Şekerin Hammaddesi Konya, Yozgat ve Eskişehir'den - Son Dakika
Güncel

Şekerin Hammaddesi Konya, Yozgat ve Eskişehir'den

Şekerin Hammaddesi Konya, Yozgat ve Eskişehir\'den

Türkiye Şeker Fabrikaları'nın ihtiyaç duyduğu yıllık 16 milyon 572 bin 790 ton şeker pancarının 5 milyon 29 bin 807 tonu Konya, 1 milyon 675 bin 340 tonu Yozgat'tan, 941 bin 487 tonu ise, Eskişehir'den karşılanıyor.

11.11.2015 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Şeker Fabrikaları'nın ihtiyaç duyduğu yıllık 16 milyon 572 bin 790 ton şeker pancarının 5 milyon 29 bin 807 tonu Konya, 1 milyon 675 bin 340 tonu Yozgat'tan, 941 bin 487 tonu ise, Eskişehir'den karşılanıyor. Hububattan sonra en fazla ekimi yapılan tarım ürünlerinden olan şeker pancarında hem verimi, hem de kaliteyi artırıp, sulama ve kimyevi gübre kullanımını da en aza indirmeye yönelik deneme amaçlı ekimler devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye'de toplam 16 milyon 572 bin 790 ton şeker pancarı üretimi yapılıyor. En fazla üretimin yapıldığı Konya Ovası'ndan geçen yıl 5 milyon 29 bin 807 ton şeker pancarı ürünü alındı. Türkiye'de en fazla şeker pancarı üretimi gerçekleştirilen il olan Konya'yı 1 milyon 675 bin 340 ton ile Yozgat izledi. Konya'da 741 bin 441 dekar alanda, Yozgat'ta ise, 278 bin 814 dekar alanda şeker pancarı üretimi yapıldı. 166 bin 649 dekar alanda 941 bin 487 ton şeker pancarı üretiminin yapıldığı Eskişehir ise üretimiyle üçüncü sırada yer aldı.

3 İL 57 İL KADAR ÜRETİM YAPIYOR

Yurt genelindeki şeker fabrikalarının hammadde ihtiyacını karşılamak üzere 57 ilde yapılan şeker pancarı üretiminin yarısına yakınını Konya, Yozgat ve Aksaray illeri karşılıyor. Bu 3 ilde yılda toplam 7.5 milyon tona yakın şeker pancarı üretimi yapılırken, diğer illerdeki üretimin toplamı 9 milyon tona yakın bulunuyor. Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta üretilen şekerpancarı, Yozgat'ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerindeki fabrikalarla birlikte Kayseri ve Çorum illerindeki fabrikaların da hammadde ihtiyacını karşılıyor. 10 bin civarında çiftçinin ise 278 bin 814 dekar alana şeker pancarı ekimini yaptığı Yozgat'ta üretilen şeker pancarının önemli bölümü Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerindeki fabrikalarda işlenip, mamul hale getiriliyor.Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde bulunan Şeker Fabrikası, bu yıl alım kampanyası dönemi sonuna kadar 430 bin ton pancar alımı gerçekleştirilecek. 60 bin ton pancar Çorum Şeker Fabrikası'nda, 370 bin ton pancar ise Yozgat Şeker Fabrikası'nda işlenecek. Yozgat'ın Boğazlıyan İlçesi'nde Şeker Fabrikası kampanya döneminde 1 milyon 200 bin ton şeker pancarı alımı yaparak, bunun önemli bölümünü kendisi işleyip, kalan kısmını ise Kayseri Şeker Fabrikası'na işlenmek üzere sevk edecek.

KALİTELİ ÜRETİM

Hububattan sonra en fazla şeker pancarı tarımının yapıldığı Yozgat'ta verimi ve kaliteyi, daha az maliyetle artırmaya yönelik deneme amaçlı ekimler yapılıyor. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, merkez Fakıbeyli Köyü'nde mikoriza mantarının şeker pancarı verime etkilerini görmek üzere 7 dekar alanda deneme amaçlı ekim yaptırdıklarını söyledi. Muharrem Şahiner isimli çiftçiye ait tarlada gerçekleştirien deneme amaçlı ekimin sonuçlarının olumlu olduğunu bildiren Özdemir, Mikoriza mantarının doğada kendiliğinden yetişen faydalı toprak mikroorganizmaları olan bir bitki olduğunu anlattı. Bu mantar türünün bitkinin köklerine yapışıp, kendi kök uzantılarını oluşturduğunu kaydeden Özdemir, "Bitki ile birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek bir uzantısı olarak, daha fazla kök salmasını sağlayarak, bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağlamaktadır" dedi.

Deneme amaçlı ekim yapılan tarlanın bir kısmına normal tohum ve normal gübre miktarıyla, diğer kısma ise mikoriza mantarı ile kaplanmış tohumla normalin yarısı kadar gübre kullanılarak ekim yapıldığını hatırlatan Özdemir, açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Bitki gelişim sürecinde, mikorizalı sıralardaki şeker pancarının daha iyi gelişim gösterip, daha az sulama isteği olduğu gözlemlenmiştir. Üretim sezonu sonunda hasatta Mikoriza Mantarı ile aşılanan şeker pancarında dekara yüzde 10 verim artışı sağlanmıştır. Ayrıca Sorgun Şeker Fabrikasında yapılan şeker analizinde mikorizalı şeker pancardaki şeker oranında ise yüzde 1'lik artış sağlandı. Bu ise şeker pancarının alım fiyatına olumlu etki yapmıştır. Bu sistemde; daha az gübre kullanımı ile sağlanan girdi tasarrufu, dekara yüzde 10'luk verim artışı ve şeker oranındaki artış dikkate alındığında çiftçinin 1 dekarda 150 lira civarında daha fazla kazanç elde ettiği görülmektedir. Şeker pancarı İlimizde hububattan sonra en çok ekilen ürün olup, sulamanın ve kimyevi gübre kullanımının en çok yapıldığı üründür. Bu nedenle küresel ısınma ve iklim değişikliklerin gündemde olduğu bu dönemde daha az gübre ve su kullanımının sağlanması hem ülke ekonomimiz açısından hem de çevresel olarak ülkemiz ve dünyamız açısından büyük önem taşımaktadır." - Yozgat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şekerin Hammaddesi Konya, Yozgat ve Eskişehir'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement