Şiddetsizliği Kısa Film ve Poster Tasarlayarak Anlattılar - Son Dakika
Güncel

Şiddetsizliği Kısa Film ve Poster Tasarlayarak Anlattılar

Şiddetsizliği Kısa Film ve Poster Tasarlayarak Anlattılar

Oluşturulan yeni bir proje ile 4 bini aşkın öğrenci "şiddetsiz iletişim" temasını yaptıkları kısa filmler ve tasarladıkları posterlerle anlattı.

27.09.2013 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oluşturulan yeni bir proje ile 4 bini aşkın öğrenci "şiddetsiz iletişim" temasını yaptıkları kısa filmler ve tasarladıkları posterlerle anlattı.

Genç Hayat Vakfı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle, "Gençler İşbaşında: Eşitlik İçeride, Şiddet Dışarıda" projesini hayata geçirdi. Projede 4200 lise öğrencisi, öğretmenleri, üniversite öğrencileri, ödüllü yönetmenler, senaristler ve akademisyenlerle birlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Şiddetsiz İletişim konularında kısa film ve posterler tasarladılar

Türkiye'de 11-18 yaş grubu gençlerin hayata hazırlanmaları sürecinde onlara destek olmak için 2008'den beri çalışmalarını artırarak sürdüren, gençlere kendilerini ifade etme kanalları açıp, gençlerin hayata aktif katılımlarını destekleyen Genç Hayat Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetsiz iletişim konularına dikkat çekmek için "Eşitlik İçeride, Şiddet Dışarıda" projesini hayata geçirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'ndeki Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe liseli gençler yoğun ilgi gösterdi. Öğrencilerin tasarladığı poster ve filmlerin sergilendiği etkinlikteki panellerde "toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetsiz iletişim" konuları tartışıldı. Panellerde; Prof. Dr. Yankı Yazgan, Doç. Dr. Kenan Çayır, Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara, Doç. Dr. Demet Lüküslü ve Armin Torbecke gençler ile görüşlerini paylaşarak, gençlerin sorularını yanıtladılar.

"Eşitlik İçeride, Şiddet Dışarıda" konferansında gençlerin proje kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmalar sergilendi. Konferansa; Genç Hayat Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Osman Çakır, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Selim Çelenk'in yanı sıra gençlik ve şiddet alanında önemli çalışmalar imza atan Prof.Dr.Yankı Yazgan da katıldı.

4200 LİSELİ ÖĞRENCİ VE 100 ÖĞRETMEN KATILDI

Genç Hayat Vakfı'nın "Gençler İş Başında; Eşitlik içeride, ŞiddetDışarıda" isimli projesi kapsamında İstanbul'un 10 ilçesinden ( Bayrampaşa, Beyoğlu, Esenler, Fatih, Kağıthane, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Sultangazi) seçilen 27 liseden; 100 öğretmen, 4200 öğrenci ve İstanbul genelinden 60 gönüllü üniversite öğrencisi, "toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış dili"başlığı altında, kısa film çekimi ve poster hazırlama konularında Genç Hayat Vakfı tarafından düzenlenen eğitimlere katıldılar.

ÜNLÜ EĞİTİMCİLERE PLAKET VERİLDİ…

Türk sinemasının ödüllü yapımcı ve yönetmenlerinden Osman Sınav, senarist Tangül Sınav, genç kuşakyönetmenlerden İpek Tiryaki ve sanat yönetmeni Reza Hemmatirad gibi uzman eğitmenler gençlere "Doğru Hayal Kurma, Hikayelerin GerçekHale Gelmesini Tasarlama", "Bir Film Nasıl Çekilir: Oyuncu Bulma, Mekan Bulma, Ekip Kurma", "Kamera Kullanımının Anlatımı", "Poster Hazırlama" ve "Liseli Gençlerle Çalışma" konularında eğitimler verdiler.Eğitimlerini tamamlayan üniversiteli gençler liseli gençlerle birlikte 1,5 ay boyunca çalışarak projelerini tamamladılar.Proje boyunca İstanbul'daki öğrenciler sahada uygulamalı çalışmalar yaparak, sosyal çevreleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile birebir iletişime geçerek, geniş kapsamlı bir sosyal etkileşim ağının içine girdiler.

10 BİN KİŞİYE ULAŞTI

Gençler proje içinde yaşadıkları deneyimleri, çektikleri kısa filmler ve hazırladıkları posterleri 25 Eylül' de gerçekleştirilen konferansta sergilediler. Genç Hayat Vakfı'nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu,"Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve şiddetsiz iletişimin olduğu bir dünya sizce nasıl olurdu? Gençlerle çalışmaya başladığımızda onlara da bu soruyu sorduk. Cevapları senaryolaştırmalarını ve kısa filmler, posterlerle bizlere aktarmalarını bekledik. Gördük ki, gençler için kolay olan önce şiddeti anlatmak, sonra "şiddet olmasın" demek. Gördük ki, şiddetsizliği düşünemediler. O zaman, bu düşünce yapısının nedenlerine bakmamız gerektiğine karar verdik. Hayatımızda çoğunlukla bir negatifin üzerinden pozitife gitme çabası içerisindeyiz. Doğrudan pozitifi, olumluyu, güzeli düşünmeye ve aktarmaya alışık değiliz. Aldıkları eğitimlerden sonra gençler şunu bize gösterdiler: Her şey farketmek, doğru bilgiyi içselleştirmek ve bunu paylaşmakla ilgili. Şiddetsiz bir hayat da var yeryüzünde. Şiddetsizliğin yaşanması için önce şiddetin yaşanması gerekmiyor. Herkesin bir arada olduğu, üretebildiği bir hayatın da olduğunu ve bunu bizim de yaşayabileceğimizi farkedebiliriz. Tıpkı bu projede gençlerin yaşadığı süreç gibi" dedi.

Zapsu, projenin gençlerle birlikte 10 bin faydalanıcıya ulaştığını ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün projede yer almasının model oluşturmak ve sürdürülebilir olması açısından önemli bir adım teşkil ettiğini belirtti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şiddetsizliği Kısa Film ve Poster Tasarlayarak Anlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement