Septik Şok Öncesi 4 Belirti - Son Dakika
Sağlık

Septik Şok Öncesi 4 Belirti

Septik Şok Öncesi 4 Belirti

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Büke: "Ateşin 38,3'ün üstünde olması, solunum sayısının dakikada 20'yi, kalp atım hızının 90'ı aşması ve lökosit oranın 12 binin üstüne çıkması septik şokun ilk aşaması olan sepsis tablosunu ortaya çıkarır" "Sepsiste ölüm oranı yüzde 20'lerde iken septik şokta.

23.01.2014 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, "septik şoktan" korunmak için ateşte yükselme, solunumda hızlanma, kalp atımında fazlalaşma ve lökosit oranının artma ya da azalma gözlendiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Çağrı Büke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü sanatçı Nejat İşler'in hastalanmasıyla septik şok konusunun kamuoyunda daha sık tartışıldığını belirtti.

Septik şokun başlangıç aşaması olan sepsisi "bir enfeksiyona karşı vücudun verdiği kontrolsüz aşırı yanıt" olarak niteleyen Büke, bakteri, mantar ve virüs nedeniyle sepsise rastladıklarını bildirdi.

Bağışıklık sistemini etkileyen kanser, diyabet gibi hastalıkların ya da tedavi sırasında kullanılan bazı ilaçların sepsisi kolaylaştırabildiğine dikkati çeken Büke, 65 yaş üstü veya çocuk hastaların da risk grubunda yer aldığını ifade etti.

"Erken teşhis hayat kurtarır"

Sepsiste erken teşhisin hayat kurtarabildiğini dile getiren Çağrı Büke, septik şoka ve çoklu organ yetmezliğine girmemek için bazı belirtilere dikkat edilmesini gerektiğini söyledi.

Tüm enfeksiyon durumlarında 4 önemli belirtinin büyük önem taşıdığını kaydeden Büke, şöyle devam etti:

"Ateş çok önemli. 38,3 ve üzeri ateş önemli bir bulgu. Ayrıca 36 derecinin altındaki vücut ısısı da sepsis açısından uyarıcı olmalıdır. Solunum sayısının dakikada 20'nin üstüne çıkması, kalp atım hızının 90'ın üzerinde olması ve lökositin 12 binin üstünde ya da 4 binin altında görülmesi de belirtiler arasındadır. Bu dört belirtiden 2'si varsa bu kişinin aksi ispat edilene kadar sepsis olduğunu kabul edip en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor."

Tedaviye rağmen sepsis vakalarının septik şoka girebildiğini de kaydeden Büke, septik şokta ise tansiyon düşüklüğü, kalp kaslarının kasılmaması durumunun yaşandığını ifade etti.

Alkol ve sigara kolaylaştırıyor

Sepsiste ölüm oranının yüzde 20-30, septik şokta yüzde 60-80, çoklu organ yetmezliğinde ise yüzde 90'a ulaşabildiğini de söyleyen Çağrı Büke, erken tanı ve tedavinin hastayı koruyabildiğini belirtti.

Büke, sigara kullanımının halk arasında zatürre adıyla bilinen pnömoniye neden olabildiğini, alkol kullanımının ise karaciğere zarar verdiğini, tüm bu alışkanlıkların da sepsise zemin hazırladığını sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Septik Şok Öncesi 4 Belirti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü
    17:05 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğan 1 günlük bebek, solunum sıkıntısı yaşadığı için hava ambulansıyla Konya Şehir Hastanesine sevk edildi.


Advertisement