Şifa Kaynağı Pekmezhane Vatandaşların Hizmetine Sunuldu - Son Dakika
Güncel

Şifa Kaynağı Pekmezhane Vatandaşların Hizmetine Sunuldu

Balıkesir'in Sındırgı Belediyesi Kırsal Mahallelerdeki hizmetlerine ara vermeden devam ediyor.

30.09.2015 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sındırgı Belediyesi Kırsal Mahallelerde Hizmetlerine Ara Vermeden Devam Ediyor

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.

Sındırgı'ya bağlı Düğüncüler Mahallesi sakinlerinin Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'tan talep ettikleri 'Pekmez hane' yapımı sona ererek mahalle sakinlerinin hizmetine sunuldu. Mahalle sakinleri yıllardır pekmezlerini eski bir yapıda kaynatırken Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın mahalle ziyaretlerinde gündeme gelmişti. Başkan Yavaş, mahalle sakinlerinin taleplerini en kısa sürede yerine getirerek verdiği sözü yerine getirdi. Mahalle sakinleri bu yıl pekmezlerini Belediye tarafından yapılan pekmez hanede kaynattılar.

Düğüncüler mahalle sakinleri bağlarında topladıkları üzümlerin önce şırası çıkarılıyor, daha sonra pekmez hanede büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Ayaklara çizmeler giyilerek çiğnenen üzümlerin şıraları çıkartılıyor. Daha sonra pekmez hanede yakılan ateş üzerine büyük kazanlar yerleştiriliyor ve kaynatılarak pekmez elde ediliyor.

Pekmezin nasıl elde edildiği konusunda bilgi de veren Rıfat Oruç, "Köyümüzün verimli üzüm bağları var. Bu mevsimde bağ bozumu yapıyoruz, topladığımız üzümleri pekmez haneye taşıyarak önce çiğneyerek şıralarını çıkarıyoruz. Bu şırayı kazanlarda topluyoruz. Toplanan şırayı akşamdan çalma denilen olayla, kireç ve özel toprağı ile çalıp daha sonra alta çöken çökeltiyi atıp üzerindeki berrak şırayı alıyoruz ve daha sonra kazanlara alarak yakılan ateşler üzerine büyük pekmez kazanlarında kaynatarak pekmez elde ediyoruz" dedi. Düğüncüler mahalle sakinleri Sındırgı Belediyesi tarafından eski pekmez hane yıkılarak yenisinin yapılmasından dolayı Başkan Yavaş'a çok teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şifa Kaynağı Pekmezhane Vatandaşların Hizmetine Sunuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement