Selahattin Demirtaş : Kürtler Şu Anda Tarihin En Büyük Duygu Kırılmasını Yaşıyor - Son Dakika
Güncel

Selahattin Demirtaş : Kürtler Şu Anda Tarihin En Büyük Duygu Kırılmasını Yaşıyor

Selahattin Demirtaş : Kürtler Şu Anda Tarihin En Büyük Duygu Kırılmasını Yaşıyor

Tbmm'de basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Türkiye sizce fiilen bölünüyor mu ?...Duygu kırılması var dediniz ?' sorusuna "Kürtler şu anda belkide şu anda tarihin en büyük kırılmasını yaşıyor.

22.12.2015 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbmm'de basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Türkiye sizce fiilen bölünüyor mu ?...Duygu kırılması var dediniz ?' sorusuna "Kürtler şu anda belkide şu anda tarihin en büyük kırılmasını yaşıyor. Dersim, Ağrı, Çorum, Maraş'ta çok katliam gördü topraklar. Bu durum başka kimse anlamak istemiyor. Bize 'Biz bu devlet çatısı altında nasıl yaşayacağız' diye soruyorlar. Bize oy verenler bu soruyu soruyor. Ankara, Suruç katliamını bunun için gerçekleştirdi. Alanlara meydanlara kimse çıkamasın diye. Daha kötü günler görmemek için sesimizi yükseltmek zorundayız. Korkunun ecele faydası yok" diye cevap verdi.

LAVRON İLE SURİYE'DEKİ ÇÖZÜM İÇİN GÖRÜŞLERİ PAYLAŞACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüşmesi öncesinde TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye-Rusya krizi ortaya çıkmadan önce bu görüşmenin olması için girişimlerde bulunulduğunu ancak tarihin bugüne denk geldiğini bildiren Demirtaş, "Görüşmemizle ilgili yapılan çiğ yorumları yadırgadığımızı belirtmek isterim. Biz bu parlamentoda en büyük 3'üncü grubuz ve Türkiye'nin iç ve dış sorunlarına, uluslararası ilişkilere dair politikalarımız var. Bunlar Türkiye'nin aleyhine değildir. Ama hükümet politikalarını doğrulamak zorunda değiliz. Yanlışlar olduğunu eleştiriyoruz. Parlamentoda bulunan bir grup olarak sorunların çözümü konusunda elimizden küçük de olsa bir imkan varsa bunu Türkiye toplumunun lehine değerlendirmek isteriz. Biz sayın Lavron'la elbetteki Suriye'deki çözüm için görüşleri paylaşacağız. Türkiye pasaportuna sahip çok sayıda iş adamı, işçi çalışan kriz nedeniyle mağdur olmuş. Milyonlarca insanımızı etkileyen bir durum ve sayıları 10 bini buluyor. Hükümet bunlarla ilgili hiç birşey yapmıyor. Bu insanlarımızın da yaşadığı sorun konusunda ne yapabiliriz konusunda tartışmak istiyoruz. Dün itibariyle Türkiye Dışişleri Bakanlığıyla da arkadaşlarım görüşme yaptılar. Bu tür diplomatik görüşmeler, çalışmalarımız Türkiye'deki herkesin lehine yararına olur. Suriye'de Ortadoğu genelinde çözüm konusunda Türkiye'nin etkili güç olacağına inanıyoruz. Türkiye olmadan sorunları çözmenin zor olduğunu biliyoruz. Hükümetin politikalarıyla bunun imkansız olduğuna inanıyoruz.Hükümetin içerdeki ve dışardaki politikalarını eleştiriyoruz. Parlamento içinde de gerektiğinde arzu edilen gruplara, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı olmak üzere bununla ilgili bilgi verebilir" diye konuştu.

"KÜRT SORUNUNA NASIL HENDEK, BARİKAT SORUNU DERSİNİZ?"

