Şifa, Karaciğer Nakline Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Şifa, Karaciğer Nakline Başlıyor

Şifa, karaciğer transplantasyon cerrahları Doç. Dr. Onur Yaprak ve Op. Dr. Necdet Güler'i de transfer ederek nakil ekibini güçlendirdi.

09.02.2015 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şifa Üniversitesi Hastanesi, organ naklinde yeni bir adım atarak Karaciğer Nakil Merkezi'ni hayata geçirdi.

Sağlık hizmetlerindeki 36 yıllık tecrübesiyle yılda yaklaşık 1,5 milyon hasta tedavi eden Şifa Üniversitesi Hastanesi, organ naklinde yeni bir gelişmeye imza attı. Bundan 2 yıl önce kurduğu Böbrek Nakil Merkezi ile bugüne kadar yüzlerce hastaya böbrek naklini başarıyla gerçekleştiren Şifa, bu merkeziyle birlikte karaciğer nakli de yapabilen Türkiye'deki sayılı hastaneler arasında yerini aldı.

Karaciğer Nakil Merkezi'nin kuruluşu ile ilgili bilgiler veren Şifa Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Doç. Dr. Faik Fevzi Okur, "Her sağlık grubunun ya da merkezin altından kalkamayacağı bu zor alanda üzerimize görev düşüyordu. Çünkü Şifa; tecrübesi, donanımı, hekim ve teknik personel alt yapısı ile Türkiye'de bu işi en iyi yapabilecek merkezlerden biridir. Bu misyonla çalışmalarımızı başlattık. Alt yapımızı hazırladık ve Sağlık Bakanlığı'ndan karaciğer nakil merkezimizin ruhsatını aldık. Ardından; karaciğer naklindeki başarıları ile tanıdığımız Karaciğer Transplantasyon Cerrahları Doç. Dr. Onur Yaprak ve Op. Dr. Necdet Güler'i transfer ederek, nakil ekibimizi güçlendirdik. Karaciğer nakil merkezimiz, önümüzdeki günlerde ilk nakillerini yapmaya başlayacak. Bu merkezimiz, aynı zamanda kompleks karaciğer ve safra yolları cerrahisinde de ülke ve bölge insanımızın hizmetinde olacak"diye konuştu.

Doç. Dr. Okur, Karaciğer Nakil Merkezi'nin Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yeni binasında hizmet vereceğini de sözlerine ekledi.

BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU

Bugüne kadar bine yakın karaciğer nakli gerçekleştiren ve Amerikalı doktorlara dahi bu alanda eğitim veren İstanbul'daki bir merkezden transfer edilen Karaciğer Transplantasyon Cerrahı Doç. Dr. Onur Yaprak ise ülkemizde karaciğer nakillerinin sayılı merkezlerde yapılabildiğine işaret etti. Doç. Dr. Yaprak, "Şifa Üniversitesi Hastaneleri'nin karaciğer nakil merkezi kurması; nakil bekleyen binlerce hasta için bir umut ışığı olmuştur. Karaciğer nakli zor bir konudur ve Şifa gibi tecrübesi, donanımı ve alt yapısı yeterli grupların bu konuda görev alması bizim de arzu ettiğimiz şeydir. Çünkü bu tür operasyonlar, cerrahından hemşiresine kadar küçük bir sağlık ordusu ile yapılabiliyor" dedi.

BÖLÜNEN KARACİĞER ÜÇ AYDA KENDİNİ TAMAMLIYOR

Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle ülkemizde karaciğer nakillerinin daha çok canlı vericiden gerçekleştiğini anlatan Doç. Dr. Yaprak, "İdeal olan organın kadavradan alınmasıdır. Çünkü çürüyecek bir organı alıp onunla bir insana hayat sağlamak mümkünken; organ bağışı çok düşük düzeylerde kaldığından zorunlu olarak sağlıklı olan bir insanın karaciğerinin yarısını alıp, başkasına naklediyorsunuz. Ancak karaciğerde şu avantajımız var; bölünüp bir parçası başka birine nakledildiğinde, verici ve alıcı tarafındaki her iki parça da 3 ila 6 ay içinde kendini tamamlayarak, birer tam karaciğere dönüşüyor. Karaciğer bu özelliğe sahip tek organdır" bilgisini verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şifa, Karaciğer Nakline Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'
    11:18 Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde şerit dışından giderek araçları geçen motorlu kuryeyi durduran polis, kuryeyi otomobil sürücüleri ve trafik hakkında uyardı. Polis ile motokurye arasındaki diyalog kask kamerasına yansıdı. Polis, kuryeye 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma' dedi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement