Sendika Başkanı: İşçilerden Bize Bir Şikayet Gelmedi - Son Dakika
Güncel

Sendika Başkanı: İşçilerden Bize Bir Şikayet Gelmedi

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, maden faciasıyla ilgili Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, çarpıcı açıklamalar yaptı.

20.05.2014 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, maden faciasıyla ilgili Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, çarpıcı açıklamalar yaptı. Devlete ait Tunçbilek yer altı ocağında kömürün tonunun 240 liraya, ilçedeki firmaların ise 60 liraya kömür ürettiğini ileri süren Küçükgencay, sorunun boyutunun bu fark ile ortaya çıktığını söyledi. Küçükgencay, facianın olduğu madende işçilerden kendilerine herhangi bir şikayetin gelmediğini, öyle bir durumda işi durdurma haklarını kullanabileceklerini belirtti.

Kaymakamlık önünde işçilerin tepkisi nedeniyle konuşamayan Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, Soma sendika binasında yaptığı açıklamada, Soma'nın ve ülkenin en büyük madencilik kazasını yaşadığını ve çok üzüntülü olduklarını belirtti. Küçükgencay, Eynez yer altı ocağında 2 bin 902 üyeleri bulunduğunu belirtti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın gelip olayı kontrol altına aldığını ve bilgi akışının onun üzerinden yürüdüğünü söyleyen Küçükgencay, kendilerinin de bazı bilgilere ulaşamadığını belirtti.

İŞÇİLERİN İŞE GİTMESİNİ ENGELLEDİK

Sendika olarak basına bir açıklama yapmadıkları için bazı suçlamalarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Küçükgencay, "Biz korkunç bir kazanın, korkunç bir felaketin üzüntüsü içerisinde oradaki arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorduk. Oradaki 2 bin 600'e yakın arkadaşımıza Haziran'dan itibaren başlamak üzere devlet, 3 ay maaş vereceğini belirtti. Tabiki sıkıntı bununla beraber bitmiyor. Atabacası ve Işıklar'da 3 bin arkadaş daha çalışıyor ve bunların şu anda işyerlerine girmelerini engelledik ve durduruyoruz. Çünkü orada iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili müfettiş denetimlerinin yapılıp bu ocakların çalışabilir olduğu söylenmesi gerekiyor. Onu bekliyoruz. Onun dışında kaza olan şirketin yanındaki başka bir şirkette ise 5 bin 300'e arkadaş çalışıyor. Burada da çalışmalar yarı düzeyde başladı. Orada da gerekli önlemlerin alınması ve araştırmaların yapılması gerekiyor" dedi.

DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR KIYASLAMASI

Sendika olarak 10 Mayıs Cumartesi günü seçim yaptıklarını, kazanın ise daha mazbataları almadan meydana geldiğini söyleyen Küçükgencay, "Her tarafa yetişmeye çalıştık. Soma'da 21 Aralık 2008'de yönetime geldiğimizde 4 bin 280 üyesi olan bir şubeydik. Bugün 13 bin 200 civarında üyeye ulaştı ve hızla büyüdü. 2004'deki anlaşmalardan sonra TKİ'nin piyasaya satılabilir kömürünün yüzde 54'ünü Soma üretmeye başladı. Aşırı bir üretim talebi çıktı ortaya. Bununla birlikte de ciddi bir istihdam sağlandı" diye konuştu.

Devlet ile özel sektörün arasındaki fiyat farkına vurgu yapan Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, "O günkü hükümet zamanında, 1979'lu yıllarda özel sektör madenciliği yer altı ocakları ve açık ocaklar kamulaştırılmıştı. Eynez ocağı da 1980'den 2006'ya kadar kamunun elindeydi. Eylemlerimize rağmen kapatıldı. 1980'den 2006'ya kadar toplam şehit olan arkadaşımız 10 kişi. Ondan sonraki süreçte ilk kez böyle bir şeyle karşılaştık. Şimdi tabi ki sorunun cevabı aranıyor ve biz de oldukça sorumlu hissediyoruz kendimizi. Devletin elinde linyit kömür madenciliğinde sadece TKİ tarafından işletilen Tunçbilek'te yer altı ocağı var. Ortalama oradaki kömürün tonu 240 TL'ye üretiliyor. Ama burada en iyi anlaşması olan firmalar 60 TL'ye kömür üretiyor. Herhalde sorunun cevabı burada ortaya çıkıyor diye düşünüyorum" dedi.

İŞÇİLERDEN ŞİKAYET GELMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Küçükgencay, facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili bugüne kadar kendilerine bir şey gelmediğini belirterek, "Şimdi işçilerden bize bir çok insan konuşuyor artık. Burası çok sıcaktı, sensör azdı falan. Öyle şeyler gelmedi bize. Gelse bizim orada işi durdurma gibi hakkımız vardı. Bize temsilci tarafından da kesinlikle öyle bir bilgi gelmedi ve bu felaketi yaşadık" dedi. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sendika Başkanı: İşçilerden Bize Bir Şikayet Gelmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement