Seta'dan "Türk-Amerikan İlişkilerinde Yeni Dönem" Paneli - Son Dakika
Güncel

Seta'dan "Türk-Amerikan İlişkilerinde Yeni Dönem" Paneli

Seta\'dan "Türk-Amerikan İlişkilerinde Yeni Dönem" Paneli

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Türkiye'nin Rusya'yla ilişkileri son derece geliştirdiği düşünülürse, Rusya ve Amerika arasında çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta Türkiye, dengeyi sağlayıcı pozisyonda olmak için...

13.02.2017 18:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, " Türkiye'nin Rusya'yla ilişkileri son derece geliştirdiği düşünülürse, Rusya ve Amerika arasında çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta Türkiye, dengeyi sağlayıcı pozisyonda olmak için şimdiden hazırlanmalı." dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Genel Merkezinde SETA Ankara Genel Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Ataman'ın moderatörlüğünde "Türk-Amerikan İlişkilerinde Yeni Dönem" paneli düzenlendi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dedeoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politikada ekonomi ve gücü sert araçlar olarak kullanabileceğine dikkati çekti.

Trump'ın eski yönetimin aksine Rusya ile yakın ilişkiler kurarak Çin'i ise hedefine koyacağını anlatan Dedeoğlu, Trump hükümetinin Suriye konusunda Rusya ile birebir uzlaşmak isteyebileceğine ve bunun da Türkiye'nin bölgedeki öneminin azalması riskini doğurabileceğine dikkati çekti.

Ancak Rusya'nın bu iş birliğine ne ölçüde razı olacağının belli olmadığını bildiren Dedeoğlu, "Türkiye'nin Rusya'yla ilişkileri son derece geliştirdiği düşünülürse, Rusya ve Amerika arasında çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta Türkiye dengeyi sağlayıcı pozisyonda olmak için şimdiden hazırlanmalı." diye konuştu.

Dedeoğlu, Türkiye ile ABD ilişkilerinin yeni dönemde nasıl şekilleneceği konusunda da, "Trump, Türkiye ile ilişkilere 'Ben ne kazanıyorum?' diye bakacak. ABD'nin ne kazanıp ne kaybedebileceğini bölgeyi en iyi bilen ülke olarak Türkiye'nin masaya koyma ihtimali var." ifadelerini kullandı.

"Bölgedeki istikrarsızlık ilişkilerde yeni anlaşmazlıklar doğurabilir"

SETA Washington Ofisi Genel Koordinatörü Dr. Kadir Üstün, "Trump, ne kadar (ABD Başkanı Barrack) Obama yönetiminden farklı davranmaya çalışsa da bölgesel istikrarsızlık, Suriye ve Irak'taki durum devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Trump yönetiminin İran'a karşı çok daha sert politika izlerken, İsrail merkezli bir politikaya yönelebileceğini kaydeden Üstün, ancak ABD'nin İsrail'in her dediğini de yapmayacağını düşündüğünü söyledi.

Üstün, "Bu istikrarsızlık ve potansiyel yeni kriz alanlarının Türk-Amerikan ilişkilerini yine belli gerginliklere ve anlaşmazlıklara götüreceğini düşünüyorum. Türk-Amerikan ilişkilerinin sağlığı açısından bunları nasıl yöneteceğimiz ve nasıl politikalar izleyeceğimiz anahtar olacaktır." diye konuştu.

"Stratejik ortaklık sözünün altı doldurulmalı"

SETA Washington Ofisi Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat da ABD'nin yeni dönemde dış politikada temel önceliklerinin jeo-ekonomi ve enerji olacağını ifade etti.

Kanat, "Trump'ın son bir ayda verdiği en önemli kararlardan biri de North Dakota ve Keystone boru hatlarına izin vermek oldu. Bu, önümüzdeki dönemde ABD'nin enerjide bağımsız bir ülke haline geleceği ve enerji ihraç edeceği anlamına geliyor. Bu da ABD'nin Orta Doğu'ya bakışı jeopolitikten, jeo-ekonomiye dönüşecek demek." tespitinde bulundu.

Bu bağlamda ABD'nin çok taraflı ticaret anlaşmaları yerine ikili ticaret anlaşmalarına yöneleceğini kaydeden Kanat, ABD'nin bunları sert güç olarak kullanacağını kaydetti.

ABD'nin yeni yönetiminin müttefiklerle ilişkilerini yeniden şekillendireceğinin altını çizen Kanat, ABD'nin bunu ortak tehditlerle mücadele paydasında buluşarak yapmaya çalışacağını belirtti. Kanat, terörle mücadelenin de ABD'nin dış politikasında eğileceği konulardan biri olacağını dile getirdi.

Türkiye ile ABD ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Kanat, "Stratejik ortaklık sözü geçiyor ama bunun altı doldurulmadığı sürece pek bir işe yaramaz. Rakka konusunda operasyonel, taktiksel şeyler konuşuyoruz. Bu taktiksel şeyler konuşulurken bir taraftan da bunun altının stratejik anlamda doldurulması lazım. İkili ilişkilerin birbirine kenetlenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin ABD'de kulis faaliyetleri ile halkla ilişkileri geliştirmesi lazım"

Daily Sabah gazetesi Washington temsilcisi Ragıp Soylu da ABD'nin geleneksel müttefikleriyle tekrar yakınlaşma ihtiyacı duyduğunu vurguladı. Trump yönetiminin Türkiye ile ilişkiler konusunda verdiği sinyallerden bazı beklentiler içinde olduğunun anlaşıldığını söyleyen Soylu, ABD'nin Türkiye'den en önemli beklentisinin Irak ve Suriye'de DEAŞ'la mücadeledeki iş birliğiyle alakalı olacağını kaydetti.

Trump'ın Orta Doğu'ya "sekülerist" bir bakış açısıyla yaklaştığını ifade eden Soylu, bir diğer beklentinin de Türkiye'den tekrar bölgeye "laiklik" mesajları vermesi olabileceğini anlattı.

Soylu, ABD'nin yeni yönetiminin Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) "radikal terör örgütleri" kapsamında değerlendirebileceğine de dikkati çekti.

ABD ile Türkiye arasındaki bazı kronik sorunlara işaret eden Soylu, iki ülkenin medya üzerinden tartışmaması gerektiğini dile getirdi.

Soylu, "Türkiye'nin ABD'de kulis faaliyetleri ile halkla ilişkileri geliştirmesi lazım" diyerek, bunun Türkiye'nin çıkarlarının korunması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seta'dan 'Türk-Amerikan İlişkilerinde Yeni Dönem' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı
    18:56 Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı

    Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde seyir halindeki kamyonetten savrulan kamelyanın sıkıştırdığı 3 belediye işçisi yaralandı. Yaralanan işçiler hastaneye kaldırıldı.

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı
    18:54 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında yarın evinde Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Isınma ve 5'e 2 pas çalışmalarının ardından maçın son taktik çalışmaları gerçekleştirildi. Gaziantep FK, bu antrenmanla birlikte hazırlıklarını tamamlayarak maç saatini beklemeye başladı.

  • Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı
    18:53 Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı

    Kocaeli'nin Darıca ilçesinde gerçekleştirilen denetimde, izinsiz çalışan 8 yabancı uyruklu kadın yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir otelin masaj salonunda yapılan denetimde, çalışma izni olmadan istihdam edildiği belirlenen Kenya, Nepal, Özbekistan, Türkmenistan, Tayland ve Güney Afrika uyruklu kadınlar yakalandı. Kadınların işlemlerinin ardından ülkelerine gönderileceği bildirildi.

  • Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu
    18:52 Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu

    Basın Konseyi tarafından Güney Avrupa'da medyaya güven oluşturmak amacıyla düzenlenen panelde, medyada etik değerlerin göz ardı edildiği vurgulandı. Atilla Gökçe, etik kaygıların iyi insanların kaygıları olduğunu belirterek, etik davranmanın önemine dikkat çekti. Medyada etik sorunların gazeteciler, televizyoncular, programcılar, yorumcular ve moderatörler tarafından yaratıldığı ifade edildi.

  • İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında
    18:50 İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında

    M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Bahçelievler Yenibosna istasyonunda, etkisini artıran sağanak yağış sonucu tavandan sular akmaya başladı. İstasyonun içinde su birikintisi oluşurken, görevliler suyu tahliye etti. Yolcular kaygan zeminde yürümekte güçlük çekerken, su tahliye çalışmaları devam ediyor.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    18:50 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin ilk kısmını taşıyan tırlar, Mısır'dan Gazze'ye hareket etti. Gemiye yüklenen yardımların bir kısmı tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Yardımlar, gümrükteki işlemlerden sonra Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine götürülmek üzere Filistin Kızılayı'na teslim edilecek.

  • Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi
    18:50 Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi

    Türkiye'nin en gözde kış turizm merkezlerinden Uludağ'da, nisan ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kar yağışı etkili oldu. Uludağ'da hava sıcaklığı eksi 1 ile 9 derece arasında ölçüldü ve kar yağışının gün boyunca devam etmesi bekleniyor.

  • Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı
    18:49 Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde meydana gelen minibüs kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Minibüsün bahçeye devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, sürücü ve yolcular yaralandı. Yaralılar hastanelere sevk edilirken, maalesef bir kişi kurtarılamadı.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:49 Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ederek Ordu halkına teşekkür etti. Güler, önlerindeki 5 yıllık süre boyunca ayrım yapmaksızın Ordu'yu yaşanılabilir bir kent olma yolunda birlikte hazırlayacaklarını vurguladı. Ayrıca, şehir ekonomisini güçlendirmek, afete dirençli bir kent yapmak ve lojistik merkezi oluşturmak gibi hedeflerinin olduğunu belirtti.


Advertisement