Türkiye'nin en yakıcı gündeminin sokağa çıkma yasağını ve ağır tahribat yaşanan çatışmalar olduğunu savunan Demirtaş, sokağa çıkma yasağının olmadığı yerlerde ise ilan edilmemiş sıkı yönetimin olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin ilerleyebileceği tek bir adım dahi kalmadığını belirten Selahattin Demirtaş, hükümeti sorunu 'hendek sorunu' olarak tanımladıkları için eleştirdi. Selahattin Demirtaş şunları söyledi: "Hükümet sözcüleri derin bir cehalet örneği sergiliyor. Hendek sorunu, barikat sorunu varmış gibi adını böyle koyarak ne pahasına olursa olsun kapatacağız, gömeceğiz, yakacağız' diyorlar. Bütün bu Kürt sorununu, 100 yıllık bu sorunu görmezden gelen saflık içinde davranılıyor. Bazen inanmakta zorlanıyorum. Hükümetin yaşadığı bu kadar acıdan, çözüm süreçleri deneyiminden sonra acınası durumuna üzülüyoruz. Kürt sorununa nasıl hendek, barikat sorunu dersiniz? 1980'de PKK dağa çıktığında da '3-5 çapulcu' dediniz. Yine Kürt sorununu, Kürtleri anlamaktan uzak oldunuz. Bakın o zamandan bugünlere geldik. Bu kadar sürede devleti yönetenlerin kafası hüç mi değişmez? Orada yaşayan insanlar kim? Burada atılan manşetlerin oradaki Kürtlerin duygu dünyasındaki karşılığı nedir. Başbakanın hakaretlere varsan tehditleri Kürtlerde nasıl duygu yaratıyor bunu hesaplayan var mı? Acaba bu hükmetin umurunda mı? Bugün bir halkın tamamını hedef haline getiren, şehirlerde ilçelerde tanklarda 10 bine varan gücüyle haritaların önünde operasyonlar yapılıyor. Buna terörle mücadele diyorlar. Aylardır büyük bir askeri abluka altında ve bunu büyük bir başarı öyküsü olarak anlatmaya çalışıyorlar. Ortada büyük bir fiyasko vardır. Kafasını pencereden çıkaran keskin nişancı ateşiyle öldürülüyor. Kadın, genç, çocuk infaz ediliyor. Sivil insanları terörist ilan edip tamamını katli vacip insanlar olarak gösteriyorlar. Devlet bu konuda kararlı olabilir. Tankı, topu var. Tüm unları ağır şekilde yapabilir ama hiçbirşey kazanamaz, başaramaz bunu unutuyorlar. Eğer Cizre, S,lopi, Sur'da gerçekten mesele 10-20-30 PKK'lı meselesi olsaydı aylardır bu kadar büyük askeri operasyonlara rağmen sorun çözülmüş olmaz mıydı? Orada yaşayan halkın önemli bir kısmı öz yönetim ilanlarının arkasında olduğu için çözülemedi. Türkiye'nin batısı kandırılıyor özellikle. Ortada bir halkın Kürtlerin inkar edilmiş, halk olarak kabul edilmemiş bir topluluğun hak talebi var. Devletin buna karşı saldırısı var. Hendekler ondan sonra kazılmıştır.

"AKP DARBE SONUCU ELDE ETTİĞİ İKTİDAR KARŞISINDA BİR TEK KÜRTLERDEN ÇEKİNİYOR"

Demirtaş "HDP'nin Kürt tabanının iradesi kırılmaya çalışılıyor. Çünkü AKP 1 Kasımda darbe sonucu elde ettiği iktidar kaşırısında bir tek Kürtlerden çekiniyor. Darbe yapılmıştır bu ülkeye. 7 Haziran seçim sonuçları kabul edilmemiştir. Savaş kararı alınmış toplum korkutulmuştur. Yeniden iktidar baskı yaşamıştır. Buna karşı toplum sessiz mi kalacak? Halk kurbanlık koyun gibi mi davranacak iktidara karşı? Güvenlik politikasından şu gün vazgeçerlerse toplumun tamamı barış ve müzakereden yanadır. Ama 'masayı devirdik, Kürt sorunu yoktur' diye kimdir biz miyiz?" dedi.

"SARAYBOSNA'DA DA HENDEK BARİKAT KURDULAR"

Güneydoğu'da yaşanan olayları Sarabosna'ya benzeten Demirtaş, "Savaş isteyen AKP politikası, terörist diye yaflatamaya çalışan yine AKP politikası. Bu iki yüzlülüğü kabul etmedik edemeyeceğiz. Saraybosna'ya bakın 4 yılda ablukaya alındı. Kahramanlıkla anlattığımız Saraybosna'da ne yaptılar hendek barikat kurup perde astılar. Aynı şeyi bugün Davutoğlu kendi ülkesinde ilçelere de yapıyor. Bunlar son bulsa operasyonlar 'öz yönetim, özerklik' nedir' dese dinleyelim ne kaybedecek. 'Buyurun sizi davet ediyorum' dese ne kaybeder bu ülkenin başbakanı. Kendi toplumuyla barışamayan bir hükümet neyi çözebilir?" diye konuştu.

"ÖZ YÖNETİM DİKTATÖRLÜK KARŞITI BİR TALEPTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a isim vermeden seslenen Demirtaş, "Sen gir dedin Cizre'ye, Şırnak'a. 1 Kasım'da kimse genelkurmay başkanını seçmedi. Neden kara kuvvetleri, hava kuvvetlerini gönderiyorsun? Bu çaresizliğin acizliğin göstergesidir. Özyönetim diktatörlük karşıtı bir taleptir. Ne tek adam yönetimi ne karşı demokratik yönetim istediler. Öz yönetim değilde başkanlık ilan etseydiler oraya kutlama heyetleri gönderirdiler. Kendi kurdukları gelecek Türkiye'si böyle değil" dedi.

"GELECEK YÜZYILI BİRLİKTE KURMASI GEREKENLER SURİYE'DEKİ KÜRTLERDİR"

Hükümetin Suriye'deki Kürtlerin güçlenmesini istemediklerini bunu yanlış bir politika olduğunu aktaran Demirtaş şöyle devam etti: "Gelecek yüzyılı birlikte kurması gerekenler Suriye'deki Kürtlerdir. Bunu yapmak yerine Türkiye'ye kaybettiriyor. Biz bu yanlış politikaları eleştiriyoruz. . Tanka topa karşı direnen halkın yanındayız. AKP'nin yanında değiliz. Savaş dursun diye halkın yanındayız. Başbakan ne zannediyor: Yüzde 90 oy aldığımız yerlere tankla, topla gireceksin, neredeyse yüzde 100' e yakın bizim tabanımız olan yerlerde sen bu kadar zulum yapacaksın sonra HDP senden yana mı olacak? Çok safmış Sayın Davutoğlu kusura bakmasın" dedi.

"BİZİ TERÖRİST İLAN ETMEK KİMSENİN HAKKI DEĞİLDİR"

Demirtaş, kendilerini terörist ilan ettiklerini anımsatarak, "Kimsenin haddi değildir bizi terörist ilan etmek. Çık şu kürsüye Cumhuriyet Gazetesinin manşetinde yayınlananları açıkla. IŞİD'le bu kadar sıkı fıkı olmanın hesabını ver. Sonra bizden hesap sorarsın her yerde. Verilmeyecek hesabımız yoktur. Biz çatışmaların, savaşın olmasını istemiyoruz. Bunun yolu müzakere, diyalogdur. Başka yol yöntem göstermesin bize kimse. Cizre, Sur halkı teslim olduk dilekçesi mi imzalayacaklar ne olacak? Yani bütün saldırılara karşı halk başka ne yapacak direnecekte. Defalarca Sayın Davutoğlu'na ikili görüşmelerimizde de belirttim. Bu tür niyetlerinin olabileceği imasında bulundukça ortada bir sorun var. Evet yok demiyoruz. Kamu güvenliğiyle ilgili de bir sıkıntı var ama sizin yönetiminiz sadece sorunu büyütecek. Lütfen bu tür hatalar yapmayın demiştim. Sayın Davutoğlu'nu görüşmemizde yüz yüze uyarmıştım. Bunları nasıl savunabilir başbakan. Daha fazlasını yapacağız, göreceğiz diye nasıl diyebilir. Kahramanlık tankla topla Cizre'ye, Sur'a, Yüksekova'ya girmekte midir? Batıya yansıyandan çok daha vahimdir. Halkın duygusunda yaşanan kırılma buraya yansıyandan çok çok fazla. ya bu durumu anlar doğru şekilde idrak eder yada durum kimsenin kontrol edemeyeceği noktaya gidiyor. Genelkurmayı, kara kuvvetlerinin işi de değil. Askeri müdahale durumu daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Biz özellikle yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili hükümeti uyarıyoruz: Gıda ambargosu uyguluyorsun, işkence yapıyorsun, gözaltına aldığınız insanlar var. Bunları bugün zafer olarak görebilirsin. Bunun faturası her geçen gün ağır hale gelir ve bu faturayı hepimiz ödüyoruz. Sizin cebinizden çalınan paralarla bu savaş yürütülüyor. 'Gezide biz çok iyi anladık' diyenler demek ki tam anlayamamışlar. Ülkenin batısı buna karşı bu kadar sessiz duyarsız kalmamalı. Türkiye'nin batısı bu savaşa hayır derse bir gün dahi sürdüremezler. Biz bunu istiyoruz. Bunun çabasını her şeye rağmen sürdüreceğiz" dedi.

"HÜKÜMETİN DTK'NIN ORTAYA ÇIKARDIĞI DEKLARASYONA CEVAP VERMESİNİ İSTİYORUZ"

Demokratik Toplum Kongresinin aldığı olağanüstü kongrede özyönetimde insanların ne istediklerinin görüşüleceğini aktaran Demirtaş, "Hükümetin DTK'nın ortaya çıkardığı deklarasyona cevap vermesini istiyoruz. Olumlu yada olumsuz. Bu sürece her şeyin öneri, eleştiriyle katkı vermek için siyasi alana eklemek için bunu yapıyoruz Hendek, barikat değil sorun siyasidir. Bütün tarafların buna katkı vermesi için DTK buna görüş alacak" diye konuştu.

"KÜRTLER ŞU ANDA BELKİDE ŞU ANDA TARİHİN EN BÜYÜK KIRILMASINI YAŞIYOR"

'Türkiye sizce fiilen bölünüyor mu ?...Duygu kırılması var dediniz ?' sorusuna Demirtaş, "Kürtler şu anda belkide şu anda tarihin en büyük kırılmasını yaşıyor. Dersim, Ağrı, Çorum, Maraş'ta çok katliam gördü topraklar. Bu durum başka kimse anlamak istemiyor. Bize 'Biz bu devlet çatısı altında nasıl yaşayacağız' diye soruyorlar. Bize oy verenler bu soruyu soruyor. Ankara, Suruç katliamını bunun için gerçekleştirdi. Alanlara meydanlara kimse çıkamasın diye. Daha kötü günler görmemek için sesimizi yükseltmek zorundayız. Korkunun ecele faydası yok. CHP'den AKP'den milletvekilleri eğer parti yönetimleriniz bunu kabul etmiyorsa onlara rağmen barış sesini yükseltmelisiniz. Türkiye'nin batısı bu duyarsızlığa bir son vermeli. Parlamento devreye girmelidir. Hükümetin bu konudaki kararını değiştirmesi için parlamentoda çalışma başlatılmalıdır" diye cevap verdi.

