Şimşek: Vatandaş Yeter Ki Kaynağını Yastık Altında Tutmasın - Son Dakika
Güncel

Şimşek: Vatandaş Yeter Ki Kaynağını Yastık Altında Tutmasın

Şimşek: Vatandaş Yeter Ki Kaynağını Yastık Altında Tutmasın

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, " (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar bozdurma çağrısı) Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır.

07.12.2016 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, " (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar bozdurma çağrısı) Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın" dedi.

Başbakan Yardımcısı  Şimşek, Hazine'nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkanlarını kolaylaştırmasını amaçlayan "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği"ne ilişkin hazırlanan protokolün imza törenine katıldı. İmza töreninde  Şimşek'in yanı sıra Kredi Garanti Fonu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da yer aldı.

Şimşek burada yaptığı konuşmasında, bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek, "Kredi Garanti Fonunun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi kredi garanti fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol" dedi.

Şimşek, "Krediye erişimi artırılacak, yani KOBİ'ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonunun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. Kefalet Hazine'nin kefaletinde, artırıyoruz. KOBİ'lere yüzde 85'e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da yüzde 75 bir kefalet söz konusu. Dediğim gibi limitler belirlenecek, standartlar belirlenecek. Bankacılık sektörü esas itibariyle bu kredilendirmeyi kendileri yapacaklar. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor. Ama inanıyorum ki yakın dönemde ilave bütçeden gelecek kaynaklarla bunu kat kat daha yükseğe çıkarma imkanımız olacak" şeklinde konuştu.

"BU ZOR DÖNEMDE REEL SEKTÖRÜN YANINDAYIZ"

Mehmet Şimşek, imzaların atılmasının ardından "Bu zor dönemde reel sektörün yanındayız. Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız" dedi.

"BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE'NİN FİNANSAL KAYNAKLARININ YASTIK ALTINDA OLMAMASI, SİSTEMDE OLMASIDIR"

Dolar bozdurma kampanyalarının sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın. Temel konu bu. Bu altın içinde geçerli, döviz ve diğer finansal kaynaklar için geçerli. Önemli olan sisteme girmesi ve sistem üzerinden bunun reel sektöre, ekonomiye yatırımlara kanalize edilmesi" diye konuştu.

"BENİM PARA POLİTİKASI DURUŞUNA İLİŞKİN YORUM YAPMAM DOĞRU OLMAZ"

Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün yaptığı "Dövizin etkisi 2017 yılında görülecek" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merkez Bankamız dün aslında netti. Söylediği şey, genelde liradaki değer kaybı zamanla enflasyona yansıyor. Onu kastetti herhalde. Burada da tabi para politikası duruşunu ona göre belirleyecek. Merkez Bankamız bağımsız olduğu için benim para politikası duruşuna ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Bugüne kadar da yapmadım"

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şimşek: Vatandaş Yeter Ki Kaynağını Yastık Altında Tutmasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi
    11:51 Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi

    Van'ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde yaşanan sel felaketinin ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşkın koruma tesisi, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve su kaynaklarını yönetmek amacıyla inşa edildi. Tesisin tamamlanmasıyla bölge sakinleri daha güvende hissetmekte ve sel felaketlerine karşı daha güvenli bir ortamda yaşamaktadır. Mahalle sakinleri, devletin sağladığı hizmetlerden memnuniyetlerini dile getirerek, devlete minnettar olduklarını ifade etmiştir.

  • Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi
    11:50 Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi

    Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, şehadetinin 9. yılında Eskişehir Adliyesi'nde düzenlenen programla anıldı. Kiraz'ın adının verildiği salonda düzenlenen anma programına, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri ve çok sayıda savcı ile yargı çalışanı katıldı.

  • UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi
    11:50 UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi

    İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Abdullah Musab Şahin, UAD'nin 28 Mart 2024'te açıkladığı yeni ihtiyati tedbir kararlarını ve önemini AA Analiz için kaleme aldı.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • Seyir haindeki araçtan kedinin üzerine şişe attı: O anlar kamerada
    11:47 Seyir haindeki araçtan kedinin üzerine şişe attı: O anlar kamerada

    Gürpınar'da seyir halindeki bir araçtan kedinin üzerine şişe atıldı. Olay, araç kamerası tarafından görüntülendi ve sosyal medyada yayıldı. Gözaltına alınan sürücüye toplamda 2 bin 70 TL ceza uygulandı.

  • Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor
    11:47 Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor

    Kocaeli'de açılan otomotiv kursu, sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken, vatandaşların araçlarındaki arızalara müdahale etmelerini kolaylaştırıyor. Kursiyerler hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alarak sektörde iş bulma imkanı elde ediyor.

  • Adana'da kaçak havai fişek imalathanesine operasyon: 2 kişi yakalandı
    11:46 Adana'da kaçak havai fişek imalathanesine operasyon: 2 kişi yakalandı

    Adana İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, merkez Çukurova ilçesinde bir çiftlik evine kaçak havai fişek imalathanesi kurulduğu ihbarını aldı. Ekipler, eve düzenledikleri operasyonda çok sayıda malzeme ele geçirdi ve olayla ilgili 2 şüpheliyi gözaltına aldı.

  • Çanakkale'de Kaçak Sigara Operasyonunda 181 Adet Puro ve 25 Adet Sigara Ele Geçirildi
    11:46 Çanakkale'de Kaçak Sigara Operasyonunda 181 Adet Puro ve 25 Adet Sigara Ele Geçirildi

    Çanakkale'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen kaçak sigara operasyonunda 181 adet gümrük kaçağı puro ile 25 adet gümrük kaçağı paket sigara ele geçirildi. Operasyonda ayrıca cinsel içerikli ürünler, sigara sarma kağıdı ve gümrük kaçağı alkol de bulundu. Şüpheli şahıs hakkında adli işlem yapıldı.


Advertisement