Selçuki & Ali Çizgi Koleksiyonu - Son Dakika
Güncel

Selçuki & Ali Çizgi Koleksiyonu

Selçuki & Ali Çizgi Koleksiyonu

Geleneksel Anadolu elyaf sanatından yola çıkan Selçuki&Ali, kişiye özel moda ve yaşam alanı ürünlerinden oluşan yeni koleksiyonu ÇİZGİ'yi, 17 Aralık 2015'te Adahan Otel'de sergiliyor.

18.12.2015 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geleneksel Anadolu elyaf sanatından yola çıkan Selçuki&Ali, kişiye özel moda ve yaşam alanı ürünlerinden oluşan yeni koleksiyonu ÇİZGİ'yi, 17 Aralık 2015'te Adahan Otel'de sergiliyor.

Selçuki&Ali, geleneksel elyaf sanatını yenilikçi üretim metodlarıyla benzersiz moda ve yaşam alanı ürünlerine dönüştürüyor. % 100 el yapımı doğal elyaf, Selçuki&Ali'nin tılsımlı dokunuşuyla çevre dostu tasarımlarda vücut buluyor. Yeşil ve yavaş moda akımını benimseyen marka, kişiye ve mekana özel çözümleriyle 'zamansız şıklığa' imza atıyor.

SUTEKSTakımı ve Nur Ger'in varoluşunda amir olduğu Selçuki&Ali markası gelenekselden güncele giyilebilir sanat özelliği taşıyor. Çevre dostu niteliği taşıyan koleksiyon iç mimari ve yumuşak ev tekstili ürünlerini de bünyesinde barındırıyor.

Selçuki ile başlayıp akademik bir çalışma ve ürün geliştirme alanında ilerleyen marka, ikinci kademeye altı yıl önce Ali Alev ile geçiş yaptı. Marka artık daha çok üretim ve müşteri odaklı, deneyselliği ürüne ve ticari amaçla satışa çeviren, daha pratik ve farklı elyafların füzyonunu içeren bir çalışma içinde. Marka temel olarak üç alanda üretim yapıyor;Yaşam alanı, Elyaf sanatı, Giysi sanatı.

'Çizgi, kavramsal olarak çok farklı anlamlar taşıyan bir ifade. Genelden özele gidip bir koleksiyonun çizgisi, bir sunumun çizgisi, tasarım ögesi olan iki noktayı birleştiren çizgi. Özellikle tasarım öğesi olan iki noktayı birleştiren çizgi niteliğinde değerlendirip, koleksiyona bu adı vererek yeni yaptığımız deneysel çalışmaların sonuçlarını paylaşmak isteğiyle Çizgi Koleksiyonu doğdu' diye anlatıyor markanın yaratıcısı Dr. Selçuk Gürışık. Bu koleksiyonun çizgisi ne dersek; Zamansız Şıklık, Yeşil Moda, SlowFashion.

Zaman zaman kalın çizgilerle daha yüksek sesle kendini ifade eden koleksiyon, zaman zaman da ince çizgilerle daha fısıldayan bir yapı taşıyor. İpek, yün, kaşmir ve pamuk kullanılan koleksiyonda, farklı elyaf ve kumaşlar, sürdürülebilirliği olan malzeme ve materyal kullanılıyor. Koleksiyonda yılın moda renkleri kaygısı yok; sergilenecek ürünler, doğadan esinlenerek seçilen sonbahar kış renklerinden oluşuyor.

Elyaf, yün denince ilk akla kış mevsimi geliyor ancak artık yünün sezonu yok. Yün, elyafının kışlık kalınlıkta ve dokuda olmadığını ve yazın da kaşmir inceliğinde elyaf kullanıldığını bu koleksiyonda görmek mümkün. Ürünlerin zaman ile bağlantısı olmadığından sezonlarla da bağlantısı yok. Selçuki&Ali'de zamansız şıklık buradan geliyor.

Her ürünün tek ve kendine özgün olduğu Selçuki&Ali'de çevre duyarlılığı ve sorumluluğu üst noktalarda yer alıyor. Hayvanın postunu kullanmak yerine yününden yararlanarak sürdürebilinir ve kalıcı tüm çağdaş değerleri yansıtan bir sanat ve tasarım yaratılıyor. Asırlar öncesinden göçer toplumların uyguladığı elyaf işlemesini Selçuki&Ali, şehirli yaşama ve günümüze adapte edip ileriye doğru geliştirme yolunu seçiyor.

Keçe arkhaik bir kumaş yapma tekniği. Dokuma tezgahları icat edilmeden önce mevcut. Yün endüstrisi yünün zaafı olan keçeleşmeden uzaklaşmak ve önlemek için metodlar üretmiş, teknoloji geliştirmiş. Selçuki&Ali bu zaaf ve malzeme özelliğini avantaja çevirerek ürün geliştirip kumaşı farklı sonuçlara taşıyor. Keçeleştirme tekniğiyle yapılan kumaşlar boyut değiştiriyor ve günümüz hatta daha da ileri zamanlara gidecek bir tasarım halini alıyor. Özellikle el sanatı ve teknolojiyi birbiriyle barışık yenilikçi ve yaratıcı çözümlerle üreten Selçuki&Ali, keçe zanaatına bir makam kazandırıyor.

Yurt dışında Newyork, Amsterdam, Londra'da tasarımları satışta olan Selçuki&Ali markası, Tokyo'ya da satış yapma hazırlığı içinde. Türkiye'deki müşterileri için ise; İstanbul'da markanın showroomunda kişiye özel siparişler kabul ediliyor.

Hakkında

SUTEKS GROUP

SUTEKS, 2015 yılında bünyesinde bulunan Selçuki&Ali'nin yanısıra Hollanda menşeli uluslararası hazır giyim markası BRAEZ'i de katarak SUTEKS Group adını almıştır.

Yüksek katma değerli moda ürünleri üretimi ve ihracatı yapan SUTEKS, 1989 yılında İstanbul'da kurulmuştur. SUTEKS, butik zincirler, tasarımcılar, markalar ve moda perakendecileri kanalıyla, ağırlıklı olarak ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda ve İsveç'te bulunan ortaklarıyla işbirliği yapmaktadır. Türkiye'nin öncü iş kadınlarından, cinsiyet eşitliği savunucusu Nur Ger tarafından kurulan şirket, dünya çapında yılda 600 bin kişiye ulaşan bir müşteri tabanına sahiptir. 2012 yılında BM Kadının Güçlenmesi İlkeleri'ni (UN WEPs) Türkiye'den imzalayan ilk orta ölçekli şirket olan SUTEKS, 2012 yılındaTürkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Çalışma HayatındaToplumsal Cinsiyet Eşitliği" alanında en iyi uygulama ödülüne layık görülmüştür. 2013 yılında ise Ger, SUTEKS'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Kadının Güçlenmesi İlkeleri Liderlik Grubu'nun onur listesine girmiştir. Hiyerarşisiz yönetim yapısıyla şirket, biryandan müşterilerinin, iş ortaklarının, yatırımcılarının ve çalışanlarının hayallerinin ötesine geçme anlayışıyla büyümeye devam ederken; insanlık, yaratıcılık, ekip çalışması, profesyonellik ve güvenilirlik ilkelerine dayanan etik ve değerlerinden asla ödün vermemektedir. SUTEKS, moda sektörünün emek yoğun niteliğini de göz önünde bulundurarak, emek ve insane hakları politikalarını temel faaliyetlerinin bütüncül bir parçası haline getirmiştir ve bu prensiplerin dünya çapında kavranmasını ileri taşımaya kararlıdır. SUTEKS 2015 yılında BM Global Compact ile yaptığı ortaklık anlaşmasıyla, UN WEPs'in özel sektörden daha fazla şirket tarafından imzalanmasına ve uygulamasının teşvikine destek olmayı taahhüteden ilk şirkettir.

Dr. SELÇUK GÜRIŞIK

İstanbul doğumlu Selçuk Gürışık İTÜ Mimarlık eğitimi aldıktan sonar doktorasını Londra Central Saint Martins? University of the Arts da Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünden ilk doktoralı Türk olarak tamamlamıştır.

British Museum Antropoloji Bölümü için 'Yaşayan Anadolu Keçeleri' sergisinin küratörlüğünü, İstanbul, İzmir, Afyon, Konya, Urfa ve Mardin'deki ustalarla beraber yarattıkları siparişlerden gerçekleştirmiştir. Dr. Gürışık'ın eserlerine yer veren müzede doktora projesini İngiltere, Almanya ve İtalya'daki farklı konsept sergilerine taşımıştır.

Sanatçı, Topkapı Sarayı müzesi arşivindeki antik-keçeler ile, eserlerini 'Yeniden Keçeyi Hisset' (2003) sergisinde beraber göstererek, yerel ustalara işgücü sağlayacak duyuruyu yaratmıştır.

Dr. Gürışık El sanatı ürünü olan keçenin kültürel simgelerini gelenekselden güncele; yerelden küresele taşıyarak, markalaşma alanında örnek bir model oluşturmuştur. Başlattığı hareket ile keçe-el-sanatı günümüzde diğer tasarımcı ve sanatçılar tarafından da kullanılmaktadır.

Yaratıcı çalışmalarını gösteri sanatları, sinema, TV projelerinde sanat yönetmenliği ve dekor kostüm tasarım uygulamaları ile yıllardır sürdüren tasarımcı/sanatçı ayrıca; eğitmenlikte yapmaktadır.

'Her sanatın bir zanaatı ve her zanaatın da bir sanatı olduğunu düşünen Dr. Gürışık, yenilikçi ve ileriye yönelik düşünce teknikleriyle koleksiyonlarını geleceğe taşımaktadır.

ALİ ALEV

İktisat bölümü mezunu olan Ali Alev, Selçuk Gürışık ile tanıştıktan sonra hayatının dönüm noktasını yaşıyor. Selçuk Gürışık'ın öğrencisi aynı zamanda marka ortağı Gürışık ile beraber keçeyi de tanıyan Ali Alev, bu alana yöneliyor ve çırak olarak sanatını icra ediyor. Sanat ve zanaatın benmerkezci uygulamalarına bir kırılma noktası olarak başlattıkları usta çırak ilişkilerini, ortaklık faaliyetleri kapsamında devam ediyor.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selçuki & Ali Çizgi Koleksiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement