Şimşek: TL'nin Reel Olarak Orta-uzun Vadede Değer Kazanma İhtimali Yüksek - Son Dakika
Güncel

Şimşek: TL'nin Reel Olarak Orta-uzun Vadede Değer Kazanma İhtimali Yüksek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki oynaklığın, ABD'den gelecek verilere göre artıp, azalabileceğine dikkat çekerek, "Ama TL aşırı değerli değildir; TL'nin reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali yüksek" dedi.

28.04.2015 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki oynaklığın, ABD'den gelecek verilere göre artıp, azalabileceğine dikkat çekerek, "Ama TL aşırı değerli değildir; TL'nin reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali yüksek" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Forum İstanbul 2015, Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı Konferansı'nın ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını yanıtladı.

Mehmet Şimşek, dolar kurundaki yükselişte Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında negatif ayrıştığının sorulması üzerine, "Sadece içeriye bakınca sanıyoruz ki dışarıda her şey güllük gülistanlık. Bir yıl içerisinde dolar euroya karşı, hatta son 6 ay, 8 ay içinde nereden nereye geldi. 1.35'lerin üzerinde, 1.06-1.05'lere kadar geldi" dedi ve ekledi:

"Seçim tartışmaları bir miktar da olsa gerginlik yaratabiliyor"

"Bunu görmezlikten gelmeyelim. Tabi ki bir seçim var, seçim tartışmalarının getirdiği bir miktar da olsa, bu tartışmalar bir tedirginlik yaratabiliyor. Ama biz hiçbir zaman kısa vadeli olaylara yaklaşmadık. Ben hala şuna inanıyorum, Türkiye'de bankacılık sektörü sapasağlam, kamu maliyesi en iyi ülkelerden bir tanesiyiz, kamu borç dinamikleri açısından en güçlü ülkelerden bir tanesiyiz. İstihdam yaratma kabiliyetimiz açısında gelişmekte olan ülkelerden bir tek Kolombiya bizden daha iyi, gelişmekte olan ülkeler arasında ikinci sıradayız, gelişmiş ülkelerden daha iyiyiz. İstihdam yaratma, bankacılık sektörünün sağlığı, kamu maliyesi, borç dinamikleri… Geriye ne kalıyor? Cari açık; cari açık daralıyor, enflasyon düşüyor. Tabi daha kat edeceğimiz mesafe var."

"Türk Lirası hangi modeli kullanırsanız kullanın aşırı değerli değildir"

Sözlerini, "Piyasadaki oynaklık Amerika'dan gelecek verilere göre, oradaki politikanın şekillenmesine göre artabilir de, azalabilir de" diyerek sürdüren Şimşek, "Ama şunun altını çok rahat bir şekilde çizebiliriz; Türk Lirası hangi modeli kullanırsanız kullanın aşırı değerli değildir" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'nin makro ekonomik temelleri son derece sağlamdır. Siyasi istikrara ve reform programıyla Türkiye yüksek büyüme patikasını oturtacaktır. Böyle olması halinde de Türk Lirası'nın reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali son derece yüksektir. Sadece bunu söyleyebilirim. Sanki sadece Türkiye'de bir fırtına varmış gibi bir tartışma var. Ama ben bunun çok sağlıklı olmadığı kanısındayım. Türkiye son birkaç ayda ilave biraz etkilendiyse, onun temelinde, arka planında, Türkiye ondan önce birkaç ayda girişlerin yoğun olmasından kaynaklanıyor. Ben yıllarca bu işi yönettiğim için üç aşağı, beş yukarı bu çerçevede görüyorum."

"Başkanlık sisteminin aslında içeriğini tartışsak... iyi bir sistem olduğu görülecektir"

Şimşek, başkanlık sistemi konusunda uluslararası reyting kuruluşlarının negatif değerlendirmeleri olduğunun anımsatılması üzerine de, "Başkanlık sisteminin tartışması zaman alır. Ama iki temel prensip var, bu bütün ülkeler için geçerlidir. Yönetimde istikrar hakikaten önemli, siyasi istikrardan kast ettiğimiz hakikaten siyasi istikrar, diğeri de temsilde adalet. Başkanlık sisteminin aslında içeriğini tartışsak, bu hususların en iyi şekilde yaşama geçirilmesini sağlayacak bir modeli tartışsak, aslında bunun iyi bir sistem olduğu görülecektir. Türkiye ne zaman yönetimde siyasi istikrarı yakaladıysa gerçekten reform yapmış, başarmış" dedi ve ekledi:

"Türkiye bu deneyimleri yaşadığı için yüzde 10 barajını getirmiş"

"Başkanlık sistemini bunu sağlar. Niye? Nihayetinde bir aday gelir yarışır, yüzde 50 çoğunlukla başkan olur. Kendi kabinesini kurar, 5 yıl boyunca icraatını yapar. Meclis'te bunun denetimini, yasama fonksiyonunu devem ettirir. Temsilde adalet konusu, şu anda tartışılan bir konu. Şimdi yüzde 10 baraj var. Halbuki başkanlık sistemi olsa, bu yönetimde istikrar kaygıları giderileceği için… Yani yüzde 10 barajı neden geldi? 1970'li yıllara gidin neden geldiğini görürsünüz. 1970'li yıllarda Türkiye çok partili koalisyonlar, sık sık değişen hükümetler nedeniyle iflas etti Türkiye. 70'li yılların sonunda iflas etti. Aslında 2000'li yılların başında da fiilen iflas etti. Türkiye bu deneyimleri yaşadığı için yüzde 10 barajını getirmiş."

"Türkiye bu deneyimleri yaşadığı için yüzde 10 barajını getirmiş"

"Başkanlık sistemine giderseniz, yönetimde istikrarı sağlayacağınız için, o zaman temsilde adaleti sağlamak, o kaygıları aşmak çok daha rahat olacaktır" diyen Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben reyting kuruluşlarının bu konuyla ilgili bir kaygısı olduğuna inanmıyorum. Reyting kuruluşları bu güne kadar bize sisteme ilişkin bir kaygı ifade etmedi. Tam aksine en çok hassasiyetle piyasaların üzerinde durduğu siyasi istikrardır. Çünkü siyasi istikrarsızlığın geçmişteki faturalarını herkes iyi biliyor. Siyasi istikrarsızlık olunca, rekabet popilizm üzerine oluyor. Bugün olduğu gibi. Biz mesela o rekabetin içinde yokuz. Dolayısıyla ben reyting kuruluşlarında, piyasalarda veya yatırımcılarda başkanlık sistemine ilişkin kaygı olduğuna inanmıyorum. Tam aksine başkanlık sistemi yönetimde istikrarı sağlar, hatta temsilde adaletin önünü de rahat bir şekilde açar diye düşünüyorum." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şimşek: TL'nin Reel Olarak Orta-uzun Vadede Değer Kazanma İhtimali Yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.


Advertisement