Şeyh Şaban-ı Veli'nin Doğduğu Yer Araştırıldı - Son Dakika
Güncel

Şeyh Şaban-ı Veli'nin Doğduğu Yer Araştırıldı

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, yaptıkları çalışmalar sonucunda Şeyh Şaban-ı Veli'nin Hanönü'de dünyaya geldiğini belirlediklerini söyledi.

14.06.2016 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, yaptıkları çalışmalar sonucunda Şeyh Şaban-ı Veli'nin Hanönü'de dünyaya geldiğini belirlediklerini söyledi.

Yakupoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeyh Şaban-ı Veli'nin doğum yerinin Taşköprü mü, yoksa Hanönü mü olduğu konusunda tartışmalar bulunduğunu, bunun üzerine bu konuda çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Yaptıkları araştırmalara sonucunda Şeyh Şaban-ı Veli'nin Hanönü doğumlu olduğunun anlaşıldığını bildiren Yakupoğlu, şunları kaydetti:

"Şeyh Şaban-ı Veli'nin nerede dünyaya geldiğine dair ihtilaflı rivayetler bulunmakta. Genel manada Kastamonu'da dünyaya geldiği konusu nettir. Özel manada ise Taşköprü ilçesinde olduğu iddiası kabul görmüştü. Ancak Taşköprü ilçesinin Gökçeağaç bucağına bağlı bir köy olan Hanönü'nün 1990 yılında ilçe olması sonucu Şeyh Şaban-ı Veli'nin doğum yeri tartışmaları da yeni bir boyut kazanmıştı. Çünkü bu zatın doğum yeri olduğu ileri sürülen Çakırçay köyü, Hanönü sınırları dahilindedir. Şeyh Şaban-ı Veli'nin doğum yerinin tespiti için hayatına dair bilgi veren kaynaklar yeniden gözden geçirildi. Taşköprü ve Hanönü ilçelerinde saha araştırmaları yapılarak, halk rivayetleri derlendi. İlgili kaynaklar ve rivayetler ele alınarak Şeyh Şaban-ı Veli'nin doğduğu muhitte değerlendirmeler yapıldı. Sonuçta Hanönü ilçesi sınırlarında doğduğu anlaşıldı."

Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Süleyman Yücel ise Türkiye'nin dört büyük evliyasından biri olarak kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli'nin doğum yerinin yapılan araştırmalar sonucunda Hanönü ilçesi olduğunun kayıtlara geçtiğini anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şeyh Şaban-ı Veli'nin Doğduğu Yer Araştırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement