Açlık Sınırı Aştı! Poşetteki Pilavları Yiyen Çocukların Hali Görenleri Ağlattı - Son Dakika
Güncel

Açlık Sınırı Aştı! Poşetteki Pilavları Yiyen Çocukların Hali Görenleri Ağlattı

Halep'ten kaçıp sınıra dayananların sayısı 35 bini buldu. Yardım kuruluşlarından gönderilen poşetlerdeki pilavları yiyen çocukların hali görenleri ağlattı.

07.02.2016 08:28  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azez'deki Babusselam kampındaki sığınmacıların durumu dramın da ötesinde. Poşetlerdeki pilavları yiyen çocukların hali görenleri hüzne boğdu.

HAYIRSEVERLERE ÇAĞRI

Suriye'de rejim güçlerinin Halep'i ablukaya alınmasının ardından Türkiye sınırına akın eden binlerce kişi sınırın karşı tarafında kurulan kamplara yerleştirilirken bir taraftan da açlık tehlikesi ile mücadele ediliyor. Kilis Valisi Süleyman Tapsız da 30-35 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini ve Azez'de kurulan kamplara yerleştirildiğini açıkladı. Tapsız, kamplarda kalan Suriyelilerin her türlü taleplerinin Kilis'ten karşılandığını, şu anda kahvaltı kumanyası ile ilgili ihtiyaç bulunduğunu belirterek hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.

BABUSSELAM KAMPI

Hava ve kara saldırılarında evlerini kaybeden Suriyeliler, yağmur çamur demeden Türkiye'ye doğru yola koyuldu. Rus ve rejime bağlı savaş uçaklarının havadan, karadan da rejimin yanı sıra, Suriye ordusu, İran askerlerinden oluşan birliklerin saldırılarına maruz kalan binlerce sivil Halep ve Azez bölgesinden Türkiye sınırına doğru umut yolculuğuna çıktı. Yanlarına aldıkları birkaç eşyayla yola çıkan Suriyeliler tehlikeli ve uzun süren göç yolunda kaderleri ile baş başa kaldı.

Ablukaya alınan Halep ve kırsalından kaçan on binlerce aileden Kilis sınırına ulaşmayı başaranlar Suriye tarafındaki Babusselam kampına yerleştiriliyor.

ÇOCUK SAVAŞÇILAR

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'ne göre, savaşın başladığı günden bugüne 250 bin kişi hayatını kaybederken alanda yetişkin savaşçı bulamayan muhalifler artık çocukları silahlandırıyor.

Rejim muhaliflerinden ÖSO bünyesinde savaşan 17 yaşındaki Eyhem Abdullah, 16 yaşındaki Selahattin Cundi ve 24 yaşındaki Hüseyin İbrahim, Milliyet'e "Hepimiz ailesinden en az bir kişiyi savaşa kurban verdi. Ailelerimizde yetişkinler çerez gibi öldü. Bizim ailede son kalanlar bizleriz. Babalarımız öldü, evlerimizde büyük ağabeylerimizde bu savaşta öldü. Şimdi sıra bizde, Esad'a karşı ya namusunuzu koruyacağız ya da öleceğiz." diyor.

TORUNUYLA KAÇTI

Aile fertlerinden bazılarını savaşta kaybedince kalanların bir çoğunun Türkiye'deki kamplara yerleştiğini anlatan 65 yaşındaki Salih Osman da, 7 aylık torunu Hayriye ile Türkiye'ye geçmek istediğini ancak kapı kapalı olduğu için geçemediğinden dert yanıyor.

Azez'den geldiğini ve orada taş üstünde taş kalmadığını ifade eden Salih Osman "Her gün başımıza bomba yağıyor. Dükkanlar, yardım kuruluşları kapandı. Ben evimi yurdumu çok sevdiğim için babasını savaşta kaybeden yetim torunum Hayriye'yle kalıyordum. Ama artık bu şartlarda orada kalmamız imkansız. Şu meleğin fotoğrafını çekin, Esad görsün, Rusya görsün. Gökten yağdırdıkları bombaların kimleri öldürdüğünü görsün. Torunum ölmesin diye Türkiye'deki kamplara gelmeye razı oldum ama şimdi içeri almıyorlar. İnşallah başımıza bir kötülük gelmeden kamplara geçebiliriz." diyor.

İKİ BİN TÜRKMEN GÜVEÇÇİ'DE

Esed güçleri ve Rusya'nın Türkmendağı'na düzenlediği saldırılardan kaçıp Hatay'ın Yayladağı sınırına gelen yaklaşık 2 bin Türkmen, Güveççi Mahallesi'ndeki kampa alındı. Yayladağı sınırındaki Arfalı'ya kadar gelerek Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan ve Yayladağı'ndaki yakınlarının yanına yerleşen Bayırbucak Türkmenlerinin, afad tarafından sınır bölgesine kurulan çadır kente alınmasına devam ediliyor. Çadır kurma faaliyetlerinin devam ettiği kampta hazır olan çadırlara 600'e yakın aile yerleştirildi.

POŞETTEKİ PİLAVI YEDİLER

Halep'ten iki gün önce yola çıkan aileler kilometrelerce yürüyüp ulaştıkları kampta, yardım kuruluşları tarafından dağıtılan poşetteki yemeği elleri ile yiyor. Türkiye'deki yardım kuruluşları tarafından kampa günlük 50 bin kişiye yemek yardımı yapıldığını belirten AFAD yetkilileri "Bu sadece bizim ulaşıp gıda yardımı yapabildiğimiz ailelerden bazıları. Savaşın yoğun geçtiği bölgelerdeki insanlara da yardım etmenin hesaplarını yapıyoruz" diye konuştu.

BAKAN: TEDBİR ALINDI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Suriye'den yeni gelecek göç ile ilgili tedbirlerin alındığını belirterek, "Oradan ciddi anlamada yeni bir göç dalgası oldu. Biz sınır kapılarımızda gerekli güvenlik tedbirlerini aldık. Bizim kontrolümüz altında. Hemen sınıra yakın yerlerde kamp bölgeleri oluşturarak gelen Suriyeli kardeşlerimizi orada o bölgelerde çadırlarda konaklatarak gerekli yardımları yapmayı düşünüyoruz. Sınırlarımızdan bir miktar Suriyeli'nin girmesi normal. Bununla ilgili tedbirlerimiz var. İnşallah Suriye'deki Rusya'nın bu yanlış politikası kısa zamanda son bulur. Suriye'deki huzursuzluk sona erer." dedi.

"70 BİN KİŞİ GELEBİLİR"

Öncüpınar Sınır Kapısı önünde soruları yanıtlayan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, evlerini terk eden 10 bin civarında insanın ilk gün sınıra geldiğini son 48 saatte sayının 30-35 bini bulduğunu söyledi. Tapsız, hava saldırılarının devam etmesi halinde en az 70 bin insanın gelebileceğini vurguladı.

Son 3 yıl içinde Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı ve çevresinde sekiz kamp kurulduğunu, son gelişmeler üzerine 9. kampın faaliyete girdiğini belirten Tapsız, böylece çatışmalardan kaçanların kendi ülke topraklarında, Türkiye sınırına yakın noktada kalmalarına olanak sağlandığını dile getirdi. (Kaynak: Milliyet)

Açlık Sınırı Aştı! Poşetteki Pilavları Yiyen Çocukların Hali Görenleri Ağlattı

Son Dakika Güncel Açlık Sınırı Aştı! Poşetteki Pilavları Yiyen Çocukların Hali Görenleri Ağlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (48)

  • Aaaaa: Bi donumuz kaldı Onu da. Verelim. 13 22 Yanıtla
  • hulusi: Dayyib amcaları açsın 1000 odalı sarayını. Getiren o ise bakan da o olmalı. Millet mecbur değil kendi cebinde para yokken bir de onlara bakmaya ! 17 14 Yanıtla
  • duru 07: Halimize binlerce şükürler olsun yarabbim para verin demiyorum ama yemek evde giymediginiz çorap bile olsa yardım edelim insanın kiblesi vijdani olursa gunahtan da uzak oluruz ve mazluma yardım ederiz 26 3 Yanıtla
  • OBJEKTİF: BİRİNCİ SORUMLU ESAD İKİNCİ SORUMLU İSE RTEDİR ALLAH MAZLUMUN AHINI MİSLİYLE SORSUN İNŞALLAH 18 11 Yanıtla
  • Aaaaa: Besle kargayı oysun gözünü. 7 20 Yanıtla
  • Al 1: Bunların yemek yeme şekli bu kimi kandırıyorsunuz 11 14 Yanıtla
  • TURKUAZ: EY PKK LILAR EY ESAT EY ZULUM KARLAR YETER ERTIK DÜNYAMIZI KİRLETTİNİZ YETER ARTIK ÇOCUKLARI YETİM BIRAKLTINIZ DESTEK OLAN BUNLARA BU ZULÜME ORTAKTIR 20 5 Yanıtla
  • sefa: Konu nasıl yedigi değil ne kadar ac olduğu 16 3
  • Tim1606: Bir gün aynı duruma düşersen kimseden yardım bekleme olurmu. Tayyip düşmanlığı vicdanınızıda öldürmüş. 0 4
  • zeybep: Ac olduğunu anlatiyor kafa yokki sende şeytana calisiyor 2 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement