Silifke'de 110 Ton Sedir Tohumu Toprakla Buluşturuluyor - Son Dakika
Yerel

Silifke'de 110 Ton Sedir Tohumu Toprakla Buluşturuluyor

Silifke\'de 110 Ton Sedir Tohumu Toprakla Buluşturuluyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, 500 hektar araziye 110 ton sedir tohumu ekilecek.

04.12.2013 09:46  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke ilçesinde 500 hektar araziye 110 ton sedir tohumu ekilecek.

Kırobası- Karaman yolu üzerindeki Mürşit Kuyu mevkisi, "Gelin Kayası Çok Amaçlı Ağaçlandırma" projesi kapsamında ağaçlandırılıyor. Proje kapsamında 500 hektar araziye 110 ton sedir ağacı tohumu günü birlik çalışan köylüler tarafından atılıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan ve Silifke Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefi Uğur Şahin, ekim yapılan alanlarda incelemelerde bulunup işçiler ve yetkili personelle görüştü.

1800 rakımlı Mürşit Kuyu mevkisinde kış şartları nedeniyle zor koşullarda tohum atımının gerçekleştiğini ifade eden Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner, "Bu yıl ara tohum yılı olduğu için 520 ton sedir kozalağı toplandı. Ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyonu önleme çalışmaları kapsamında Mersin genelinde 6 bin hektar alanda fidan dikimi ve tohum atımını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da 110 ton sedir tohumunu Silifke Orman İşletme Müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında bulunan mürşit kuyu mevkiinde toprakla buluşturuyoruz. Toplatılan 520 ton sedir ağacı tohumunun başta 110 tonu Silifke olmak üzere, 96 tonu Erdemli, 71 tonu Gülnar, 58 tonu Mut, 14 tonu Anamur, 34 tonu Bozyazı, 50 tonu Mersin, 4,5 tonu Tarsus ve 140 tonu da fidanlıklara gönderildi" dedi.

Çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, "Tohum ektiğimizalanın rakımı yüksek olduğu için hızlı hareket etmeye çalışıyoruz. Karlar yağmadan tohumları toprakla buluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl toplamda 900 hektar alanda fidan dikimi ve tohum atımı planladık. 400 hektar alanda Fidan dikimleri tamamlanırken, sedir tohumu atımında da sonlara yaklaşıldı" dedi.

Sedir ağaçlarının önemine de değinen Aslan, "Sedir dünyada sadece Toroslar'da ve Lübnan'da yetişen çok değerli bir ağaç türü. Lübnan'da şu anda sedir ağacı kalmadı, sadece Toroslar'da var. Sedirin şu anda kesimi yasak ve koruma altında. Sedirin önemli bir özelliği de hoş kokulu olması ve tomruğundan elde edilen çeşitli eşyalara böcek gelmesini engellemesidir. Ayrıca çok sağlam bir ağaçtır. Sedir ağacı ancak 140 yaşına geldiğinde kesilebilir. Silifke'de 140 milyon dönüm ormanlık alanın 1 milyon dönümünün sedir ormanı ile kaplıdır" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Silifke'de 110 Ton Sedir Tohumu Toprakla Buluşturuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement