Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" - Son Dakika
Güncel

Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın"

Diyabet alanında çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi'nin, Türkiye Diyabet Vakfı ile üniversite öğrencileri arasında başlattığı "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" adlı proje yarışmasında finale yaklaşıldı.

31.10.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyabet alanında çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi'nin, Türkiye Diyabet Vakfı ile üniversite öğrencileri arasında başlattığı "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" adlı proje yarışmasında finale yaklaşıldı.

Sanofi açıklamasına göre, yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık çalışmaları yürüten şirket  ve Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ile başlatılan "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışmasında sona gelindi.

Diyabetli hastaların ihtiyacına yönelik çözüm önerileri üretmek ve üniversite öğrencilerini bu sürece dahil etmek için başlatılan "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışması kapsamında tıp, eczacılık ve mühendislik gibi farklı disiplinlerden öğrenciler bir araya geldi. Diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak icatların ortaya çıkması amacıyla düzenlenen yarışmaya Türkiye'nin farklı üniversite ve fakültelerinden toplam 145 başvuru yapıldı. İlk 12'ye kalan projeler 24 Ekim Cuma günü jüriye sunuldu. Kazananlar 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde açıklanacak ve dereceye girenlere toplam 75 bin TL'lik para ödülü verilecek.

Farklı disiplinlerden mucit adayları buluşarak projeler üretti

Trakya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nden projeleri ilk 12'ye kalan öğrenciler, daha çok dijital alanda projeler geliştirdi. Diabook, DiabApp ve Diyaşam gibi mobil uygulamaların yanı sıra "kan dolaşımını arttıran çorap" gibi tekstil alanından projeler de jüriye sunuldu.

Finale kalan projeler arasında, hastalar için düzenli kan şekeri, tansiyon gibi parametrelerin takibini yapan ve hatırlatan aplikasyon modeli, hastayı günlük enjeksiyonlardan kurtarmak ve akıllı insülin ile sağlanacak glukoz bağımlı aktiflenme sayesinde kandaki aktif insülinin kontrolsüz artışını engellemek amacıyla geliştirilen model ve mikro iğne, kan şekeri ölçüm sistemi ve bu sistemden hastaya gereken insülini veren model de bulunuyor.

Ayrıca projeler arasında, şeker hastalığının nefesle teşhis edilebileceği bir modelle kan şekeri değerinin takibini yapmak, doktor randevu zamanını takip etmek, diyet listelerine ulaşmak,  bulunduğu konuma göre en yakın nöbetçi eczane ve hastane bilgisine ulaşmak, gerekli durumlarda tek tuşla aile ve ambulansa ulaşabilmek ve ekipman kutusuyla seyahat ederken ilaçların ve iğnelerin bozulmasını engellemeyi amaçlayan aplikasyon modeli de dikkati çekiyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement