Sigaradan Ölen 6 Milyon Kişinin 600 Bini Pasif İçici - Son Dakika
Güncel

Sigaradan Ölen 6 Milyon Kişinin 600 Bini Pasif İçici

Sigaradan Ölen 6 Milyon Kişinin 600 Bini Pasif İçici

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nden Uzm. Dr. Seyhan Dülger, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin pasif sigara içiciliğine bağlı olduğunu belirtti.

09.02.2014 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nden Uzm. Dr. Seyhan Dülger, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin pasif sigara içiciliğine bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye'de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu. Türkiye'deki erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içiyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3'üncü, dünya ülkeleri arasında 7'nci sırada yer alıyor. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu nedenle sigara karşıtı mücadelenin önemi her geçen gün artıyor. Dülger, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle, sigara kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu hatırlattı. Sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanı beklenenden önce ölümüne yol açtığını belirten Dülger, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin pasif sigara içiciliğine bağlı olduğunu vurguladı. Dülger, bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısının yılda 7 milyon, yeni vaka sayısının ise 11 milyon olduğunu kaydetti.

-"250 MİLYON İNSAN KANSERLE YAŞIYOR"-

25 milyon insanın kanserle yaşadığını vurgulayan Dülger, "Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

-"ÖLÜM RİSKİ İÇMEYENLERE GÖRE 40 KAT FAZLA"-

Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğunu vurgulayan Dülger, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçek olduğunu ifade etti. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazla olduğunu kaydeden Dülger, pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1.2 kat daha fazla olduğunun dile getirdi.

-"KALP KRİZİ RİSKİNİ 10 KAT ARTIRIR"-

Sigaranın kalp krizi riskini 10 kat artırdığının altını çizen Dülger, kan dolaşımını ve damar yapısını bozduğundan felç ve beyin damar hastalıkları riskinin arttırdığını kaydetti. Bacaklarda gangrene sebep olduğunu vurgulayan Dülger şunları kaydetti:

"Sigara içen kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullananlarda kalp krizi ve akciğer embolisi riski artar. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Ülser riski artar, iyileşme gecikir. Ciltte kuruma, erken yaşlanma meydana gelir. Sedef hastalığının ortaya çıkması kolaylaşır. Gözde katarakt oluşumu, makula dejenerasyonu riski artar. Kemik erimesi sigara içenlerde daha çabuk olur."

-"ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE"-

Her yıl sigara içmediği halde pasif sigara içiciliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 1 milyon olduğunu ifade eden Dülger "Sigara özellikle bebek ve çocukları çok olumsuz etkilemektedir. Sigara dumanı, pasif içici durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Yapılan araştırmalar, çok az sigara dumanına maruz kalan bebek ve çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiğini gösteriyor" dedi.

-"KOKU ALMA VE CİNSEL YAŞAM DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR"-

Sigara içenlerde koku ve tat duyularının da bozulduğunu vurgulayan Dülger, sigara yalnızca insan ömrünü kısaltmadığını, yaşanan yılların da kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Dülger "2013'te İtalya'da yapılan bir çalışmada ise genç erkeklerde koku testi eşik değeri ile cinsel istek arasındaki birlikteliğe dikkat çekilmişti. Biz de hastanemiz Kulak Burun Boğaz ve Üroloji Klinikleri ile birlikte hastalarımızın sigara içerken ve bıraktıktan sonraki koku duyuları ve cinsel disfonksiyonlarını değerlendirerek halen bir çalışma yürütmekteyiz" dedi. Dülger sigarayı bırakmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

"Sigarayı bırakmaya hazır olun: Kesin bir bırakma zamanı belirleyin. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Sigarayı bırakma girişimlerinizi hatırlayın, böylece nelerin işe yaradığını, nelerin boş girişimler olduğunu gözden geçirin.

Çevrenizden yardım ve destek isteyin: Çevrenize sigarayı bırakmak istediğinizi ve size bu konuda yardımcı olmalarını rica edin. Çevrenizde sigara içilmemesine dikkat edilmesini isteyin.

Yeni davranışlar geliştirin: Dikkatinizi sigara içme isteğinden başka konulara çekmeye çalışın. İlk defa sigarayı bırakıyor iseniz günlük rutin davranışlarınızı değiştirin, işe, okula başka yollardan gidin, yaptığınız rutin işleri başka şekillerde yapmaya çalışın. Bol su veya kilo aldırmayan başka sıvılar için.

Doktora başvurun: Doktorunuzun önerdiği destek niteliğindeki ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak ilaçları kendi başınıza karar verip almayın.

Risklere dikkat edin: Kendinizi, sigara içmeyi bırakmanın zorluklarına ve kimi zaman da yeniden başlama riskine karşı hazırlayın."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sigaradan Ölen 6 Milyon Kişinin 600 Bini Pasif İçici - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement