Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler

Çaycuma ilçesinde 23 sendika temsilcisi ve üyeler bir araya gelerek, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları protesto etti.

03.07.2015 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çaycuma ilçesinde 23 sendika temsilcisi ve üyeler bir araya gelerek, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları protesto etti.

Çaycuma şehir meydanında sendikalar adına açıklama yapan Eğitim-Bir Sen Çaycuma temsilcisi Ersoy Salman, Çin'in, "Doğu Türkistan"da uyguladığı zulmü kınamak için bir araya geldiklerini söyledi.

"Doğu Türkistan"ın Çin tarafından işgal altında olduğunu belirten Salman, şöyle konuştu:

"Bugün burada Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı zulümleri lanetlemek için toplandık. Çin işgal yönetimi altında bulunan Doğu Türkistan'da uygulanan yasaklar, her yıl olduğu gibi bu yılda ramazan ayında yoğunluk kazanmış durumdadır. Çin devleti aşama aşama namaz, oruç ve başörtüsü gibi İslami değerlere yasaklar getirmektedir" diye konuştu.

Müslümanların namaz kılmalarının yasaklandığını, cami ve mescitlerin çoğunun kapatıldığını ve Kuran okumanın ve öğrenmenin yasa dışı ilan edildiğini dile getiren Salman, şunları kaydetti:

"Yasaklara uymayanlara ağız cezalar veriliyor. Kadınların başörtüleri zorla çıkartılıyor ve çeşitli vesilelerle can yakıcı katliamlar yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Guma Kasabası'nda 8 Müslüman Uygur, bölgeye yabancı oldukları ihbarıyla Çin işgal güçleri tarafından öldürülmüştür. Koşgar şehrinde 15 Uygur, polise saldırdıkları gerekçesiyle vahşice katledilmiştir. Bu infazların amacının insanları baskı altına almak olduğu çok açıktır. Çin tarafından Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen bu insanlık zulmüne karşı tüm dünya kayıtsız kalmaya devam etmektedir.

Bizler bugün burada Çin'in Doğu Türkistan halkına uyguladığı zulümleri kesin bir dille lanetlemek için toplanmış bulunmaktayız. Dünyanın görmezden geldiği Dogu Türkistanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için buradayız . Burada Çin'e asimilasyon, baskı ve katliam politikalarından vazgeçmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Birleşmiş Milletler tüm uluslararası kuruluşların Doğu Türkistan'da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı daha duyarlı olması gerektiğini vurguluyoruz. Devletimizden de bu konuda çözüm odaklı girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. İşgal baskı ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılan Doğu Türkistan halkına desteğimizi sürdüreceğimizi bir kez daha yüksek sesle haykırıyor, Çin zulmünü lanetliyoruz."

Konuşmanın ardından Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı, Çin'de zulüm gören Müslümanlar için dua edildi.

Grup daha sonra dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement