Sigarayı Bırakmada Teşvik Edici Kampanya Önerisi - Son Dakika
Güncel

Sigarayı Bırakmada Teşvik Edici Kampanya Önerisi

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (SSDER) Genel Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de 25 yaş üstü tiryakilerin sigara bırakmasına yönelik teşvik edici, önemli gündem oluşturacak kampanyaların başlatılması gerektiğini bildirdi.

09.02.2016 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (SSDER) Genel Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de 25 yaş üstü tiryakilerin sigara bırakmasına yönelik teşvik edici, önemli gündem oluşturacak kampanyaların başlatılması gerektiğini bildirdi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması amacıyla son yıllarda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Tütün Kontrol Yasasının uygulamaya konulduğu 2009 yılına kadar yıllık 5,3 milyar paket sigara tüketildiğini vurgulayan Aydın, "Bu yılı takip eden yıldan itibaren tüketimde ciddi oranda azalma görüldü. Son dört yılda artış hızı yavaşladı. 2009'da 5,35 milyar, 2010'da 4,65, 2011'de 4,55, 2012'de 4,95, 2013'te 4,55, 2014'te ise 4,77 milyar paket sigara tüketildi" diye konuştu.

Sigara tüketimi azalsa da tüketime harcanan paranın, her geçen gün katlanarak arttığına dikkati çeken Aydın, "Sigaraya 2009'da 20,4 milyar, 2010'da 24, 2011'de 24,5, 2012'de 30,5, 2013'te 32,6, 2014'te 34,6 milyar lira harcandı. Kaçak sigara satışı da inanılması güç miktarda artmaktadır. Bu kaçakçılık organizasyonunun önlenmesi için ulusal planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı lokanta, kafeterya ve benzeri yerlerde yasalar ihlal ediliyor. Buna yönelik daha da ciddi tedbirlerin alınması gerekir. Yine işletmelerin açık alanlarında tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan sağlık uyarıları yapılmalıdır. Bu konuda afişler hazırlanıp yeterli sayıda dağıtılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Çocuk ve gençler için bilinçlendirici programlar yapılmalı"

Mustafa Aydın, bu tür zararlı alışkanlıkların azaltılması için şu önerilerde bulundu:

"Öncelikle, çocuk ve gençlerin sigaraya asla başlamamasına yönelik bilinçlendirici programların, okul öncesinden başlayıp tüm ilk, orta ve lise eğitimi süresince devam etmelidir. Özellikle 25 yaş üstü tiryakilerin sigara bırakmasına yönelik teşvik edici, ülkemizde önemli gündem oluşturacak kampanyaların başlatılıp sürdürülmesine ihtiyaç vardır. Örneğin, sigara içmeyen öğretmenlere, ev ve otomobil sahibi olma fırsatı verilmesi kampanyası. Çocuk ve gençlerimizin sigaraya başlamasında önemli bir etken de yetişkinlerin sigara içmesi. Öğretmenlerimizin bir an önce bu bağımlılıktan kurtulması gerekiyor."

Bu konunun derneğin stratejik planı dahilinde olduğunu aktaran Aydın, bu kapsamda 2004'te 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun bugünkü haline gelmesi için önerdikleri "Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçesine yeterli ödenek konulur" hükmünün 2008'de yasalaştığını söyledi.

"Sigarayı bırakmada teşvik edici kampanyalar yapılsın"

Aydın, bu bütçeyle "bırak kazan" diye tanımlanan kampanyalarla her 6 ayda bir sigara içmeyen öğretmenlere, çekilişle bir yılda 30 ev verilebileceğine işaret ederek, "Yine il bazında nüfusa göre dağıtılıp yılda 300 otomobil dağıtılması ve bunun en az 10 yıl tekrarlanması... Bu şekilde en az yüzde 80 oranında sigara bağımlısı öğretmenimizin bağımlılıktan kurtulmasını teşvik edeceğimize inanıyoruz. Bunun yıllık bütçeye yükü, yaklaşık 15 milyon TL'dir. Sağlık harcamaları tasarrufu bile bunu kat be kat karşılar. Bu, sigarasız nesiller için hiçbir şey değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Üzerinde marka olmayan, sadece numarayla satılan sigara paketlerinin Türkiye'de de uygulanmasını istediklerini vurgulayan Aydın, "Bu öneriyi bizler yapmış olmamıza rağmen ilk uygulayan ülke, 2012'de Avustralya oldu. Ülkemizin de vakit geçirmeden bu uygulamaya bazı Avrupa ülkeleriyle birlikte başlaması için elimizden gelen çabayı harcamaya kararlıyız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sigarayı Bırakmada Teşvik Edici Kampanya Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement