Senetle Aldığınız Evin Kaçan Müteahhidini Aramayın - Son Dakika
Ekonomi

Senetle Aldığınız Evin Kaçan Müteahhidini Aramayın

Senetle Aldığınız Evin Kaçan Müteahhidini Aramayın

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: "Banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satılıyor."

28.08.2014 11:48  Güncelleme: 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satıldığını belirterek, "Senetle ev almak cazip olsa da güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski bulunuyor" dedi.

Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Mart ve Ağustos'ta yapılan seçimlerin ekonomide durgunluğa yol açtığını, konut kredi faiz oranlarının 1,60'lara kadar yükseldiğini söyledi.

Bu nedenlerin, konuta olan talebi frenlediğini ve alıcıların beklemeyi tercih ettiğini dile getiren Kolçak, bugünlerde faiz oranlarının düştüğünü, konut alınabilecek duruma gelmeye başladığını anlattı.

Mevcut kredi oranlarının düşme eğiliminde olması, siyasi istikrarın sağlanması ile konut satışlarının hareketleneceğini vurgulayan Kolçak, "Kentsel dönüşümün cazibesi, konut üretiminin popüler olması karşısında yatırımcıların iştahı kabarmış durumda. Her geçen gün konut üretimine eski oyuncuların yanı sıra yeni inşaat firmaları giriyor. Konut arzının artmasına sebep olan bu durum karşısında, ekonomik daralma, alım gücünün azalması, ekonomik belirsizlikler, kredi geri ödemelerinde tüketicilerin sıkıntıya girmesi sebebiyle arza paralel talebin yükselmemesi konut stoğu oluşmasının başlıca nedenleridir" ifadesini kullandı.

"YAPI RUHSATI ALINMADAN SATILIYOR"

Kolçak, rekabeti yüksek piyasada, inşaat şirketlerinin müşteri bulmak amacıyla yaptıkları birbirinden cazip kampanyaların vatandaşı etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki, 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'na göre yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılamayacağı yasal olarak zorunlu olsa da uygulamada yer bulamıyor. Tamamlama sigortası ise halen yok. Banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satılıyor. Senetle ev almak cazip olsa da güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski bulunuyor. Yani, senetle aldığınız evin kaçan müteahhidini aramak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kendini koruyabilmesi ve mağduriyet yaşamaması için dikkatli davranması, iyi analiz yapması, inşaat şirketini araştırması, ruhsatsız projelerden ise uzak durması lazım."

Faiz oranı 1,45'den 100 bin liralık konut kredisi kullanan tüketicinin, 120 ay vadede aylık bin 763 lira öderken toplamda konutun maliyetinin 212 bin liraya geldiğini ifade eden Kolçak, "Faizi 0,91 ile aynı miktarda kredi kullanan tüketici ise aylık bin 372 lira, toplamda 169 bin lira ödemiş oluyor. Toplamda 41 bin lira ve aylık 400 liralık fazladan ödenen fark vatandaşın bütçesini sarsacak önemli bir maliyet. Bu aşamada konut kredisi kullanacak olanların bu maliyet hesabına çok dikkat etmeleri gereklidir" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Senetle Aldığınız Evin Kaçan Müteahhidini Aramayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement