Şerbetçi Otu Son Yıllarda Üreticinin Yüzünü Güldürmüyor - Son Dakika
Ekonomi

Şerbetçi Otu Son Yıllarda Üreticinin Yüzünü Güldürmüyor

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 50 yıldır üretilen ve ilaç, unlu mamuller ile bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otu, hasadın azalması ve yüksek maliyetlere karşın alım fiyatlarının beklentilere cevap vermemesi nedeniyle son yıllarda üreticisinin yüzünü güldürmedi.

22.08.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ÖZTOSUN - Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 50 yıldır üretilen ve ilaç, unlu mamuller ile bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otu, hasadın azalması ve yüksek maliyetlere karşın alım fiyatlarının beklentilere cevap vermemesi nedeniyle son yıllarda üreticisinin yüzünü güldürmedi.

Yaklaşık 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan şerbetçi otu, hasat sezonu ağustos ayı boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş alınıyor. Fabrikalarda kurutularak balyalanan, daha sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, Pazaryeri'nde 530 çiftçinin gelir kapısı. Bölgede 5 türü ekilen şerbetçi otunun kilosu bu yıl, Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri çeşitlerinde 6,9 liradan, aroma çeşidi ise 7,15 liradan satın alınıyor.

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1965 yılında ekimine başlanan şerbetçi otunun ilçe halkının geçim kaynağı olduğunu belirterek, "Endüstriyel bitkilerden şerbetçi otu, unlu mamuller maya ve pastacılıkta, ilaç sanayisinde ve bira üretiminde yaygın olarak kullanılıyor." dedi.

Çiftçilerin ürünlerini en iyi şartlarda değerlendirmeye çalıştıklarını anlatan Kozpınar, "Kooperatifimiz, teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlayan, değişimi yönlendiren, üreticiyi ve çalışan memnuniyetini en üst düzeyde tutan, yerli ve yabancı iş ortaklarının birinci derecede tercih ettiği, şerbetçi otunu bölgemizde bir dünya pazarı halinde sunabilmektir. Avrupa'da da kendi yerini kendi seçen bir bitkidir. Şerbetçi otu, Türkiye'de sadece ilçemizde üretilmektedir, bin 800 dekarda üretilmektedir. En kaliteli şerbetçi otunu yetiştirdiğimizi iddia ediyoruz." diye konuştu.

Nisan-mayıs ayında çiftçilerin şerbetçi otunu ipliklemeye başladığını, ağustos ayından itibaren ay sonuna kadar alımların devam ettiğini anlatan Kozpınar, "Aldığımız ürünleri burada kurutarak mamul haline getiriyoruz. Şerbetçi otu olmasa çiftçimiz burada durmaz çünkü başka bir geçim imkanı yok. Arazilerimiz küçük, o bakımdan şerbetçi otuna değer vermemiz gerekiyor.Şerbetçi otunun kesinlikle alkolle bir alakası yok." ifadelerini kullandı.

"Üretici fiyattan ve rekolteden memnun değil"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Necmettin Yoldaş ise "2012 yılında 5 bin dekar alanda üretilen şerbetçi otu, hasadın ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle bu yıl bin 800 dekar alanda ekilir hale geldi. Çiftçi, fasulye ve çilek ekimine döndü." dedi.

Çiftçi Selim Ünver de 40 yıldır şerbetçi otu ürettiklerini ancak son yıllarda maliyetlerin artması ve alım fiyatlarının düşük olmasından dolayı istenilen geliri elde edemediklerini söyledi. İklim şartlarından dolayı dönümünde bir ton alınan yerden, hastalık ve olumsuz hava şartları nedeniyle 300-500 kilogram ürün elde edebildiklerini anlatan Ünver, şunları kaydetti:

"Şerbetçi otunu 1970'ten beri ekiyorum. 15 dönüm otum var, eskiden dönüm başına 1 tonu geçerken, son 5-6 yıldır neredeyse yarı yarıya verim düştü. Bunun nedenini ziraat mühendisi de çiftçi de bulamıyor. Fiyatların düşük ve maliyetlerin yüksek olması bizleri zorluyor. Böyle giderse alternatif ürünlere, fasulye ya da çileğe döneceğim ya da hayvancılık yapacağım."

Şerbetçi otunun getirdikleri

Şerbetçi otunun sadece dişi çiçeklerinden (koza) faydalanılıyor. Şerbetçi otu, daha çok buğday, arpa ve ayçiçeği üretiminden başka hiçbir tarla bitkisinin yetiştirilmediği bölgede küçük aile işletmeciliği olarak yapılıyor. Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçi otu, Türkiye'de üretim yapan bira üreticilerine yönelik alım yapan kooperatife bağlı sözleşmeli çiftçiye istihdam imkanı sağlıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şerbetçi Otu Son Yıllarda Üreticinin Yüzünü Güldürmüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.


Advertisement