Shell Eco-marathon'a Katılacak Araçlardan "İstanbul" Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Shell Eco-marathon'a Katılacak Araçlardan "İstanbul" Tanıtıldı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinden oluşan Ae2 Project ekibi, Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasına katılacak elektrikli araçları, "İstanbul"u tanıttı.

28.04.2015 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinden oluşan Ae2 Project ekibi, Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasına katılacak elektrikli araçları, "İstanbul"u tanıttı.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü tarihi Otağ-ı Hümayun binasında düzenlenen tanıtım programında, yeni rengi, yeni teknik özellikleri ile rakiplerine fark atmayı amaçlayan YTÜ ekibinin elektrikli aracı, yeni tasarımı ile ilk kez görücüye çıktı.

Ae2 Project ekibi, üst düzey enerji verimliliği sağlayan "İstanbul" ile mayıs ayında Hollanda'nın Rotterdam kentinde 30'uncusu düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılacak.

Verilen bilgiye göre 1 TL'lik enerji ile Edirne'den Kars'a (yaklaşık1.600 km) yol kat etmeyi hedefleyen araç, dünyanın en verimli araçları arasına girebilmek için mücadele edecek.

Tanıtım töreninde konuşan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, son 10 yıldır Türkiye'nin farklı illerinden 100'ün üzerinde takım ve 1.000'den fazla gencin Shell Eco-marathon'a katıldığını belirterek, 30 farklı ülkeden 200'ün üzerinde takımın katılacağı Shell Eco-marathon Avrupa'da bu yıl, 17 farklı üniversite ve liseden toplam 20 takımın Türkiye'yi temsil edeceğini ifade etti.

Shell Eco-marathon'a Fransa'dan sonra en fazla takımla  katılacak ülke olmanın gururunu yaşadıklarını aktaran Erdem, Shell Türkiye olarak, Türkiye'de yetişen geleceğin  mühendislerinin enerji, otomotiv teknolojileri ve enerji tasarrufu alanında elde ettikleri ve edecekleri ilerlemenin, keşfedecekleri yeniliklerin destekçisi olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Gençleri enerji üzerinde düşünmeleri ve yaratıcı çözümler geliştirmeleri için teşvik ettiklerini vurgulayan Erdem, "Bazı öğrencilerimiz, Shell Eco-marathon'da geçmişte edindikleri tecrübelerle yenilikçi projelerin doğmasına, yeni şirketlerin, yeni girişimlerin ortaya çıkmasına öncülük etti. Kimisi yurt dışında global şirketlerde çalışmaya başlayarak, ülkemizde yetişen mühendislerin dünya çapında ne kadar başarılı olabileceğini gösterdi. Shell Eco-marathon'da takımlarımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum ve başarılar diliyorum" diye konuştu.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise Türkiye'nin enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Bu kaynakları daha iyi, daha uygun nasıl kullanabiliriz, buna bakmamız lazım. Bu yarışmanın özünde de belki o var. Bu gençler, bizim geleceğimiz. Onlar belki yarın uçak üretecekler ya da ekonomiye katkı sağlayacak, milli geliri artıracak ürünler üretecekler. Bu bir başlangıç" ifadelerini kullandı.

YTÜ takımı Ae2 Project adına konuşan ekip üyesi Fatih Açıl da takım olarak elektrikle çalışan araçlarıyla "Prototip" kategorisinde yarışacaklarını belirterek, son derece yoğun bir çalışma disiplini ile ürettikleri araçları "İstanbul" un aerodinamik yapısı ve estetiği ile yepyeni bir araç tasarımına sahip olduğunu söyledi.

Toplamda 27 kilogram olan aracın hafifliği ve dayanıklılığının karbon fiber kalıp gövde kullanılarak sağlandığını anlatan Açıl, şunları kaydetti:

"Bir önceki aracımızla 1 kilovat saatlik enerji ile 437 kilometre mesafe kat etmeyi başararak Türkiye'nin en verimli elektrikli aracını yapmayı başarmıştık. Bu aracımızda yaptığımız teknik ve aerodinamik yeniliklerle bu rakamı daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız test sürüşlerinde elde ettiğimiz verilere göre, yaklaşık 1 TL'lik enerji ile 1.600 kilometre mesafe kat etmeyi hedefliyoruz"

Açılış konuşmalarının ardından YTÜ Ae2 Project ekibinin yeni aracı İstanbul'un üzerindeki örtü, Mehter Takımı'nın seslendirdiği "Hücum Marşı" eşliğinde kaldırıldı.

"İstanbul" teknoloji ve tasarımı ile fark atmayı hedefliyor

Yapımı yaklaşık 1 yıl süren ve azimli bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkarılan yeni araçta, güvenlik önlemleri de had safhaya çıkarıldı. Binlerce dolarlık otomobillerde bulunan otomatik fren sisteminin (ESP) yanı sıra güvenli sürüş için geliştirilmiş araç pilotuna yardımcı olan "dikiz uyarı sistemi (PWS)" de yeni araçta yer aldı.

Tüm bunların yanında araçta kablosuz veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi de bulunuyor. Telemetri sistemi hareket halindeki araçtan araç hızı, motor sıcaklığı, yol eğimi, motor üzerine düşen akım ve gerilim gibi bilgilerin sensörler aracılığıyla ölçümlenip hem araç içindeki ekrana, hem de kablosuz haberleşme cihazları aracılığıyla padok alanında bekleyen ekip bilgisayarlarına aktarılmasını sağlıyor.

Bu sistem sayesinde yarış esnasında olası bir ters durumda ya da pilotun yaşayabileceği bir sorunun neticesinde aracın uzaktan kontrolü sağlanarak muhtemel aksaklık ve arızaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

YTÜ öğrencileri tarafından hazırlanan araç bu özellikleri ile Eco-marathon yarışmasının yanı sıra güvenlik, iletişim ve tasarım alanlarında ödülü hedefliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Shell Eco-marathon'a Katılacak Araçlardan 'İstanbul' Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement