Şehzade Külliyesi Türbeleri'nin Açılışı - Son Dakika
Güncel

Şehzade Külliyesi Türbeleri'nin Açılışı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: “Buraları sadece devlet ve din büyüklerinin yattığı mezarlar olarak görmüyoruz.

26.07.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, türbelerin kültür ve medeniyette önemli yerleri olduğunu belirterek, "Buraları sadece devlet ve din büyüklerinin yattığı mezarlar olarak görmüyoruz. Her medeniyetin bir hayata bakan yüzü var, bir de ölüme bakan yüzü var" dedi.

Çelik, restorasyonu tamamlanan Şehzade Külliyesi Türbeleri'nin açılışındaki konuşmasında türbelerin, kültür ve medeniyet açısından önemine işaret etti.

Uzun zamandır kapalı olan türbenin açılışını yaptıklarını kaydeden Çelik, "Buraları sadece devlet ve din büyüklerinin yattığı mezarlar olarak görmüyoruz. Her medeniyetin bir hayata bakan yüzü var, bir de ölüme bakan yüzü var" ifadesini kullandı.

Türbe ve mezarların medeniyetin ölüme bakan yüzü olduklarını belirten Çelik, medeniyetin hayata bakan yüzüyle ilgili pek çok eserin de müzelerde ya da değişik yerlerde görülebileceğini bildirdi.

"Her medeniyetin asıl sırları, asıl şifreleri ölüme bakan yüzünde saklı" diyen Çelik, türbelerin, ölüm medeniyetinin müzeleri olarak adlandırılabileceğini söyledi.

Çelik, işin ehlinin türbelerdeki taş işçiliği, mermer döşemeciliği ve örtülerden yola çıkarak medeniyetin kültürel kodlarını çıkarabildiğini belirtti.

Türbelerin değerli hazine ve miras olduğunu kaydeden Çelik, yeni nesillerin bu miraslarla daha içli dışlı olması gerektiğini dile getirdi.

Türbeler konusunda daha çok çalışma yapılması gerektiğini aktaran Çelik, "Bunlarla ilgili desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Allah hayırlı etsin" dedi.

Konuşmanın ardından İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın duaları eşliğinde türbenin açılışı yapıldı.

Bakan Çelik, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Şehzade Mehmed ve Şehzade Cihangir ile torunu Hümaşah Sultan'ın mezarlarının bulunduğu türbeyi gezdi ve ilgililerden bilgi aldı.

Türbenin açılış töreninde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da hazır bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehzade Külliyesi Türbeleri'nin Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement