Sinan, Tarihin En Önemli Değerlerinden" - Son Dakika
Yerel

Sinan, Tarihin En Önemli Değerlerinden"

Sinan, Tarihin En Önemli Değerlerinden"

Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri Ağırnas Kasabası’nda gerçekleştirildi.

09.10.2016 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri Ağırnas Kasabası'nda gerçekleştirildi.

Törende konuşan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, Mimar Sinan'ı anma etkinliklerinin Dünya Mimarlık günü ile birleştirildiğini belirtti.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da konuşmasında Mimar Sinan gibi bir dehayı çıkaran bu topraklara hizmet etmenin gururunu yaşadığını söyledi. Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas'ın tarihi önemine vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, bu anlamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de sözlerine anma etkinlikleri sonrası öğle namazının ardından cenazesi defnedilen Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Bahri Uçuş'a rahmet dileyerek başladı. Kayseri'nin en önemli özelliğinin farklı alanlarda yetişen insan unsuru olduğunu ifade eden Başkan Çelik, Mimar Sinan'ın da Kayseri'nin en büyük değerlerinden birisi olduğunu söyledi. Mimar Sinan'ın hayatının bir insanın kendisini yetiştirmesi halinde neler yapabileceğinin göstergesi olduğunu belirten Başkan Çelik, "Ağırnas'ta doğan ve bu topraklarda büyüyen bir insan dünyanın en önemli mimarı olabiliyor ve bir ömre her biri birbirinden harika 375 eser sığdırabiliyor. Bir anlamda zamanın Bayındırlık Bakanı gibi çalışmış. Rabbim hepimize Mimar Sinan gibi hayırlı hizmet ömürleri nasip etsin" dedi.

"ŞEHRİMİZİN KİMLİĞİNİ GELECEK NESİLLERE TAŞIYORUZ"

Mimar Sinan'ın sadece Kayseri'nin değeri olmadığını vurgulayan Başkan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; "Mimar Sinan sadece Kayseri'nin sadece yaşadığı dönemin bir değeri değildi. Mimar Sinan insanlık tarihinin en önemli değerlerinden birisi oldu. Bu yüzden de ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala hayırla yad ediliyor ve edilmeye de devam edecek. Ölümü ifadesini kullandım; ama ölümsüzlük de böyle bir şey. Mimar Sinan her fani gibi bu dünyadan ayrıldı; ancak eserleri O'nu ölümsüzleştirdi. O'nun en önemli ilham kaynağı yanı başımızdaki haşmetli Erciyes oldu. Eserlerini bu ilhamla yaptı ve Koca Sinan olarak tarihe geçti. O'nu anarken üzüldüğümüz tek nokta var, o da yeni Mimar Sinanlar yetiştirememiş olmamız. Bu yüzden de bugün en çok tartıştığımız konulardan birisi kimlikli şehirler konusu. Şehirlerin kimliğini ortaya koyan en önemli unsurların başında mimari geliyor. Bizlerin görevi tarihi değerlerimizi korurken şehir kimliğini yansıtan binalar yapmaktır. İşte bu bilinçle şehrimizdeki tüm tarihi eserlerimizi korumak ve yaşatmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bir tarafta Büyükşehir, bir tarafta da ilçe belediyelerimiz restorasyonda örnek oluyor. Şehrimizin kimliği olan eserlerimizi gelecek yüzyıllara taşımanın çabası içerisindeyiz. İşte Kayseri Kalesi bunlardan birisi ve restorasyon çalışmalarına başladık. Kayseri Mahallesi yine geçmişi geleceğe taşıma amacıyla yaptığımız en önemli projelerden birisi. Tarihi eserlerimizi ayağa kaldırırken çok hassas davrandığımızı da bilmenizi istiyorum. Restorasyon yaparken binaların kimliğine zarar vermemek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu gayretlerimizin de takdir edildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. En son yaptığımız restorasyon çalışmalarından birisi olan Müftü Evi projemiz Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle layık görüldü. Ödüle layık görülürken de yaptığımız restorasyon teknik açıdan yüksek nitelikli bulundu."

Konuşmasında Derevenkli Balyan ailesinden de bahseden Başkan Çelik, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ortaköy Camii gibi Osmanlı'nın son döneminde İstanbul'da yapılan mimari eserlerin tamamının bu aileden çıkan mimarlarca yapıldığını belirtti ve önümüzdeki günlerde bu aileyi de kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Törende konuşan Vali Süleyman Kamçı ise Mimar Sinan'ın Türk Mimarlık tarihinin ilk sırasında yer aldığını belirtti ve yaptığı işlerle gönüllere taht kurduğunu söyledi. Yaptığı eserlerin hala mimarlarca ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Kamçı, Sinan'ın eserleriyle dünya tarihine geçtiğini kaydetti.

Vali Kamçı, Başkan Çelik ve beraberindekiler anma töreni sonrası Mimar Sinan'ın evini ve Ağırnas'taki tarihi değerleri gezdiler. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sinan, Tarihin En Önemli Değerlerinden' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement