Sihirli Kare Formülü "Matematiği Sevdiren Adam"A Ödül Getirdi - Son Dakika
Güncel

Sihirli Kare Formülü "Matematiği Sevdiren Adam"A Ödül Getirdi

Iğdır'da görev yapan ve bölge halkınca "Matematiği sevdiren adam" olarak tanınan öğretmen Hasan Kıraç, "Sihirli Kare" formülünün tespit edilemeyen yeni bir yolunu bularak büyük bir başarıya imza attı.

27.11.2016 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'da görev yapan ve bölge halkınca "Matematiği sevdiren adam" olarak tanınan öğretmen Hasan Kıraç, "Sihirli Kare" formülünün tespit edilemeyen yeni bir yolunu bularak büyük bir başarıya imza attı. Kıraç, "Sayıların Büyülü Gösterisi" adını verdiği çalışmasıyla Milli Eğitim Bakanlığının açtığı yarışmada ödül kazandı.

Iğdır kent merkezindeki Şehit Öğretmen Şevki Akgün Ortaokulu'nda görev yapan matematik öğretmeni Hasan Kıraç, tarih boyunca fal, astronomi, felsefi yorumlama, doğa olayları ve insan davranışları başta olmak üzere birçok alanda kullanılan "Sihirli Kare" formülünün tespit edilemeyen yeni bir yolunu buldu. Bu çalışmasıyla Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Yarışması"nda ödüle layık görülen Kıraç, bir kez daha Iğdırlıların sevgisini kazandı.

Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıraç'ın önceki yıllarda matematikteki başka bir başarısı dolayısıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ödüllendirildiğini, başarılı öğretmenin son olarak da bu ödül sayesinde Iğdır'ın ve Türkiye'nin göğsünü kabarttığını söyledi.

Kıraç'ın bulduğu formülün, dünya matematiğine yol göstereceğini savunan Cırıt, "Hasan hoca, matematiği öğrenciye sevdirmenin peşinde ve elinden gelen gayreti gösteriyor. Çeşitli projeler üretiyor, o ürettikçe bizler de maddi ve manevi yönden destek olmaya çalışıyoruz." dedi.

Milli eğitim camiası olarak Kıraç'ın arkasında durduklarını ve gereken her türlü desteği sağlayacaklarını belirten Cırıt, "Yapmış olduğu projenin adı 'Sayıların Muhteşem Gösterisi', eğitim ve öğretimde yenilikçilik ödülüne layık görüldü. Önümüzdeki hafta içi bakanlığımız tarafından kendisi ödüllendirilecek. Biz Hasan Kıraç hocanın bu başarısından dolayı mutluyuz. İlimize böylesine bir başarı getirmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Cırıt, Kıraç'ın tespit ettiği formülün daha önce matematikçilerce bulunamadığını ve kısa sürede patentinin alınması için çalışma yapacaklarını bildirdi.

-"Bulunamayan formülü tespit ettik, üzerine yoğunlaştık ve bulduk"

Meslektaşları ve öğrencileri arasında "Matematiği sevdiren adam" diye anılan Matematik Öğretmeni Hasan Kıraç ise aylar süren çalışmaları sonucu "Sayıların Büyülü Gösterisi" adını verdiği formülü geliştirdiğini söyledi.

Kıraç, "Sihirli Kareler birçok bilim adamı ve matematikçinin bilimsel çalışmalarla üzerinde durduğu, çok merak edilen bir çalışma. Birçok çeşidi var. Biz yarısı tek olan çift dereceli sihirli kareyle ilgili TÜBİTAK dergilerinde, hocalarımızın yazılarında, bilimsel yazılarda yapılmamış bir çalışmayı fark ettik. Bunun üzerine yoğunlaşarak bulunamamış denilen bir yöntemi bulduk ve geliştirdik." dedi.

-"Sadece Türkiye değil dünya matematiği için bir kazanım"

Şehit Öğretmen Şevki Akgün Ortaokulu Müdürü Erkan Çiğdem de Kıraç'ın bulduğu formülün gelecek nesiller için yapılmış bir buluş olduğunu, tarih boyunca birçok matematikçi tarafından kullanılacağını belirtti.

Kıraç gibi öğretmenlere sahip çıkılması ve destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Çiğdem, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hasan hocamız sayesinde okulumuz geçen yıl matematik başarısında Türkiye üçüncüsü oldu, matematikte Iğdır'ı temsil ettik. Hasan hoca bu yıl da bir proje hazırladı ve gerçekten takdire şayan bir projeyle, birçok matematik profesörünün üzerinde çalışmasına rağmen genel bir formülü olmadığını dile getirdikleri bir alanda matematik dalına, sadece Türkiye değil dünyada bir kazanım elde etti."

Kıraç, geçen yıl 2015 Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği "Bu Benim Eserim" isimli proje yarışmasında, "Bir üçgen içindeki eş üçgenlerin hesaplanmasına" ilişkin formülü ile üçüncülüğü elde etmiş, bu projesiyle "24 Kasım Öğretmenler Günü" etkinlikleri kapsamında Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti.

Son olarak, tarihte analiz, kombinasyonlu matematik, modüler aritmetik, oyun kuramı, çizge kuramı, olasılık kuramı ile geometri ve güneş sisteminde de kullanılan "Sihirli Kare" formülünde geliştirdiği alternatif formül için ödüle layık görülen "Matematiği sevdiren adam", 29 Kasım Salı günü Erzurum'da düzenlenecek törenle ödülünü alacak.

Sihirli Kare Formülü "Matematiği Sevdiren Adam"A Ödül Getirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sihirli Kare Formülü 'Matematiği Sevdiren Adam'A Ödül Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:09 EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahasında Fenerbahçe ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Bülent Uygun yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, ısınma hareketleriyle başladı. Sakatlığı bulunan Azizbek Turgunboev ise takımdan ayrı çalışmalarına devam etti. Sivasspor, yarın yapacağı antrenmanla maçın hazırlıklarına devam edecek.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi
    18:09 Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi

    Başkent Ankara'da gerçekleştirilen Hentbol Erkekler 1. Ligi Dörtlü Finali'ni şampiyon bitiren Mihalıççık Belediyespor ile ikinci sırada tamamlayan Güneysu Spor Kulübü, önümüzdeki sezon Hentbol Erkekler Süper Lig'inde mücadele edecek. Maçlar sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Mihalıççık Belediyesi ile ligi ikinci sırada bitirerek Süper Lig'e yükselen Güneysu Spor Kulübüne kupa ve madalyalarını, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Asbaşkanı Ediz Erkovan ile THF Genel Sekreteri Gökmen Teyran takdim etti.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi
    18:09 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi

    Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 33.970'e yükseldiğini açıkladı.


Advertisement