Sermaye Piyasaları Kongresi - Son Dakika
Güncel

Sermaye Piyasaları Kongresi

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yeni oluşturulan fonlara çok büyük işler düştüğünü belirterek, "Katılım bankalarının faizsiz işlem yaptıklarını kabul ediyoruz.

04.11.2016 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yeni oluşturulan fonlara çok büyük işler düştüğünü belirterek, "Katılım bankalarının faizsiz işlem yaptıklarını kabul ediyoruz. O zaman borsada faizsiz iş yapan şirketlere ortak olması lazım. Bunların en başında gayrimenkul yatırım ortaklıkları geliyor." dedi.

Sermaye Piyasaları Kongresi'nin düzenlediği organizasyonda konuşan Torun, sermaye piyasalarında geliştirilen en önemli modellerden birinin gayrimenkul sektörü olduğunu söyledi.

Borçlanma maliyetleri ile sürdürülebilir bir başarı yakalamak ve yatırım yapmanın kolay olmadığını anlatan Torun, "Analiz ve tahminleri, iyimser yapıyoruz. Sonra evdeki hesap çarşıya uymayınca ödeyememe riski ve sıkıntısı karşımıza çıkıyor. O zaman da büyük emeklerle yapılmış olan yatırımları maalesef bankalara teslim etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle sermaye piyasasındaki riski paylaşan yatırımları tercih etmeliyiz." diye konuştu.

Torun, "Biz sat yap modelini geliştirdik. Onun için ilk önce satıyoruz. Sonra topladığımız kaynaklarla da gayrimenkul yapıyoruz. Bu diğerlerine göre daha az riskli model, biz bunu 10 senedir yapıyoruz ama bundan sonra sürdürülebilirliği tartışılabilir." ifadelerini kullandı.

Son 15 yıla bakıldığında her alanda gayrimenkul sektörünün olduğunu belirten Torun, 3. havalimanı, otoyollar, köprüler ve tünellerin hepsinin birer gayrimenkul olduğunu kaydetti.

Bayraktaroğlu: "GYO işlem hacmi çok düşük"

GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu da sektörün neye ihtiyacı varsa Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) her zaman yanlarında olduğunu ve ihtiyaçlarını karşıladığını aktardı.

Sektörün sorunlarına da değinen Bayraktaroğlu, "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) işlem hacmi çok düşük, dünyadaki diğer GYO'lar kar dağıtıyor ama bizimkiler dağıtmıyor. 2011'den sonra GYO'ların net aktif değerlerini bilmiyoruz. GYO'ların hiçbirinde sağlam bir yatırımcı ilişkisi yok." değerlendirmesinde bulundu.

24 Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay ise özellikle Arap sermayesinin gidecek güvenli liman aradığını ifade ederek, " Türkiye, bu ülkeler açısından gidecekleri yerlerin başında geliyor." dedi.

Her türlü krize, her türlü probleme karşı dünya ortalamasının üstünde büyüyen bir Türkiye olduğunun altını çizen Yeniay, eğer risk görseler kendilerinin yatırım yapmayacağını dile getirdi.

Yeniay, gayrimenkul yatırım fonlarının sektörleri yeniden yapılandıracağını, disipline edeceğini ve finansmanlarını sağlayacağını kaydederek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde, gayrimenkul yatırım fonlarının 20 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Düzenlenen diğer platformda konuşan Moon Capital Başkan Yardımcısı Karim Sawabani de "Geçen 10-15 sene içinde piyasa güçleşince, daha akıllı paranın peşine düştük. Gerçek getiri, daha zor günümüzde." ifadelerini kullandı.

Franklin Templeton Portföy Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Erman Kalkandelen ise "Aslında toplama bakmak yerine, bölünmeye bakmak lazım. Bizim yönettiğimiz para içinde, Türkiye içindeki miktar yüksek, Türkiye'ye 20 seneden fazla yatırım yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sermaye Piyasaları Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement