Şehitlikte Alem Yapıyorlar! - Son Dakika
Güncel

Şehitlikte Alem Yapıyorlar!

Çanakkale savaşlarında ilk şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi alemcilere mekan oldu.

06.11.2014 11:25  Güncelleme: 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

100 yıl sonra ilk kez resmi bir törenin düzenlendiği 'İlk Şehitler Anıtı'nın birkaç metre uzaklığındaki kalede içki şişeleri dikkat çekerken, savaşlarda kullanılan tarihi topların da otların arasında gelişi güzel durduğu görülüyor.

YIKILMAYA YÜZ TUTAN KALE ALEMCİLERE MEKAN OLDU

Rusya'ya 1 Ağustos 1914'te savaş ilan eden Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu'na verilen Goeben ve Breslau gemileri, 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombaladı. Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanma, Rus limanlarının bombalanmasına misilleme olarak 3 Kasım 1914te Çanakkale Boğazı'na ilk saldırısını yaptı. 8 İngiliz ve Fransız kruvazörünün 16 dakika süren bombardımanı neticesinde 5 subay ve 81 er şehit oldu. Bu saldırı esnasında, Seddülbahir Kalesi'nde şehit düşen 86 asker, 'Çanakkale Savaşları'nın ilk şehitleri' olarak tarihe yazıldı. Kale, savaştan sonra, askerin kullanımına tahsis edildi. Ancak yakın tarihte, buradaki askeri tesisler de terk edildi. Askeriyenin de boşaltmasının ardından, Seddülbahir kalesi, tamamen harabeye döndü. Kale duvarları ve sonrasında askeriye tarafından inşa edilen binalar, yıkılmaya yüz tuttu. Kalenin içerisinde bulunan ve Çanakkale savaşlarında kullanılan tarihi toplar, boyları bir metreye ulaşan otların arasında kaybolurken bazılar da toprağa gömüldü. Kalede kalan yıkılmaya yüz tutmuş yapılar ise alemcilere mekan oldu.

BİR KAÇ METRE ÖTEDE PROTOKOL TÖREN YAPMIŞTI

Seddülbahir kalesinin içler acısı hali ise, kalenin hemen önünde, geçtiğimiz yıl restore edilen İlk Şehitler anıtında, 3 Kasım günü, 100 yıl sonra ilk kez düzenlenen törende ortaya çıktı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder'in katıldığı törende, Çanakkale savaşlarının önemine dair konuşmaların yapıldığı anıtın sadece birkaç metre ötesinde, 86 askerin şehit düştüğü noktada, poşetler içerisinde içki şişeleri olması gözlerden kaçmadı. Alemcilerin mekanı haline gelen Seddülbahir Kalesi'nin bu hali şehitlerin kemiklerini sızlattı.

RESTORASYON YARIM KALDI

1659 yılında Mimar Mustafa Ağa tarafından savunma amacıyla inşa edilen Seddülbahir Kalesi, 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 'Korunması Gereken Kültürel Varlık' olarak tescil edildi. Koç Topluluğu, kaleyi, 'Deniz Muharebeleri Tanıtım Merkezi'ne dönüştürmek üzere 'Seddülbahir Kalesi Onarım Projesi'ni üstlendi. 2005 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 5 yıllık bir protokol imzalandı. Aynı yılın Mart ayında Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesine başladı. Vehbi Koç Vakfı tarafından sağlanan finansman ile Koç Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nden hocalar, Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesi hazırlanması için bir çalışma başlattı. Elde edilen belge ve bilgiler mimari planlar, tamirat projeleri ve gelecekte bölgenin korunması, restorasyonu ve yeniden kullanımı için yapılan çalışmaların ardından, konservasyon projesi Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2008 sonbaharında onaylandı. Ancak 5 yıllık protokol süresi dolunca konservasyon projesi uygulanamadı. Restorasyonu için 22 milyon liraya ihtiyaç olduğu ifade edilen kale kendi haline terk edildi.



Şehitlikte Alem Yapıyorlar!
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şehitlikte Alem Yapıyorlar! - Son Dakika

  • Kültür ve Turizm Bakanı Malatya Valisi'ni ziyaret etti
    11:41 Kültür ve Turizm Bakanı Malatya Valisi'ni ziyaret etti

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Valisi Ersin Yazıcı'yı ziyaret etti. Ziyarette kentteki çalışmalar hakkında bilgi alındı.

  • Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor
    11:39 Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

    Edirne'de, Selimiye Meydanı'ndaki 15. yüzyıl eserlerinden Havlucular Hanı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Hanın çatısı eski yapılardan arındırıldıktan sonra dış duvarlarda restorasyon ekipleri betonarme ve tuğla yapıları söküp taş uyguluyor. Ayrıca, hanın yanında bulunan Mezit Bey Hamamı'nın kubbelerindeki betonarme yapılar da söküldü. Çalışmaların esnafın işini aksatmadan hızla ilerlediği belirtilirken, bölgenin çehresinin değişeceği ve tarihi güzelliğin daha da ön plana çıkacağı ifade edildi. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

  • Antalya'da gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi
    11:38 Antalya'da gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi

    Antalya'nın Serik ve Finike ilçelerinde gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi
    11:38 Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi. Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen konserde sevilen sanatçı Özgür Can Çoban, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yansıtan eserleri seslendirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, etkinliği gelecek nesillere aktarmak adına her yıl düzenlediklerini belirtti.

  • Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı
    11:37 Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı

    Ağrı Kızılay şubesinin her sene düzenlediği 'Bir Sınıf Bir Koli' projesi bu yıl tekrar başlatıldı. Ramazan ayından önce dağıtılan boş gıda kolileri, öğrencilerin evlerinden getirdiği malzemelerle doldurulmaya başlandı. Proje kapsamında toplanan gıda kolileri, gönüllü ekipler tarafından deprem bölgesindeki ailelere teslim ediliyor. Ayrıca Kızılay ekipleri, günlük 4 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ediyor. Yardım çalışmalarının yoğunlaştığı bu ayda, gönüllüler ailelere sıcak pide dağıtımı yaparak sofralarını eksiksiz dolduruyor.

  • Sivas'ın 'leylekli köyü', misafirlerini ağırlamaya başladı
    11:37 Sivas'ın 'leylekli köyü', misafirlerini ağırlamaya başladı

    Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyü, her yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerini kabul etti. Köye gelen leylekler yuvalarında ve arazide görüldü. Leyleklerin erken gelmesi köy sakinlerini mutlu etti.

  • Vatandaşların metrobüs kuyruğundaki zorlu yolculukları devam ediyor
    11:35 Vatandaşların metrobüs kuyruğundaki zorlu yolculukları devam ediyor

    İstanbul'da akşam saatlerinde metrobüs durakları ve üst geçitlerde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar durağa ulaşmakta güçlük çekiyor ve araçlara binmekte zorlanıyor. Yoğunluk iftar vaktine kadar devam etti. Yolcuların kalabalık nedeniyle ilerlemekte zorlandığı görülürken, E-5 yolunda zaman zaman trafik durma noktasına geldi.

  • Görüntü Türkiye'den! Markette alışveriş yapan kadını böyle taciz etti
    11:34 Görüntü Türkiye'den! Markette alışveriş yapan kadını böyle taciz etti

    Kırklareli'nde bir markette alışveriş yapan kadın, kimliği belirsiz kişinin tacizine uğradı. O anlar güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.


Advertisement