minnetle kutlanan bugünün, dünyanın en kuvvetli ordularının 101 yıl önce Çanakkale topraklarında kahraman Türk askerlerinin iman dolu göğsüne çarparak bütün ümitleriyle Türk sularına gömüldüğü tarih olduğunu söyledi.

Tarih boyunca Türk milleti ile her türlü zaman, mekan ve şartlarda sinsice uğraşan dahili ve harici düşmanların olduğunu anlatan İmdi, "Türk milleti her seferinde düşmanları alt etmeyi başarmıştır. Vatanımıza ve istiklalimize kasteden hain düşmanlara karşı yurdumuzun her karış toprağını aziz kanlarıyla sulayarak şehit ve gazi olan dedelerimiz, babalarımız, analarımız, kardeş ve evlatlarımız olduğu için onurlu ve gururluyuz. Onlar sayesinde bu vatan toprakları üzerinde özgürce yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öğrenciler tarafından şiirler okunmasının ardından Vali Nayir, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Tuğgeneral Koç, Belediye Başkanı Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, daire müdürleri, şehit yakınları ve gaziler, şehit mezarlarını gezdi.

Saygı atışı da yapılan tören, Nayir'in Şehitlik Defteri'ni imzalamasıyla bitti.

Etkinlikler kapsamında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program da sunuldu.

Yalova

Yalova Cumhuriyet Meydanı'nda, Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başlayan programda konuşan Öğretmen Yarbay Hayrullah Şahin, 18 Mart tarihinin bir dönüm noktasını vurguladı.

Şahin, Çanakkale Zaferi'nin, Balkan Savaşları'ndan itibaren çöküntü yaşayan Türk milletinin öz güvenini yeniden kazandığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesinde parıldamaya başladığı zaferler manzumesi olduğunu dile getirerek, "Dün bu vatan uğruna canını feda eden Mehmetçik, bundan sonra da gözünü kırpmadan canını bu vatan için seve seve feda edecektir." ifadesini kullandı.

Meydandaki program, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şube Başkanı Mustafa Ürkmez'in konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okunmasıyla tamamlandı.

Yalova Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikteki etkinlikte ise saygı duruşu ve saygı atışının ardından protokol üyeleri ve şehit aileleri mezarlara karanfil bıraktı.

Törenlere, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer, Belediye Başkanı Vefa Salman, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile şehit aileleri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı - Son Dakika

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Ayrıca, görevlendirilen personel sayısı, elektrik arızalarının önlenmesi, kesintisiz iletişim için alınan tedbirler ve seçim sandıklarının güvenliği gibi konular da ele alındı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de Toz Taşınımı Nedeniyle Yağmurla Çamur Yağdı
    09:31 Eskişehir'de Toz Taşınımı Nedeniyle Yağmurla Çamur Yağdı

    Eskişehir'de sabaha karşı meydana gelen yağmur, toz taşınımı nedeniyle çamurlu bir şekilde yağdı. Bu durum, park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına sebep oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksi kontratı yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksi kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı
    09:30 Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, 'Piyon' operasyonu ile çökertildi. 9 şüpheli tutuklandı ve 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunan bir çete üyesi mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda ele geçirilen ziynet eşyaları sahiplerine teslim edildi.

  • Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı
    09:29 Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda 1'i firari hükümlü toplam 9 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çete üyelerini yakalamak için çalışma başlattı. Operasyon sonucunda çete üyeleri yakalandı ve aramalarda ruhsatsız tabanca, mermi ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

  • Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti
    09:27 Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti

    İstanbul Üsküdar sahilinde bir bankta oturan şahıs, vatandaşların gözleri önünde ulu orta kendini tatmin ederken görüntülendi. Yürüyüş yapanların olaya ilgisiz kalmaları ve herhangi bir tepki vermemeleri dikkat çekti.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.


Advertisement