Sezen Aksu'nun Özel Hayatın Gizliliğine Dair Davası - Son Dakika
Güncel

Sezen Aksu'nun Özel Hayatın Gizliliğine Dair Davası

Sezen Aksu\'nun Özel Hayatın Gizliliğine Dair Davası

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan açılan Sezen Aksu davasında, Yargıtay 12.Ceza Dairesi sanığın beraatine ilişkin kararı bozdu.

26.09.2013 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan açılan Sezen Aksu davasında, Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanığın beraatine ilişkin kararı bozdu.

Sezen Aksu'nun, 2006'da tatil yaptığı Bodrum'da izni dışında mayolu fotoğraflarını çekerek haber yapan kişi hakkında "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçundan dava açıldı. Bakırköy 24. Asliye Ceza Mahkemesi, şikayetçinin ünlü bir sanatçı olup halk tarafından ve dolayısıyla medya tarafından yaşantısının merak edildiği, sanatçıların, politikacıların ve halka mal olmuş diğer kişilerin evleri dışında görülebilecek yerlerde çekilmiş fotoğraflarının yayınlanmasının özel hayatın gizliliğini ihlal teşkil etmeyeceği gerekçeleriyle sanığın beraatine karar verdi.

Mahkeme, sanatçının fotoğrafının çekildiği tekne özel olmasına rağmen dışarıdan görülebilecek bir yerinde bulunduğu sırada fotoğrafının çekildiğini ve yayınlandığını bildirdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, özel hayat kavramının, kişinin sadece gözlerden uzak, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısı ve mahremiyetinden ibaret değil, herkesin bilmediği veya bilmemesi gereken, istenildiğinde başka kişilere açıklanabilen, tamamen kişiye özel olayları ve bilgilerin tamamını içerdiği belirtildi.

"Kamuya açık alanda bulunulması, bu alandaki her görüntü veya sesin dinlenilmesine, izlenilmesine, kaydedilmesine, sürekli ve izinsiz olarak elde bulundurulmasına rıza gösterildiği anlamına gelmez" ifadesine yer verilen kararda, kamuya açık alanda bulunulduğunda dahi, "kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık, bilinmezlik" prensibinin geçerli olduğu ifade edilerek, bir olay ya da bilginin, özel hayat kavramı kapsamına girip girmediği belirlenirken, sadece içinde bulunulan fiziki çevrenin özelliklerine bakılmaması, kişinin toplum içindeki konumu, mesleği, görevi, kamuoyu tarafından tanınıp tanınmadığı, dışa yansıyan davranışları, rıza ve öngörüleri, sosyal ilişkileri, müdahalenin derecesi gibi ölçütlerin de göz önüne alınması gerektiği bildirildi.

Bir gazetede magazin haberleri içerikli köşe hazırlayan sanık tarafından bilgisi ve izni olmadan yayımlandığı anlatılan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Kamuya mal olmuş mağdurenin, toplumun bilgilendirilmesi ve haber alma hakkı kapsamına giren özel yaşam alanına dahil olmayan, mesleki faaliyeti içerisinde de yer almayan bir konuda, ailesi ve yakın çevresiyle geçirdiği tatil hakkında, okuyucuya bilgi aktarılarak, fiziksel mahremiyetine ilişkin fotoğrafının çekilip, yayınlanmasında kamu yararı bulunmaması nedeniyle eylemi hukuka uygun kılan basının haber verme hakkı sınırlarının aşıldığı gözetilmemiştir."

Haberde yer alan "tatilinin ilk gününde Yalıçiftlikte mayo ile teknede yakalandı" ifadesinden ve bulunduğu hal ve koşullardan çekimin gizlice yapıldığı ve Aksu'nun mevcut haliyle görüntülerinin kaydedilmesi ve yayınlanmasına açıkça rıza göstermediğinin anlaşılacağı vurgulanan kararda ancak yerel mahkemenin bu durumu dikkate alınmadığına değinilerek, şunlar ifade edildi:

"Toplumun gereksiz merak duygularının tatminini yeterli görüp, özel yaşamı salt mekana indirgeyerek, kamuya mal olmuş kişilerin konutları dışında özel hayatlarının bulunmadığı sonucunu doğuracak biçimde, 'Şikayetçinin ünlü bir sanatçı olup halk tarafından ve dolayısıyla medya tarafından yaşantısının merak edildiği, sanatçıların, politikacıların ve halka mal olmuş diğer kişilerin evleri dışında görülebilecek yerlerde çekilmiş fotoğraflarının yayınlanmasının özel hayatın gizliliğini ihlal teşkil etmeyeceği, sanatçının fotoğrafının çekildiği tekne özel olmasına rağmen dışarıdan görülebilecek bir yerinde bulunduğu sırada fotoğrafının çekildiği ve yayınlandığı' şeklindeki yasal olmayan gerekçelere dayalı olarak, sanığın beraatine karar verilmesi bozmayı gerektirmiş olup, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8. Maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. Maddesi gereğince isteme uygun olarak bozulmasına, oy birliğiyle karar verildi." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sezen Aksu'nun Özel Hayatın Gizliliğine Dair Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement