Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı - Son Dakika
Güncel

Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı

Selçuk Kardeşler Hacıbektaş\'ta Anıldı

Gazeteci Yazar İlhan Selçuk ile kardeşi Karikatürist Turhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

21.06.2014 16:23  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci yazar İlhan Selçuk ile kardeşi karikatürist Turhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

Hacıbektaş ilçesi Çilehane mevkii Ozanlar yolu üzerindeki İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğünde düzenlenen anma etkinliğinin öncesinde, Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, Turhan Selçuk'un çok sevdiği beyaz gülleri Turhan'ın mezarına koydu.

Anma etkinliğinin açılışında konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, tüm yaşamları boyunca Atatürk ilke ve devrimleri ile onun aydınlanmacılığının yılmaz savunuculuğunu yapan İlhan-Turhan Selçuk kardeşlerin, her türlü baskı ve dayatmalara karşı dik duruşları ile topluma örnek oluşturduklarını söyledi. Selmanpakoğlu, "İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk için her yıl burada anma etkinliğini yaparken, onlara olan özlemimizin yanı sıra onlara ne kadar çok ihtiyaç olduğunu daha iyi görüyoruz. Türkiye için sloganlaşan, 'Tehlikenin farkında mısınız?' sözü, İlhan Selçuk'un unutulmayan deyimlerinden olmuştur. İşte biz burada her yıl bu iki bilge insanı anarken, varlığımızı sürdürmenin geleceğimizin aydınlık olması, laik demokratik hukuk devleti olarak toplumu birbirine karşı ötekileştirmeden gelişmesi yolunda çaba sarf edeceğimizi burada bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Turhan Selçuk'un kızı, İlhan Selçuk'un yeğeni Aslı Selçuk da İlhan ve Turhan Selçuk'un çocukluklarından itibaren Mustafa Kemal Atatürk ve vatan sevgisi ile büyüdüklerini ifade etti. Selçuk kardeşlerin, babaları Mehmet Kasım Selçuk'un subay olmasından dolayı Anadolu'nun değişik il ve ilçelerini gezme fırsatı bulduklarını anımsatan Selçuk, "Yolun, izin, radyonun, elektriğin ve iletişimin olmadığı Anadolu'da büyürler. İkisi de Cumhuriyet'in kuruluşunu görür. Türkiye sürekli yaşanan savaşların, yıkımlarının izlerini taşıyordur. Bu yıkımlar, bu izler, onları çok etkiler. Turhan Selçuk, halkın içinden gelen, ezilenin, sömürülenin ve her zaman halktan ve haktan yana olan Abdülcanbaz karakterini yaratır. Gerçekte Abdülcanbaz Turhan Selçuk'un ta kendisidir. İlhan Selçuk, Ziverbey Köşk'ünde gözleri bağlı, zincirli, köpekli işkence görür. İşkence altında insanlık onuru savaşımı verdi. İkisinin de yaşamları gözaltılarla, davalarla, sorgulamalarla, tutuklamalarla, işkencelerle geçer. Çünkü ikisi de Türkiye'yi, Cumhuriyet'i, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve ay yıldızlı bayraklarını çok seviyorlardır. Düşünce ve ilkeleriyle inançlarından hiçbir zaman ödün vermeyen Selçuk kardeşler, karikatürlerinde, kitaplarında ve dördüncü boyutta yaşamayı sürdürüyorlar" şeklinde konuştu.

Anma töreninde konuşan Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk da Turhan ve İlhan Selçuk'un her ne kadar aralarında olmamalarına karşın, hep yanı başlarında olduklarını dile getirdi. Selçuk, "Yıllar önce çizdikleri ve yazdıkları tüm canlılığıyla güncelliğini koruyarak insanlığı aydınlatmaya ve eğitmeye devam ediyor. Hayatlar mutlaka ölümle kesişecek ama kalemleriyle hayatı çizen ve yazan Selçuk kardeşlerin hayatı, nehirlere, denizlere dönüşerek devam edecek. Eserleriyle ölümsüzleşen Selçuk kardeşleri,gönül dolusu çizgilerle ve yazılarla yüreğimizde hissederek anıyoruz, onlar gönlümüzde ve ruhumuzda hep yaşayacaklar" dedi.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker de, çizgi ustası Turhan Selçuk'un, karikatürün seçici, bilgili, düşünceli, kucaklayıcı, zihin acısı, eleştirici ve birleştirici ırmağından herkesin su alması için büyük bir çaba gösterdiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise 21 Haziran'ın dünyada gün ışığının en uzun süreli olduğu gün olması ile bilge insan İlhan Selçuk'un bugünde hayata veda etmesinin oldukça anlamlı olduğunu kaydetti. Balbay, "Ergenekon soruşturması başladığında, 'Asıl amaç ordu ve yargı' demişti. Ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Zaten en büyük sıkıntısı sürekli haklı çıkması idi ama bizler asla mücadeleyi bırakmamalıyız, umudumuzu daha da güçlendirip hayata gülümsemeyi sürdürmeliyiz. İlhan ve Turhan Selçuk ağabeylerimize karşı borcumuzun ödenmesi, onların düşüncesinin arkasında durup o düşünceyi iktidara taşımaktır" diye konuştu.

Daha sonra törene katılanlar İlhan ve Turhan Selçuk'un gömütüne karanfil bırakarak saygı geçişinde bulundu. Törene katılan vatandaşlara Hacıbektaş Belediyesi ekipleri tarafından lokma dağıtıldı.

Selçuk kardeşler için ikinci etkinlik, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Heykel sanatçısı Hasan Fehmi Hızal'ın hazırladığı '3 boyutlu Turhan Selçuk Çizgi Kahramanları Heykel Sergisi'nin açılışı Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde yapıldı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, kızı Aslı Selçuk'un yanı sıra çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi 1 hafta süre ile açık kalacak.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde İlhan Selçuk'un sevdiği türküleri seslendirdi.

Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde daha sonra 'İlhan Selçuk-Turhan Selçuk ve Aydınlanma' konulu panelde konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İlhan Selçuk'un sohbetlerinin bile kendisi adına bir okul özelliği taşıdığını söyledi. Balbay, "İlhan ağabey ile belirli aralıklarla Ankara'da görüşürdük. Hem ülkesel ve hem de küresel bakış açıları ile dünyadaki gelişmeleri aydınlatıcı kimliği ile yorumlar ve oldukça değişik felsefi yaklaşımlar ortaya koyardı. İlhan ağabey, bu ülkenin tüm değerlerinin yaşatılması gerçeğine inanan bir kişi idi. Yazılarına baktığınızda hem bugünü hem de geleceği kolayca görebilirsiniz. Örneğin bugün Cumhuriyet gazetesindeki yazısını okuduğunuzda, tam 4 yıl önce yazılmasına karşın adeta bugünlerdeki gelişmeleri görür gibi bir değerlendirmelerde bulunuyor. İlhan Selçuk benim için bir okuldu" diye konuştu.

Panelde konuşan gazeteci Şükran Soner, Türk devrimlerinin toplumda yerleşmesinde gönüllü sorumluluk üstlenmiş Cumhuriyet aydınları diye bir kuşak bulunduğunu ve Selçuk kardeşlerin de aydınlanma bilgesi olarak özetleyebilecek öncü, ağırlığı olan iki insan olduğunu vurguladı.

Gazeteci Miyase İlknur da 1950'li yıllardan itibaren İlhan Selçuk'un yazıları, Turhan Selçuk'un karikatürleriyle aydınlanma devrimini, sol ve sosyalist düşünceyi geniş kitlelere en yakın ve ama aynı zamanda en çarpıcı bir şekilde ileten düşünce insanları olduğunu dile getirdi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement