Şevardnadze'nin vefatı - - Son Dakika
Güncel

Şevardnadze'nin vefatı -

Hafta başında yaşamını yitiren Gürcistan'ın eski cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze için başkent Tiflis'te veda töreni düzenleniyor.

12.07.2014 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hafta başında yaşamını yitiren Gürcistan'ın eski cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze için başkent Tiflis'te veda töreni düzenleniyor.

Tiflis'in en büyük kilisesi olan "Kutsal Üçlü Sameba" katedraline dün getirilen Şevardnadze'nin naaşı, vatandaşlar ve ülkedeki yabancılar tarafından ziyaret ediliyor.

Halk, Gürcü askerlerin etrafında milli giysilerle nöbet tuttuğu naaşın önüne gelerek saygı duruşunda bulunuyor, Şevardnadze için dua ediyor ve mum yakıyor. Kilisede açılan taziye defterine duygularanı yazmak isteyen vatandaşlar da uzun kuyruklar oluşturuyor.

Eski cumhurbaşkanına veda töreni yarın sabah da devam edecek ve Şevardnadze'nin cenazesi, yine aynı katedralde düzenlenecek devlet töreninin ardından yaşadığı konuta getirilecek ve buranın bahçesinde defnedilecek.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Başbakan İrakli Garibaşvili ve üst düzey devlet yetkililerinin hazır bulunacakları törene, yurtdışından da çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.

Eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Esedov, Ermenistan Meclis Başkanı Galust Saakyan, Avusturya Adalet Bakanı Wolfgang Brandstetter, Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takao Makino, eski Estonya Cumhurbaşkanı Arnold Ruutel, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın katılması öngörülen törende Türkiye'yi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik temsil edecek.

- Eduard Şevardnadze

1928 yılında Gürcistan'ın Lanchkuti bölgesi Mamati köyünde bir öğretmen ailesinde doğan Şevardnadze, 1972-1985 yıllarında Gürcistan Komünist Partisi Genel Sekreteri, 1985-90 yıllarında Sovyetler Birliği (SSCB) Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi Komite üyeliği görevlerinde bulundu.

1990 yılında görevinden ve partisinden istifa eden Şevardnadze, SSCB Başkanı Mikhail Gorbaçov'un davetiyle yeniden Dışişleri Bakanlığı görevini kabul etti ancak SSCB'nin dağılmasıyla bu görevi kısa sürdü.

Daha sonra Moskova'dan ülkesine dönen Şevardnadze, ilk cumhurbaşkanı Zviad Gamsahurdia'nın devrilmesinde ve ülkedeki iç savaşın bitirilmesinde önemli rol oynadı.

1992-1995 yıllarında Gürcistan Meclis Başkanlığı görevini yürüten Şevardnadze, 1995'te cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılında yapılan seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Şevardnadze, Mihail Saakaşvili önderliğindeki muhalif güçlerin baskısıyla istifa etmek zorunda kaldı.

Şevardnadze\'nin vefatı -
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement