Şenköy'ün "Belgeli Davulcuları" - Son Dakika
Güncel

Şenköy'ün "Belgeli Davulcuları"

FERDİ UZUN / ŞENER ALEVCİ - Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı Şenköy'de açılan kursta, "belgeli davul-zurnacı" yetiştiriliyor.

14.09.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FERDİ UZUN/ ŞENER ALEVCİ - Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı Şenköy'de açılan kursta, "belgeli davul-zurnacı" yetiştiriliyor.

Şenköy'de 25 yıldır zurna çalan İsmail İçli, bin nüfuslu köyde gençlerin birçoğunun işsiz olması nedeniyle İlçe Halk Eğitim Merkezinden kurs açılması talebinde bulundu. İçli, kurs için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından iki yıl önce "zurna ve asmalı davul" eğitimi vermeye başladı.

Çalgıların yüksek sesi nedeniyle Koçarlı Dağı eteklerinde verilen kursa, gençlerin yanı sıra orta yaşın üzerindeki vatandaşlar katılıyor.

Koçarlı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Galip İvren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki birçok gencin işsiz olduğunu söyledi.

Bu kurslarla hem gençlere istihdam sağlamak hem de onları kötü alışkanlıklardan kurtarmak istediklerini dile getiren İvren, "Bunun dışında artık belgeli çalgıcı olacaklar." dedi.

İvren, iki yılda 100 kursiyerin belge aldığını, şu anda ise 50 kişinin kursa devam ettiğini bildirdi.

"Her türlü şarkıyı çalıyoruz"

İsmail İçli ise kursların çok eğlenceli geçtiğini belirtti.

Köydeki vatandaşların kurslara ilgi gösterdiğini anlatan İçli, "Davulun tutuluş şeklinden zurnanın nasıl çalınacağına kadar eğitimler veriyoruz. 3 ayda düğünde profesyonel çalabilecek kadar ustalaşıyorlar." dedi.

Düğün sahiplerinin artık köye gelerek "belgeli davul-zurna" ekibi istediğini kaydeden İçli, bu nedenle gençlerin yanı sıra orta yaşın üzerindeki çalgıcıların belge almak için kursa katıldığını bildirdi.

İki yıldır verdikleri emeklerin boşa gitmediğini vurgulayan İçli, şöyle konuştu:

"Özellikle düğün sahipleri, kurs açıldıktan sonra bu köyden davul ve zurnacı tutmaya başladı. Yoğunluktan ilimizdeki düğünlere yetişemiyoruz. Son zamanlarda popüler şarkılar da çıkınca vatandaş artık bunları istiyor. Verdiğimiz eğitimlerle her türlü şarkıyı çalıyoruz. Belgeli olunca düğün sahipleri daha çok güveniyor. Belgemizi gösterdiğimizde hem şaşırıyorlar hem seviniyorlar."

"Kurs çok faydalı oldu"

Kursiyerlerden Emrah Tosun ise dede mesleği zurnacılığı devam ettirdiğini söyledi.

Kursun kendileri için çok faydalı olduğuna işaret eden Tosun, "Önceleri belirli müzikleri çalıyorduk. Bu kurs sayesinde tüm müzikleri çalabiliyoruz. Köyümüzde kurs açıldığından beri düğün sahipleri yoğun olarak buradan davul ve zurnacı tutmaya başladı." dedi.

Tosun, gittikleri düğünde 500-750 lira ücret aldıklarını belirtti.

Babasıyla kursa gelen 12 yaşındaki Fikret Tosun da davul çalmayı iyice öğrendikten sonra hem okul masraflarını karşılayacağını hem de ailesine maddi katkıda bulunacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şenköy'ün 'Belgeli Davulcuları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement