Semey Nükleer Deneme Sahasının Kapatılmasının 25. Yılı - Son Dakika
Güncel

Semey Nükleer Deneme Sahasının Kapatılmasının 25. Yılı

Kazakistan'ın doğusunda yer alan Semey bölgesinde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan nükleer denemelerin mağdurları anıldı.

25.08.2016 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan'ın doğusunda yer alan Semey bölgesinde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan nükleer denemelerin mağdurları anıldı.

Kazakistan Ulusal müzesinde Semey bölgesinde yapılan nükleer denemelerin mağdurlarını anmak için düzenlenen "Barış ve Güvenliği Miras Kılan Büyük Bozkır Halkı" konulu yuvarlak masa etkinliğine müze müdürü Mınbay Darhan Kamzabekulı'nın yanı sıra tarihçiler, bilim adamları ve nükleer deneme mağdurları katıldı.

Kamzabekulı, açılış konuşmada, nükleer deneme sahasının Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kapatılmasının ardından 25 yıl geçmesine rağmen radyasyonun bölgede hala çeşitli hastalıklara yol açtığını belirterek "Hükümetin her türlü desteğine rağmen, nükleer denemeler kapanmayan yaralar açmıştır." dedi.

Semey'deki nükleer deneme sahasının 29 Ağustos 1991'de kapatılmasının ardından geçen 25 yılda nükleer silahsızlandırma konusunun Kazakistan'ın dış siyasetindeki ana konulardan biri olduğuna işaret eden Kamzabekulı, Semey'den sonra Nevada, Novaya Zemlya gibi nükleer deneme sahaları için moratoryum ilan edildiğini aktardı.

- Nükleer mağduru

Nükleer deneme mağdurları anısına resim sergisi düzenleyen Karıpbek Kuyıkov, Semey'den 100 kilometre uzaklıktaki bir köyde kolları olmadan doğduğunu ifade ederek "Doğduğumda annem üç gün boyunca yanıma yaklaşamamış. Sonra doktorlar babama, iğne yaparak beni öldürme teklifinde bulunmuşlar. Babam bunu reddetmiş ve beni eve götürmüş. Bana hayat verdiği için babama teşekkür ederim." diye konuştu.

İnsanların nükleer denemelerin etkisinin farkında olmadığına işaret eden Kuyıkov, şunları söyledi:

"Annem, patlamadan çıkan ışığın güzel bir manzara oluşturduğunu, denemenin ardından ilginç yağışların başladığını anlatıyordu. Anlaşılan insanlar radyasyonun ciddi zararı olduğunun farkına varamamışlar. Nükleer deneme yapıldığı bilgisine yer verilirken, radyasyonun etkisiyle ilgili haberlere yer verilmemiş."

- "Kanser vakaları arttı"

Kuyıkov, nükleer deneme öncesi başka yerlere götürülen ailelerin döndükleri zaman sokaklarda tüysüz kalan veya ölen hayvanlar bulduklarını dile getirdi. Semey'de radyasyondan zehirlenen yiyecek ve içeceklerin insanlarda kanser vakalarının artmasına neden olduğunu belirten Kuyıkov, şöyle konuştu:

"Korkunç vakalar gördüm. Bir ailede 10 çocuk sakat doğdu. Aile her seferinde sağlıklı çocuğun doğmasına ümit ederken, patolojiyle doğan çocuklarının hepsi öldü. Acısına dayanamayan baba geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Buna benzer vakaların yaşandığı aileler çoktu."

Kuyıkov, o dönemlerde yapılan nükleer denemelere ilişkin bilgilerin gizli tutulduğuna dikkati çekerek "Doktorların insanlara teşhis koyması yasaktı. Patolojiyle doğan ve ailesinin istemediği çocuklar hastanelerde iğne yapılarak öldürülüyordu." dedi.

İnsanlara nükleer silahın ülkenin huzuru için gerekli olduğu gibi yanlış bilgilerin verildiğini anlatan Kuyıkov, sıradan insanları kimsenin düşünmediğini vurguladı.

- "Hayatımı nükleer silah denemeleriyle mücadeleye adadım"

Kuyıkov, 1989'da kurulan "Nevada-Semipalatinsk Harekatı" ile insanların nükleer denemelere karşı çıkmaya başladıklarını ifade ederek nükleer silahla mücadeleyi hedefleyen devlet destekli "Atom" projesinin elçisi olarak çalıştığını bildirdi.

Yuvarlak masa etkinliği kapsamında düzenlediği sergide, Semey bölgesindeki kanserli çocukların resimlerinin yer aldığına dikkati çekerek "Çocuklar, resimlerinde radyasyonun zararlarını anlatıyor. Bu resimlerle nükleer silah kullanan ülkeleri protesto ediyor, nükleer denemelerden vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz." dedi.

İkinci Dünya Savaşından sonra Kazakistan'ın Semey nükleer deneme sahasında 1989'da kadar yapılan 450'den fazla nükleer denemenin 350'si yer altında, yaklaşık 100'ü de yer üstünde gerçekleşmişti. Yapılan nükleer denemeler sonucu 300 bin metrekare alan radyasyonun etkisi altında kalmış, 1 milyon 500 bin kişi zarar görmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Semey Nükleer Deneme Sahasının Kapatılmasının 25. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement