Şimşek: Finans Sektöründe İhtisas Mahkemelerine İhtiyaç Olduğu Açık ve Nettir - Son Dakika
Ekonomi

Şimşek: Finans Sektöründe İhtisas Mahkemelerine İhtiyaç Olduğu Açık ve Nettir

Şimşek: Finans Sektöründe İhtisas Mahkemelerine İhtiyaç Olduğu Açık ve Nettir

Şimşek, sektörel düzeyde "bazı" sorunların yargıdaki aksaklıklardan kaynaklanabildiğine dikkat çekerek, "Finans sektöründe ihtisas mahkemelerine ihtiyaç olduğu açık ve nettir" dedi.

27.05.2016 12:49  Güncelleme: 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin 59. Genel Kurul'nda bir konuşma yapan Şimşek, "Finans sektörünün GSYH içindeki payı şu anda yüzde 3'ün biraz üzerinde, yüzde 3.5 civarında. Bununda önümüzdeki program dönemi sonunda yüzde 6'lara doğru çıkmasını bekliyoruz. Aslında finans sektöründe de katma değer oldukça yüksek, varlık yönetiminden tutun birçok diğer konuya kadar. Onun için finans sektörünün özellikle sermaye piyasalarının derinleşmesi, güçlenmesi Türkiye'nin büyüme stratejisinin önemli bir bileşenidir" dedi.

"TERSİ BİR NOKTADAYIZ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Eskiden Hazine'nin borçlanma iştahı o kadar genişti ki, Türkiye'nin açıkları o kadar büyüktü ki, bankacılık sektörü dışarıdan Hazine'ye kaynak yetiştirmeye çalışıyordu. İşin özü buydu. 90'lı yılların resmi bu değil miydi? Ondan dolayı 2001'i yaşamadık mı? Şimdi tersi bir noktadayız.

"BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SAĞLIKLI YAPISININ DEVAM ETMESİ ÇOK KRİTİK"

Şu anda bankacılık sektörü kaynaklarının yüzde 75'ini şirketlere, KOBİ'lere kredi olarak veriyor. Bu da Türkiye'ye büyüme olarak, istihdam olarak, yatırım olarak dönüyor. Dolayısıyla bankacılık sektörünün geldiği noktayı biz takdir ediyoruz. Bankacılık sektörünün sağlık yapısının devam etmesi çok kritiktir" şeklinde konuştu.

"BANKACILIKTA ÖZ KAYNAK KARLILIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE"

Mehmet Şimşek, "Maalesef finansal okur yazarlık Türkiye'de sınırlı olduğu için. Bankalar kar açıklıyorlar. Ondan sonra herkes diyor ki 'şu kadar kar ediyorlar biraz daha bunları zapturapt altına alalım'. Ama işin gerçeği resim farklı. Öz kaynak karlılığı çok önemli bir göstergedir. Ne kadar kaynak üzerinden, ne kadar faaliyet üzerinden aktif olabilir, öz kaynak olabilir. Ne kadar para kazanmışsın? Sermayeni reel olarak koruyabilmiş misin? Temel sorudur. Burada da artık kritik eşiklere gelmiş durumdayız.

"BİZİM SEKTÖREL YAKLAŞIMIMIZ GENEL ANLAMDA SAĞLIKLI"

Yani karlılık oranı yüzde 11'in altında aslında. Hazine'nin borçlanma faiz ortalamasına baktığınızda zaman… Hiçbir şey yapmazsanız, eskiden olduğu gibi Hazine'ye verseydiniz, şu an bu kadar elemanı niye çalıştıracaksınız, bu kadar riski niye alacaksınız? Onun için Bizim sektörel yaklaşımımızın, genel anlamda sağlıklı, rasyonel bir söylem ve bir eylem bazında götürülmesi gerektiği açık ve nettir" dedi ve şöyle devam etti:

"FİNANS ALANINDA İHTİSAS MAHKEMELERİNE İHTİYAÇ AÇIK VE NETTİR"

"Tabi ki bir takım vurgulamalara aslında bakmamız gerekiyor. Örneğin, aslında finans sektöründe, ihtisas mahkemelerine ihtiyaç olduğu açık ve nettir. Çünkü bazı uygulamalar maalesef bir çok alanda olduğu gibi yargıdaki aksaklıklardan da kaynaklanabilmektedir. Yani kastedilen, amaçlanan düzenlemeden amaçlananla, uygulamada ortaya çıkan arasındaki farklılık kısmen bunu yansıtmaktadır. Düzenleme etki analizi her zaman çok kritik bir alandır. Sadece burada değil bütün uygulamalarda, bütün alanlarda bu düzenleme etki analizi çok kritiktir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Şimşek: Finans Sektöründe İhtisas Mahkemelerine İhtiyaç Olduğu Açık ve Nettir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • emekli: emekli düşmanı hiç sevmiyorum bu insanı emeklinin aldığı maaş senin ikizlerinin bez parası 9 0 Yanıtla
  • Çin'de İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi
    12:09 Çin'de İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi

    Çin'de ankete dayalı kentsel işsizlik oranı 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık düşüşle ortalama yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında ise işsizlik oranı yüzde 5,2 olarak kaydedildi. Kırsal kesimdeki göçmen işçi sayısı ise yüzde 2,2 artarak 185,88 milyona ulaştı. Ayrıca, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası da yüzde 5,3 artış gösterdi.

  • Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi
    11:55 Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi

    Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Naşa beldesinde bulunan yeni kayıt olan seraların tespitlerini ve ürün kontrollerini gerçekleştirdi.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'
    11:54 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan emekli vatandaş Süleyman Kısacıkoğlu, emekli maaşıyla geçinemediğini belirtti. Kısacıkoğlu, maaşının düşük olmasından dolayı zorluklar yaşadığını ve ay başından ay başına zor çıktığını ifade etti. Kendisini 'yaşayan ölü' olarak tanımlayan Kısacıkoğlu, giyim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ve cenaze masraflarını bile karşılayacak parasının olmadığını söyledi.

  • TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı
    11:53 TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı

    TARİŞ Pamuk Birliği'nin olağan genel kurulunda yapılan 'sahte delege' şikayeti üzerine Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, sahte belgelerle delege yapıldığını tespit ettiklerini ve dosyaları ilgili bakanlık ve müdürlüklere ilettiklerini belirtti. Müfettişlerin incelemelerine başladığı bildirildi.

  • Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi
    11:52 Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Leyla ve Erol Keskin çifti, gelişen teknolojiye rağmen unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan çift, gençlere taş çıkartıyor. Sel felaketi sebebiyle bir süre iş yapamayan çift, borç alarak işyerini yeniden açtı.

  • Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu
    11:51 Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu

    Aras Kargo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Tarsus'ta 11 bin fidanı toprakla buluşturdu. Ege Orman Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Aras Kargo çalışanlarının çocukları fidanlara kendi isimlerini verdi. Aras Kargo, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ederek, erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

  • Batman'da İki Yeni OSB ile 60 Bin Kişiye İş İmkanı
    11:49 Batman'da İki Yeni OSB ile 60 Bin Kişiye İş İmkanı

    Batman'da tamamlanan iki Organize Sanayi Bölgesi projesi ile 2024 yılına kadar 60 bin kişiye iş imkanı sağlanması hedefleniyor. Samanyolu Tekstil OSB ve Oymataş Köyü Gıda İhtisas OSB'nin yapımı için başvuruda bulunuldu ve 2 milyar 611 milyon 120 bin lira yatırım projesi desteği alındı. Altyapı çalışmalarının bu yıl başlaması planlanan OSB'lerin tamamlanmasıyla yeni istihdam alanları oluşturulacak ve işsizlik sorunu çözülmüş olacak.

  • İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil
    11:44 İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil

    31 Mart seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iplerin kopma noktasına geldiği ve ikili arasındaki ilişkinin "küresel" güçlerin devreye girmesiyle düzeldiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberleri yalanlayan İletişim Başkanlığı, "Ülkemiz ekonomisinde yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12'nci Kalkınma Planı bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir" açıklamasında bulundu.


Advertisement