"BARİKATTAKİ İNSANLARIN ELİNDE HAFİF SİLAHLAR VAR"

"Hükümet yaşanan zararların karşılanacağını söylüyor, nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Demirtaş, "Barikattaki insanların elinde hafif silahlar var. Bunları görüyoruz. O ağır tahribatlar tankla, topla yapılan atışlarla gerçekleşiyor" karşılığını verdi.

"OKULLAR ÖZEL HAREKATIN KARARGAHI HALİNE GELDİ"

Operasyon yapılan ilçelerde insan hakları ihlallerinin meydana geldiğini vurgulayan Demirtaş, "Orada mesele hendek kazan 20 genç olsaydı neden 4 aydır tek bir sokağa girilmedi. Çünkü halk öz yönetimin arkasındadır. Halk desteği olmayan hiçbir hareket bu kadar direnemez. Halkı dinlemeniz lazım. Okullara,camilere yapılan saldırıların hiçbirini tasvip etmeyiz. Fakat basının şunu görmesi lazım: Annesinin karnında 8 aylık öldürülen bebek bu bedeli ödemek zorunda mıdır? Okullar kışlalara dönüştürüldü. Ders, öğrenci yok. Özel harekatın karargahı haline geldi. Bunun emrini biz mi verdik? Bu çabalarımız görülmezse sürekli istenci bir dille parmak sallayarak bizi, köle gibi görme anlayışına karşı ne yapacağız? AKP'den özür mü dileyeceğiz? Biz kimsenini dilini yasaklamadık. Katliam yapmadık. Biz Türkün ana vatanını inkar etmedik. Bunu yapan Türk devleti adına hareket edenlerdir. Bütün diktatör sevdalıları hep böyle bağırıp çağırdılar ama halk haklıysa yapılacak bir şey yoktur"

"İLK FIRSATTA YEMİN EDİP ÇALIŞMALARA KATILACAĞIM"

TBMM'de ne zaman yemi edileceği sorulan Demirtaş, "Bir türlü denk getiremedik. Bugün aslında katılacaktık fakat yine yetişmiyor. Cuma günü genel kurul çalışırsa yoksa haftaya yemin edip çalışmalara katılacağım " dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selahattin Demirtaş : Kürtler Şu Anda Tarihin En Büyük Duygu Kırılmasını Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Türkün gücünü göreceksiniz! !!: şu haini biri vursun artık yeter!! 3 0 Yanıtla
  • GENÇTÜRK1923: ALEVİLER KENDİ PİS OYUNLARINIZI ALET ETMEYİN. TARİHTE ALEVİ KATLİAMI YAPAN HAMİLİNE ALANLARI NE İŞE SİZ DE O SUNUZ. İŞİNİZ GÜCÜNÜZ YALAN. OKULLARI ATEŞE VEREN SİZSİNİZ, ÖĞRETMENLERİ HEM DE HAMİLE HALİYLE BİTLİS YOLLAR DA KATLEDEN SİZ SİNİZ. SİZ ÖNCE İNSAN OLUN. YAŞASIN ATATÜRK DEVRİMLERİ VE CUMHURİYETİ. 1 0 Yanıtla GENÇTÜRK1923: PARDON YAZIM HATALARI OLMUŞ;HAMİLİNE DEĞİL HAMİDİYE ALAYI VE BİTLİS YOLALAN OLACAK DOĞRUSU. 0 0
  • 08.....Artvin,li: Saygi Deyer yorum yapanlar. TÜRKIYE Hic bir zaman bolunmez. Kim olursa olsun Ayirmaksizin INSANLARIN Canina Kiyan TERÖRISTIR Tabiki. TÜRK ve KURT Kardestir. Bizleri kimse kimse Ayiramaz. Tüm siyasiler Türk ve Kurt üzerinden siyaset yapmasinlar. Akli dengesi yerinde Olan TÜRK veya KURT Kardeslerimiz Bütür siyaset yapanlara oy vermezler vermezler. 0 0 Yanıtla
  • tuba Gùler: Yeter kimse olmesin allah aşkina yorum yaparken diket edin bu vatan hepimizin . 0 0 Yanıtla

Advertisement