Sgk Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, - Son Dakika
Yerel

Sgk Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun,

Sgk Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun,

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın açıklaması düzenleyen SGK Gaziantep il Müdür Mehmet Uzun, tek gayelerinin sosyal güvenlik bilincini oluşturmak olduğunu belirtti.

16.05.2016 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın açıklaması düzenleyen SGK Gaziantep il Müdür Mehmet Uzun, tek gayelerinin sosyal güvenlik bilincini oluşturmak olduğunu belirtti.

Bu yıl 9.su kutlanan 'Sosyal Güvenlik Haftası' bu yıl 16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Demokrasi meydanına konulan çelenk töreniyle start alan Gaziantep'teki Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları, kapsamında SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, basın açıklaması düzenledi. Tek gayelerinin sosyal güvenlik bilinci oluşturmak olduğunu anlatan Uzun, "Tek gayemiz sosyal güvenlik bilincini oluşturmak. Sosyal güvenlik bilinci vatandaşlarımızda oluştuğu zaman bizim işimiz çok daha kolay oluyor" dedi. 80 yıllarda sigorta yapmak isteyen vatandaşların kaçınıyor olduklarını vurgulayan Uzun, "Benim paramı bana ver devlete vermene gerek yok derken bu gün tam tersi part time çalışanlar bile bizi ayda 15 gün göster maaşımızdan kes diyorlar. Bu gerçekten büyük bir değişim. Dolayısıyla otokontrol yani halk bu şekilde kendi hakkını aradığı zaman bunun denetimi de bunun uygulaması da daha kolay oluyor. Tek başına bir kurumun sosyal güvenlikle alakalı özelikle kayıt dışıyla alakalı mücadele etmesi çok zor" ifadelerini kullandı. 26 Nisan 2016 tarihinde resmi gazetede bir kanun yayınlandığını belirten SGK Gaziantep İl Müdür Mehmet Uzun, "6704 sayılı kanun. Bu kanunda 25 yalını dolduranlar yani 26 Nisan tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olanların genel sağlık sigortası borçları silinecek. Yani o tarihte ama 25 yaşını doldurmuş olanlar eğer o tarihte 23 yaşında, 22 yaşında, 24 yaşında ise o yaşa kadar. Bununla ilgili merkezimiz şu anda bir hazırlık yapıyor. Program yapıyor yani bir başvuruya, her hangi bir izdihama da gerek yok. Bu şekilde borcu olan genel sağlık sigortalılarımız otomatikman GSS borçları silinecek" şeklinde konuştu. Gaziantep Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, "Genel Sağlık Sigortası borçları olanlar ve bağımsız çalışan esnaf dediğimiz 4B'liler bunlarında 30 Hazirana kadar Bakanlar Kurulu kararıyla Borcu olmalarına rağmen Devlet hastanelerine ve Devletin üniversite hastanelerine gitme imkanı var. Yani borçlu olmalarına rağmen sağlıktan faydalanabiliyorlar. Diğer bir konu, hepimizin bildiği gibi sosyal güvenlik destek pirimi, yani diğer adıyla emeklilerin maaşından kesilen daha önce yüzde 15 sonra yüzde 10'a düşmüştü bu. Nisan itibarıyla tamamen kalktı. Bu gün emekli olup ta Bağkur'a tabi bir işte çalışırsa vergi mükellefi, şirket ortağı, oda kaydı olanlar tekrar sigorta kapsamında emekli olursa olsun, memur da olsa sigortalı işçi de olsa, esnaf ta olsa emekli olduktan sonra yine 4B yani Bağkurlu olmayı gerektiren bir işte çalıştığı zaman onların maaşından bir kesinti yapılmayacak. Kayıt dışı istihdam şu an ülkemizde TÜİK'in verilerine göre, yüzde 32,37 bu tabi ilimizde de benzer şekilde rakamı benzer şekildedir. Bizde de yüzde 32 civarında kayıt dışı istidam var. kayıt dışı istihdamı hepimiz birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sgk Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement