Siirt'te Bal Ormanı Kurulması İsteniyor - Son Dakika
Güncel

Siirt'te Bal Ormanı Kurulması İsteniyor

Siirt\'te Bal Ormanı Kurulması İsteniyor

Endemik bitkilerin yoğun olduğu Siirt'te arıcılığın arttırılması talep ediliyor.

26.03.2014 19:24  Güncelleme: 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"BAL ORMANI İÇİN ORTAM UYGUNDUR"

Konu ile ilgili görüştüğümüz bal üreticisi Naif Demirci, Siirt'in bal ormanı için müsait olduğunu söyledi. Demirci "Şirvan ilçesinde bal üreticiliği yapıyorum. Üretimi yaptığımız bal kalite anlamında ülkemizde üretilen balları standartlarının üzerindedir. Yüzde yüz karakovan olan bu balın üretimi için arıların beslendiği endemik bitkilerin zengin olmasından kaynaklanıyor. Siirt'te Pervari, Şirvan Eruh ve Baykan ilçesinde bu tür engin bitkiler mevcuttur. Üretimin artırılması için bal ormanlarının kurulması gerekir."dedi.

"BALIN KALİTESİ ARTIRILMALIDIR"

Orman Genel Müdürlüğü'ne çağrıda bulunan Siirtli vatandaşlar, "Siirt kaliteli bal üretimi ile bölgenin en doğal ortamına sahip ilidir. Üretilen balımız nem oranı yüzde 14, asit oranı yüzde 13, polarin değeri ile 904' tür. Bu standartlardaki bir balın kalitesi de arıların beslendiği bitkilerin zenginliğinden kaynaklanıyor. Yani doğal dengesi hiçbir şekilde bozulmamış, tarım ilaçlaması yapılmayan ilimizde şeftali bahçesi, elma bahçesi, domates bahçesi bulunmadığından tabiatta doğal yetişen ne varsa onu alıyor. Hakkari, Şırnak, Van ve Siirt sınırlarında yer alan Pervari'nin geniş ve yüksek yaylalarında üretilen kara kovan balı, eski tarihlerden beri yüksek kalitesi ve hastalıklara şifa özelliğiyle tercih ediliyor. Bu balın üretiminin artırılması için arı yetiştiricilerine gerekli destek verilmesinin yanı bal ormanlarının kurulmasıyla bu zenginlik daha da artırılabilir."dedi.

"BİZİM PROGRAMIMIZDA VAR"

Konu ile görüştüğümüz Siirt Orman ve Su İşleri Müdürü Terzan Gürbüz, Bal ormanı ile ilgili çalışmaları bulunduğunu söyledi. Terzan, "İlimizde Pervari başta olmak üzere birçok ilçemizde bal ormanı kurulması için kendi öz kaynaklarımızla bir projemiz var. Tarım Müdürlüğü de Dicle Kalkınama Ajansı ile bir proje yapıyor. Bal ormanının kurulmasında başarı sağlayabilmemiz için köylü ile koordineli çalışmamız gerekir, Çünkü yapılan ormanın korunması gerekir. 2014 yılı içinde buna yönelik bir projeyi hayata geçireceğiz."şeklinde konuştu.

Muhabir: M. Yücel DURAK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Siirt'te Bal Ormanı Kurulması İsteniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement