Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Orucun Yasaklanması Kabul Edilemez - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Orucun Yasaklanması Kabul Edilemez

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Orucun Yasaklanması Kabul Edilemez

Görmez, "Sebebi ve gerekçesi ne olursa olsun oruç ibadeti gibi bir ibadetin, dünyanın herhangi bir yerinde yasaklanması kabul edilecek bir husus değildir" dedi.

05.07.2015 10:56  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Sebebi ve gerekçesi ne olursa olsun oruç ibadeti gibi bir ibadetin, bu çağda dünyanın herhangi bir yerinde yasaklanması, kısıtlama, sınırlama getirilmesi kabul edilecek bir husus değildir" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Çin'de Uygur ve Hui Müslümanlarına yönelik ramazan ayı ile ilgili yasakları takip ettiklerini, bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatta olduklarını bildirdi.

Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı olarak 2 kez Çin'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu ziyaretlerde hem Uygur hem de Hui Müslümanlarının temsilcileriyle imzaladıkları protokoller çerçevesinde, öğrenci ve din adamlarının Türkiye'de eğitim almaya başladığını söyledi.

"TÜRK MİLLETİNİN ÜZÜNTÜSÜNÜ BÜYÜKELÇİYE İLETTİK"

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ile görüştüklerini vurgulayan Görmez, Sincan-Uygur Özerk Bölgesinde yaşananlara ilişkin tepkilerini ve Türk milletinin üzüntüsünü büyükelçi vasıtasıyla yetkililere ilettiklerini kaydetti. Görmez, görüşmede medyadaki haberlerin doğruluğunu da tahkik etmek istediklerini belirtti.

"ORUCUN YASAKLANMASI KABUL EDİLECEK BİR HUSUS DEĞİL"

Görmez, konuya ilişkin açıklamaları ve gerekçeleri kabul etmenin mümkün olmadığına işaret ederek, "Yasağın sadece öğrenciler, öğretmenler ve memurlara yönelik olduğunu duymuş olmaktan büyük bir üzüntü duydum. Çünkü, gençlerin sağlığı açısından, memurların da performansını düşmesi gibi çok garip, hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir takım gerekçelere sığınıldığını öğrenmiş oldum. Sebebi ve gerekçesi ne olursa olsun, oruç ibadeti gibi bir ibadetin, bu çağda dünyanın herhangi bir yerinde yasaklanması, kısıtlama, sınırlama getirilmesi kabul edilecek bir husus değildir" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Çin'in, Müslümanlara yönelik uygulamalarına karşı çabalarının devam edeceğini bildiren Görmez, aklıselimin galip geleceğine ve bir an önce bu yanlışlıktan vazgeçileceğine inandığını ifade etti.

"YASAKLAR BERABERİNDE BÜYÜK YANLIŞLARI GETİRİYOR"

Görmez, yanlışların, kısıtlamaların ve yasakların beraberinde şiddeti ve daha büyük yanlışları getirdiğine dikkati çekerek, Allah'ın emirleriyle devletin koyduğu yasaklar arasında insanların bırakılamayacağını bildirdi.

Arada kalan insanların tercihlerini, Rablerinin emirleri noktasında yapacaklarını belirten Görmez, şunları kaydetti:

"Kendi ahiretlerini düşünerek farklı davranacaklardır. Çin gibi yaklaşık bin 200 senedir Müslümanları kendi içinde yaşatan, varlığını sürdüren bir ülkenin, kendi toprakları içerisinde asırlardır yaşayan Müslümanlara yönelik bu yasaklarını kabul etmek mümkün değildir. Bu baskıların bir an evvel sona ermesini diliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak çabamız, gayretimiz devam ediyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Orucun Yasaklanması Kabul Edilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • hak: bak sen konuşana ne oldu o pahalı mercedes bilader sen ondan haber ver 6 1 Yanıtla
  • Mehmet kara: Günahkarsın,bu yaptığın açıklamaların da bi anlamı yok,haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytansın yazıklar olsun sana 3 1 Yanıtla
  • PÎR SULTAN: Sen gercek muslimansan ISID KELLE KESIYOR MUSLUMANLIK ADINA CIK DA KONUS BIRGUN SENDE HARAMZADENIN EMRINDESIN SIZIN GIBI MUSLIMANLAR MUSLUMANLIGI BITIRECEK INSAN OLUN INSAN 3 1 Yanıtla
  • can: boş sadece konuşmak için konuşuyor. 2 1 Yanıtla
  • Eski AKP li: hayret konuştu ben bunun dili yok biliyordum. 2 1 Yanıtla
  • Mehmet ta: Orucun kefaleti mevcut ama işıd in binlerce insanımızı kat ederken işkenceden geçirirken nerdesiniz utanın makamınızdan 3 0 Yanıtla
  • Bize Her Yer Trabzon: Camiden çıktığımda diyanet için yardım topluyoruz dediklerinde artık vermiyorum. Benim verdiğim çerez parası bile olmaz 2 0 Yanıtla
  • vatandaş rıza: nasıl mercedes in kliması iyi sogutuyormu?malum temmuz sicaklari geliyor... 2 0 Yanıtla
  • Çewlik Azad: Òyle oturduğun yerden konuşmak kolay. git savaş bakalım yiyor mu? 2 0 Yanıtla
  • Vatandas: sen mercedisine bin, bir boğaz turu yap, fazla konuşma. 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement