Siirt Fıstığında 30 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika
Yerel

Siirt Fıstığında 30 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Siirt Fıstığında 30 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl yaş fıstıkta 30 bin ton rekolte beklentisi olduğunu söyledi.

27.08.2015 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl yaş fıstıkta 30 bin ton rekolte beklentisi olduğunu söyledi.

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bir ay sonra ürün hasadına başlanacak olan Siirt Fıstığı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen 30 milyon liralık Siirt fıstığı paketleme projesine yönelik gazetecilere bilgi verdi. Siirt tarihinde fıstık rekoltesinin ilk kez 30 bin tona dayandığını aktaran Asan, geçen yıl 30 Mart tarihinde yağan kar ve akabinde oluşan dolu yüzünden üreticinin fıstıkta zarar ettiğini, ancak zararların bu yıl alınacak yüksek verimle amorti edileceğini dile getirdi. Aslan, "Siirt geneli yaklaşık 9 milyon üzerinde fıstık ağacı var. Bu yıl Eylül ayının ortaları Ekim ayının sonuna doğru fıstık ürünü alınmaya başlayacağız. Fıstıkçılar Birliği olarak yaptığımız araştırmada 30 bin ton yaş fıstık rekoltesi bekleniyor. Bu rakam Siirt tarihinde bir ilktir. Aynı zamanda Siirt ekonomisine de büyük bir katkı demektir. Ancak bu aralar ürün veren ağaçlardaki fıstığın çalınma riskine karşı çok sayıda fıstık üreticisi bağlarında sabahlamak zorunda kalıyor. Buna bir önlem bulamadık" dedi.

AB tarafından kabul edilen Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi hakkında da bilgi veren Aslan, "30 milyon liralık proje ile dünyanın en modern 5 fıstık tesisinden biri Siirt'te kuruluyor. Avrupa Birliği'nin mali destek programından kabul gören 9 milyon 864 bin euro bütçeli projenin, 12 Haziran 2015 tarihi itibarıyla inşaat yapım işi ihalesine çıktı. Bizim birliğimizin de dahil olduğu bu projenin yüzde 75'i Avrupa birliğinden geri kalan yüzde 25'lik dilimi ise Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Fıstık yetiştiriciler birliği olarak da bu projenin ana ayağını oluşturuyoruz. 15 Eylül 2015 tarihinde ise inşaat ve makine/ekipman ihalesi yapılacak. Bu proje ile fıstık çok daha iyi bir şekilde işlenip, zararlı oluşumu engellenecek, Proje kapsamında çok sayıda işçi çalıştırılacak istidam sağlanacak. Projenin bir özelliği de Dünyadaki en modern 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt'te kurulacak olması, çok kaliteli bir şekilde fıstık işlenecek ve doğrudan Siirt ekonomisine katkı sağlayacak demektir" diye konuştu. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Siirt Fıstığında 30 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement