Şekerden Daha Tatlı Ama Kalorisi Yok - Son Dakika
Güncel

Şekerden Daha Tatlı Ama Kalorisi Yok

Deneme ekimi yapılan ve şekere oranla 300 kat daha fazla tatlandırma özelliği bulunan ama içerisinde hiç kalori bulundurmayan Stevia'nın ilk hasadı Rize’de gerçekleştirildi.

28.06.2014 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl fideleri yurt dışından getirilen ve Çaykur Araştırma Enstitüsü bahçelerinde deneme ekimi yapılan Stevia bitkisi hasat olgunluğuna ulaştı. Az güneş ve bol su isteyen bitkinin deneme üretiminde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi. Yaprak analizleri ise istenilen düzeyin üzerinde çıktı.

İlk 'Stevia' hasadı ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu gerçekleştirdi. Sütlüoğlu, bir dönüm alanda çay oranında Stevia yetiştirilebileceğini belirterek, “Bir yıl önce bitkiyi deneme amaçlı diktik. Bir yılını doldurdu. İlk hasadını gerçekleştirdik. 4-5 yıl verimlilik ömrü olan çalı türü bir bitki. Bir dönümden bin 500 ile 2 ton arasında ürün elde edilebiliyor. Tatlandırıcı özelliği normal şekere göre 10 kat daha fazla. Sıvılaştırılmış şekere göre ise 300 kat daha fazla. Ama şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, şeker içermeyen, hiç kalori barındırmayan çok sağlıklı bir tatlandırıcı” dedi.

YÜKSEK VERİM ELDE EDİLDİ

Sütlüoğlu, deneme üretimi sonuçlarının sevindirici olduğunu ifade ederek “Çok güzel bir deneme ekimi oldu. Yaprak değerleri çok yüksek çıktı. Diğer bölgelere göre verim yüksek. Aşırı güneşten etkileniyor. Bizim bölgemizde genelde hava kapalı olur. İstediği bol su ise çoy yağış alan bir ilde bulunduğumuz için doğal olarak sağlanıyor. Bitki -7 dereceye kadar yaşayabiliyor. Deneme üretiminde bir kışı geride bıraktık ve bitkinin zarar görmediğini tespit ettik. Bu denemeler bölge insanı için yaptığımız denemelerdir. Bu konuda öncülük yapmak istiyoruz. Sonular çok güzel ve umut verici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

DÜNYA DA GENİŞ BİR PAZARA SAHİP

Sütlüoğlu, Stevia’nın dünyada aranan bir ürün olduğunu ve geniş bir pazara sahip olduğunu da kaydederek “Yerden makasla budanıyor. Çaydan çok daha kolay. Kurutuluyor, kurutulduktan sonra yaprak toz haline getirilip kullanabiliyor. Şeker gibi kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra kullanılabiliyor. Dünya piyasalarında değeri çok yüksek bir ürün. Sağlıklı olduğu için şekere kıyasla tercih ediliyor. Tüm dünya da pazarı var. Dünya üzerinde üretimi çok kısıtlı. Bölgemiz için çok önemli bir gelir kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.

GÖKTÜRK FIRAT

Şekerden Daha Tatlı Ama Kalorisi Yok
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şekerden Daha Tatlı Ama Kalorisi Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • HASAN ÖZKURT: İNŞALLAH ÇAYA ALTENATIF OLUR DENEMEDE İYİ SONUÇLARIN ALINMASI SEVINDIRICI ÇAY KURUN ÇALİŞMALARINI ÇOK OLUMLU BULUYORUM BEN YUKSEK RAKIMDA OLAN ÇAY UERTICISIYIM INŞALLAH BU BITKI BIZDE DE OLUMLU SONUÇLAR ALINIR. 0 0 Yanıtla
  • Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi
    11:49 Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi

    Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarptıktan sonra kaçan sürücü, 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Özlüce Bulvarı üzerinde meydana geldi. Atv sürücüsü çarptığı yayanın arkadaşları tarafından yakalanarak darp edildi. Polis ekipleri olay yerine gelerek sürücüyü gözaltına aldı.

  • 15 Aylık Bebek Umreye Gitti
    11:48 15 Aylık Bebek Umreye Gitti

    Ali ve Tuğçe çiftinin minik oğulları Aslan Gündoğan, ailesiyle birlikte umreye gitti. 20 günlük umre vazifesini yerine getirecek olan Aslan, ilgi odağı oldu. Anne Tuğçe Gündoğan, oğlunu da yanında götürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

  • Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor
    11:47 Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı, mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınlarını önlemek için devriye faaliyetlerini sıklaştırıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlar aracılığıyla ormanları sürekli olarak kontrol eden jandarma, yangınların erken aşamada tespit edilmesini sağlıyor. Vatandaşlar da orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendiriliyor.

  • MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi
    11:47 MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi

    "MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması" Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi.

  • İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil
    11:44 İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil

    31 Mart seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iplerin kopma noktasına geldiği ve ikili arasındaki ilişkinin "küresel" güçlerin devreye girmesiyle düzeldiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberleri yalanlayan İletişim Başkanlığı, "Ülkemiz ekonomisinde yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12'nci Kalkınma Planı bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir" açıklamasında bulundu.


Advertisement