Sera Gazı Salınımları %90 Azaltılabilecek - Son Dakika
Güncel

Sera Gazı Salınımları %90 Azaltılabilecek

DuPont'un "Selülozik Teknolojisi", biokütleden elde edilen yüzde 90 daha temiz bir yakıtla, ulaştırmaya ayrılan enerji arzını dönüştürebilecek.

16.11.2015 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DuPont, Dünyanın En Büyük Selülozik Etanol Fabrikasını Açtı

Teknolojinin, dünyanın dört bir yanında ekonomik fırsatlar yaratması bekleniyor.

DuPont; Iowa'nın Nevada kentinde Iowa Valisi Terry Brandstad ile çok sayıda ileri gelen davetlinin de katılımıyla ilk selülozik biyo-yakıt tesisinin açılışını kutladı. Açılan biyo-rafineri, yılda 30 milyon galon temiz yakıt üretme kapasitesine sahip dünyanın en büyük etanol fabrikası özelliğini taşıyor. Fabrikada bir yılda üretilen temiz yakıtla, benzine kıyasla sera gazı salınımları yüzde 90 azaltılabilecek.

Etanol üretiminde kullanılan hammaddeyi, hasat sonrası mısır bitkisinin tarlada bırakılan atıkları yani sapları, yaprakları ve koçanları oluşturuyor. Tesis; ticari ölçekte tarımdan elde edilen gıda dışı hammaddelerin, toplumun gelecekteki enerji talebini karşılayacak yenilenebilir ham maddeler olabileceğini gözler önüne serecek. Rüzgar ve güneş enerjisi, enerji üretiminde yenilenebilir seçenekleri genişletirken, selülozik etanol ulaştırmada kullanılan yakıt karışımını daha da çeşitlendirecek.

DuPont, öncü temiz yakıt ve biyokütle tedarik zinciri geliştirmek üzere Iowa'da bilimsel yetkinliklerle, neredeyse 90 yıllık agronomi uzmanlığını daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde bir araya getiriyor. Tesisin 30 mil yarıçapındaki alandan selülozik etanol üretimi için ihtiyaç duyulan yıllık 375 bin kuru ton mısır bitkisi atığını temin edecek olan yaklaşık 500 yerel çiftçi, tedarik zinciri ve Nevada rafinerisinin tüm operasyonları için hayati önem taşıyor. Bu çiftçilere yepyeni bir gelir kaynağı sağlamanın yanında, fabrika kendi içinde 85 tam zamanlı ve Iowa içinde yerel olarak da 150'den fazla mevsimlik istihdam yaratacak.

Tarım atıkları yakıt üretiminde hammadde olarak kullanılıyor

Biyokütleye dayanan iş kolları, tüm dünyadaki kırsal ekonomilere yeni gelir kaynakları ve yüksek teknoloji olanakları sağlayabilir. Operasyonlarını 90'ı aşkın ülkede yürüten küresel bir şirket olarak DuPont, selülozik teknolojisini, ulaştırma yakıtı ve diğer sektörlerde küresel çapta yayabileceği eşsiz bir konuma sahip.

DuPont Endüstriyel Biyo-bilimler Başkanı William F. Feehery; "Bugün, Iowa tesisimizin açılışıyla birlikte küresel biyo-yakıt endüstrisine verdiğimiz sözü tutuyoruz" diyerek şunları söyledi: "Belki daha da önemlisi topluma karşı, piyasaya insanların hayatını olumlu yönde etkileyen bilimsel inovasyon geliştirme vaadimizi yerine getirmiş oluyoruz. Selülozik biyo-yakıt, çevreye zararlı etkileri azaltarak ve enerji güvencemizi arttırarak, fosil yakıtlara gerçek birer alternatif olan rüzgar ile güneş enerjisinin saflarına katılıyor."

DuPont geçtiğimiz günlerde Asya'da Çin'in en büyük selülozik etanol fabrikasını inşa etmek üzere New Tianlong Industry ile imzaladığı ilk ruhsatlandırma anlaşmasını duyurmuştu. Geçtiğimiz sonbahar dönemindeyse DuPont ile Ethanol Europe ve Makedonya hükumeti arasında ikinci nesil bir biyorafineri projesi geliştirmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı (MOU) imzalandığı duyuruldu. DuPont ayrıca Kuzey Amerikalı Tide® çamaşır deterjanlarında selülozik etanol kullanılmasına yönelik Procter&Gamble (P&G) ile ortaklaşa çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sera Gazı Salınımları %90 Azaltılabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement